AD-blacklist1

2015
nov.
21

Az ingatlan és a megoldás is torzó

Írta: Oszvald György

liget leadA minapi közmeghallgatáson Kovács Róbert polgármester beszámolójában volt egy témakör, melyet három kérdőjel volt hivatott bemutatni - ez pedig a városközponti helyszínek sorsa. Kérdőjelek, kérdések, azaz bizonytalan helyzetek, melyek megoldására, magyarázatára Kovács Róbert válasza a „nem tudom” volt.

 

 

A kérdőjeles helyzeteknél, elébe menve a kérdéseknek, Kovács maga vetett fel kényes témákat. Ilyen volt a Mázsa tér, az ott keletkezett tó, a Liget téri „köztéri torzó” esete is. Ezeknél, az évek óta csak romló állapotokat Kovács azzal magyarázta, nem tulajdonosai a kérdéses objektumnak, vagy ha igen, csak nagyon kis részben, és így az önkormányzat nem tudja akaratát érvényesíteni. Mint mondta, tárgyalások ugyan folynak a jelenlegi társtulajdonosokkal, de még nincs eredmény.

 

   mazsa1A magyarázat részben elfogadható csak. A Mázsa tér esetére szerkesztőségünk javasolná az önkormányzat busásan megfizetett külsős ügyvédeinek, ugyan járjanak már utána, hogy milyen jogcímeken lehetne rájuk nyomást gyakorolni a megegyezésre. Lehetne figyelmbe venni a központi kormányzati gyakorlatot, hogy erőből minden megcsinálható, ha adott a szent cél.

   Ha másként nem megy, mindig ott van megoldásként pénz, a tulajdonjog-megváltás. Mint Kovács maga mondta, az önkormányzatnak van cirka 5 milliárd forint tartaléka, úgy véljük, fejlesztési szándékkal simán ki lehetne vásárolni az ,,ellenállókat”.

 

***

   ‒ A Liget téri szolgáltatóház nem a miénk egészében. Mikor a Mázsa téri piacot korábban felszámolták, az ottani borozós kapott egy tulajdonrészt. (Csak emlékeztetőül: úgy tudjuk, hasonló tulajdonlás gátolta a lánykori nevén S1 projekt megvalósítását, ám az érintett akadékoskodót kifizették, és most már teljesen az önkormányzaté a terület.) Nap mint nap tárgyalunk, csereingatlan felajánlásával, egyéb módon. Egy hagyatéki eljárás is késlelteti a folyamatot. Mi szeretnénk átalakítani, nem elbontani, tervünk is van, hogy milyen funkcióra – mondta el Kovács a közmeghallgatáson.

   

liget 224

Mindeközben pedig az önkormányzat hangsúlyozza, tiszta, 100%-os önkormányzati tulajdoni hányadra törekszik mindenhol, mert az a fejlesztés egyik alapfeltétele.

 

   2014. októberében ezt írtuk a 2010-től tartó ciklus értékelésében: „Liget téri torzó lebontását tervezték, de csak lezárás lett belőle. Ahogy az elődök, a mostani kurzus alatt sem változott semmi. Egyelőre csak szép tervek vannak a területrendezésre (az épület átszabására) a fiókban. Érdemjegy: 1”

 

  Ugyenerről a témáról az országgyűlési választások elemzésekor is szóltunk  2014. áprilisában. Ekkor azt írtuk, hogy ,,A kerület szégyenfoltjával, a Liget téri szolgáltatóház-torzóval négy év alatt megint nem tudtak semmit kezdeni. Ahogy az elődök sem. Holott jól indult, mert első szándékból bontani akarták – ehelyett megint előjött a tulajdonjogi vita meg, hogy túl drága a bontás. Így aztán elmismásolták az egészet: ötletpályázatot írtak ki, hogy ki, mit látna a romhalmaz helyén, ezeket teljesen feleslegesen díjazták (erre volt pénz). Illetve még lebetonozták az aluljáró bejáratait, fertőtlenítették a kerengőt. Nagyjából ennyiben kimerült a „kezelés”. Persze, szó volt róla, hogy Liget tér MÁV-val közös átszabásába ez a torzó is belekerül majd, de egyrészt garancia nincs rá, másrészt, ha erre alapoznak, akkor ebből 3-4-5 év múlva lesz torzórombolás.”

 

   Utóbbiból egyelőre annyi maradt, mint Kovács elárulta a közmeghallgatáson, hogy egyfelől az intermodális csomópontra vonatkozó megvalósítási tanulmány elkészült, de tényleges megvalósítására többmilliárdnyi pénz nincs, illetve amolyan B-változatként maradna a Kőbánya alsó vasútállomás MÁV-val közös felújítása. De erre is leghamarabb 2018-2020 körül lenne reális lehetőség.

   Szóval, kevesebb magyarázkodást és több tettet. Főleg, ha van miből áldozni...

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY