AD-blacklist1

2013
jan.
29

Jótékony célra mehetett a jutalom

jutalomHa hinni lehet a Fidesz kommunikációs vezetőjének, akkor szinte mindegyik párthoz tartózó településvezető visszaadta a felvett jutalmát. Mivel hivatalos, konkrét információnk nincs róla, csak feltételezzük, hogy így tettek a kőbányai vezetők is.


Nem vesszük el a dicsőséget médiatársunktól, a Blikktől, amely azzal büszkélkedik, hogy az úgynevezett „jutalmazási botrányt” maga robbantotta ki – mi megelégszünk azzal, hogy még az ügy közzététele előtt mi már megírtuk, hogy a kőbányai polgármesteri hivatal vezető tisztségviselői mennyi „prémiumot” utaltak ki maguknak a tavalyi év végén. Több mint egyhavi fizetésnek megfelelő összeget.


A Blikk cikke után lett égszakadás-földindulás: ahogy egy kézivezérelt párthoz illik, a múlt héten Orbán Viktor, a Fidesz pártelnök-miniszterelnöke felszólította a „családból” való települési vezetőket, hogy a felvett jutalmakat vagy fizessék vissza, vagy jótékony célra ajánlják fel, vagy ha megtartják, akkor mondjanak le párttagságukról.
Mi is szerettünk volna tájékozódni, hogy a kőbányai elöljárók miként cselekedtek. Így elektronikus levélben megkerestük a Fidesz központi sajtóirodáját, a parlamenti sajtóirodáját és a néhány hónapja kommunikációs igazgatónak kinevezett Kocsis Mátét (józsefvárosi polgármestert), és azt kérdeztük: a kerületi vezetők melyik opciót választották, és mikor tettek annak eleget?


Egyedül a parlamenti sajtóiroda jelzett vissza: a minket telefonon értesítő munkatársuk azt mondta, nekik nincs adatuk, keressük a helyi polgármesteri hivatalt. Éppen ezt akartuk elkerülni: fennállásunk ideje alatt – a jegyzőnek címzettek kivételével – egyetlen hivatalos e-mail-re sem kaptunk választ a vezetőktől, feltételeztük, ilyen kényes témában pláne nem reagálnak.
A Népszava sem járt jobban: mint keddi számukban írták, „a Fidesznél az összegekről nincsenek adatok, így hiába kérdeztük tegnap, nem tudtak részleteket közölni személyre lebontva a közpénzből kifizetett bónuszokról.”. Így ugyanazt az általános magyarázatot ismerjük mi is, amit Kocsis médiaszereplései során előadott: 900 kormánypárti településvezetőtől kért a párt nyilatkozatot, közülük minden nyolcadik válaszolt úgy, hogy kapott év végi jutalmat, a 114 érintett polgármester illetve alpolgármester nagy része, 93 személy „eljótékonykodta” a pénzt. Nyolcan eleve fel sem vették a jutalmat, tucatnyian pedig a felszólítás hatására visszafizették azt az adott önkormányzatnak.

Tehát nagy valószínűséggel – a nagy számok törvény alapján beleférhettek a 93-ba – Radványi Gábor, dr. Pap Sándor és Weeber Tibor alpolgármesterek karitatív célokra ajánlották fel a többszázezres jutalmukat.

 


Más tészta
Kocsis Máté hétfőn a TV2 Mokka című műsorában reagált arra a felvetésre is, miszerint ha Orbán úgy véli, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzetében a településvezetők nem vehetnek fel jutalmat, ennek vonatkoznia kell az önkormányzati cégek vezetőire is. Kocsis szerint a pártelnöki kérés „fő vonalait tekintve rájuk is vonatkozik" ugyan, de a cégvezetők jutalmazása a helyi önkormányzatok hatásköre, így általános kérés helyett szerinte inkább „egyedileg kellene megvizsgálni" a pénzeket.