AD-blacklist1

2013
jan.
23

Bőségesen meghálált tanácsok

tanacsadasKét év alatt majd’ kétszázmillió forintot költött tanácsadói, szakértői, ügyvédi díjakra a kőbányai önkormányzat. Ennek közel felét egy ügyvédi iroda számára fizette ki.

 


A jutalomosztások és a sajátos testületiülés-meghívás után kíváncsiságunk következményeként megint találtunk egy fekete foltot a magát példamutatónak láttató kőbányai önkormányzat „pedigréjén”. De kezdjük az elején.
A képviselő-testületi ülések állandó, vissza-visszatérő momentuma, hogy az egyik ellenzéki képviselő ostorozza az önkormányzat vezetését a rossz pénzügyi gazdálkodás miatt – kiemelve, hogy a folyószámla-tartalék erősen apad –, mire jön a kontra, hogy feszesen, de tartják az ütemet, a kerületnek egy forint adóssága nincs. És valóban, a zárszámadások mindig ezt hozzák ki. Viszont ha a „rossz gazdálkodás” mögé nézünk, már nem is annyira téves a jelzett képviselő állítása.


Kényszer


A nagy magyarországi szokás szerint az önkormányzatok három különböző jogcímen szeretik „kitalicskázni” a közpénzt mások számára: vagy tanácsadói, vagy ügyvédi, vagy szakértői megbízással. Aztán ami így kiáramlik, azt a szervezeten belüli pénzelvonással (lásd még megszorítás) hozzák be.
Éppen azért, hogy kiderüljön, ezt a módit alkalmazza-e a fideszes irányítású kőbányai önkormányzat, a kimittud.atlatszo.hu weboldal segítségével közérdekű adatigényléssel fordultunk a helyhatósághoz még 2012. november 25-én. Mivel a városháza az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseit nem tartotta be, jóval a megszabott határidőn túl sem szolgáltatott adatokat, a weboldal kiadójának közreműködésével bírósági keresetet nyújtottunk be a hivatal ellen idén január elején. (Ezúton is köszönjük az atlatszo.hu jogi támogatását – a szerk.) Szerencsére ez a kényszer hatott, a kereset kézhezvétele után a városháza azonnal megküldte a kért információkat.
Mit mondjunk: Kőbányán is követik a jelzett divatot, a kimittud.atlatszo.hu-n nyilvánossá tett adatok szerint százmilliók mennek mások zsebébe, számlájára.


Tanácsot adni jó


Mi a 2010 és 2012 között kifizetett pénzekre voltunk kíváncsiak, és a válasz szerint 2012 novemberéig legjobban az ADITUS Tanácsadó és Szolgáltató Zrt., illetve a Jurasits Ügyvédi Iroda járt: előbbi tanácsadás, pályázatfigyelés és -készítés címén 45.496.975 forintot, utóbbi jogi tevékenység, ügyvédi munkadíj és sikerdíj címén összesen 95.213.200 forintot vehetett fel. Ennek a tételnek a jelentős része – 60.960.000 Ft – a Mázsa téri területtel kapcsolatos jogi vitát lezáró perért kapott sikerdíj. Az ADITUS sajátos monopolhelyzetéről pedig már tavaly nyáron megemlékeztünk. Más ügyvédi irodáknak közbeszerzési tanácsadás, ügyvédi munkadíj megjelöléssel 20.436.890 forintot utalt az önkormányzat.


onk honlap allapot jan 16 7.11 oraFigyelemre méltó, hogy a belső, hivatali tanácsadókat is milyen szépen dotálják. 2012. novemberéig Szabó István Tibor 894.960, Szabó István 596.640, Melega Kálmán 3.048.000, Jankovich Tibor 4.572.000, Kolejanisz Márk 5.334.000, Erdei Péter 1.905.000 forinthoz jutott. Ismereteink szerint az előző ciklusban még Fidesz-képviselőként ténykedő Melega informatikai tanácsokat oszt – csak minek és kinek, ha van a hivatalnak saját informatikai osztálya? Ha jól tudjuk, Jankovich, talán Melegával együtt, az új kinézetű kobanya.hu kialakításán dolgozik legalább két éve – de új önkormányzati honlap még sehol. Tavaly nyáron ugyan ment néhány napig próbaüzemben, ám azóta semmi nyoma. Illetve úgy tudjuk, Jankovich egy ideig felelt a médiával való kapcsolattartásért – ami egyszer kimerült abban, hogy közölte velünk a sajtótájékoztatóról való kitiltásunkat –, valamint a polgármester politikusi Facebook-oldalának szerkesztéséért, nyilvános szerepléseinek fotózásáért. Erdei Péter pedig azután kapta a titulust, hogy 2011-ben alulmaradt a Kőbányai Sportközpont vezetői székéért zajló pályázaton. A többi kiváló munkatárs feladatáról nincs információnk.


Aztán közbiztonsági tanácsadásért 3.300.000 forintot vehetett fel még a MERCURIUS-COLONEL Közbiztonsági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. A cégnyilvántartás szerint ez Tóth Béla Lászlónak és feleségének 2011. áprilisában alapított családi vállalkozása. Előbbi 2010-ben alig három hónapig volt Kőbánya rendőrkapitánya, majd nyugdíjba vonulása után, szinte a búcsúzáskor vett lendülettel 2011 elején be is került a polgármesteri kabinethez.


Közvéleményt is kutattak, de hol?


De akadt még más érdekes kifizetés. Például arculattervezésért a Látványközpont Cégszerviz Bt.-nek 4.889.500 forint adtak – de kinek az arculatát is tervezte ennyiért? Aztán zuglói módra Kőbánya is végzett kerületi lakossági felmérést: a „humán közvélemény-kutatást” az Ius-Cad Bt. 3.810.000 forintért bonyolította le. A kutatás témája általunk ismeretlen. Ha volt is ilyen, az biztos, hogy például szerkesztőségünk székhelye felé nem jártak a kérdezők…

2011-ben próbálta elkészíttetni a helyhatóság a kerületi egészségtérképet, amit a megbízott társaság meglehetősen hiányos állapotban, nem az elvárt minőségben tett le az asztalra. A CG and Partners Kutató és Tanácsadó Kft. a teljes összeget persze ezért a munkáért nem kapta meg, de azért 1.973.580 forint „fájdalomdíjat” kiszámlázhatott. A nyilvántartás alapján elsőre nem fedeztünk fel bármilyen laza, kifogásolható kapcsolatot az említett cégek és az önkormányzat között.


Szelektíven


Összegezzünk: a kétéves időszakra mindez együtt 191.470.745 forint kiadást jelent. Nyilván mindegyik kifizetés jogszerű volt, erről szemernyi kétségünk sincs. Na de megint hol van a múltban sokat emlegetett erkölcs?
Mi azért emlékszünk arra, hogy az előző önkormányzati ciklusban az ellenzékben lévő Fidesz mekkora hanggal kérte számon a szocialistákat, hogy „pofátlanul” tanácsnokká nevezték ki az egyik képviselőjüket, meg arra is, hogy keményen kifogásolták egy másik szocialista képviselő „parkolóbizniszét”.
Most nem gond a pénzszórás?