AD-blacklist1

2011
okt.
21

Megszűntetnek két játszóhelyet

szt laszlo phJátszóhely-megszűntetés, tehetséggondozás, tanulmányi ösztöndíj létrehozása – ezek voltak az október 20-i képviselő-testületi ülés főbb sarokpontjai. Kiderült, hogy immár célegyenesben van a Kis-Pongrác telep városrehabilitációs megújítása is.


Megtartotta szokásos havi tanácskozását a kőbányai képviselő-testület. A napirend előtti rövid tájékoztatás alkalmával jelentette be Kovács Róbert polgármester, hogy a bíráló hatóság jóváhagyta a Kis-Pongrác telep városrehabilitácós pályázatát, így a megszavazott összeggel (929,6 millió forint) együtt összesen 1.2 milliárd forintból újulhat meg a környék. Szintén elhangzott, hogy Mácsik András képviselő parkoló és gyalogátkelőhely létesítését kezdeményezte Újhegyen, ennek a szokásos hivatali ügymenete elindult.


Tokody Marcell Gergely (Jobbik) egyéni képviselői indítványban kérte, hogy az önkormányzat támogassa, hogy a kőbányai Bajcsy-kórház az eredeti nevét vegye vissza, azaz legyen Horthy Miklós Kórház. (Még az előző ciklusban dr. Fejér Tibor szintén előterjesztette szóról szóra ugyanezt a javaslatot, de akkor a többség leszavazta.) Most Radványi Gábor alpolgármester (Fidesz) kérte, hogy vegyék le a napirendről, mert egyrészt ez a Fővárosi Közgyűlés hatásköre, másrészt az egészségügyben várható változások előtt nem volna szerencsés bármilyen állásfoglalás.
- Ez egy kezdeményezés, nem állásfoglalás. Elképesztő, hogy ilyen sunyi módon próbálják lesöpörni a javaslatomat. – jelentette ki Tokody. Végül a testület a napirend levételére voksolt.


Már a „rendes” program keretében hosszas vita után a képviselők nem szavazták meg az új telek- és építményadóról szóló rendeletet, így a régi marad hatályban. Ez azt jelenti, hogy a korábbi díjtételek érvényesek. A képviselők egyetértettek abban, hogy a jelen gazdasági körülmények között a további emelés súlyos teher lenne az érintettek számára.
Néhány, az oktatási területet is érintő döntés született.
„Kőbánya számít Rád” elnevezéssel szociális alapú tanulmányi ösztöndíjat alapított a testület. Az indoklás szerint a pályázat célja az, hogy a kőbányai lakóhellyel rendelkező, nappali rendszerű oktatásban részt vevő, tanulmányi eredményén javító általános és középiskolai diákok tevékenységét – szociális helyzetük figyelembevételével – ösztöndíjjal elismerje, és tanulmányi eredményeik javítására ösztönözze a tanulókat.
A Kőbányai Tehetségsegítő Tanács egy alapítvány keretében segítené azon Kőbányán élő 5-24 év közötti tehetséges gyermekeket, diákokat, fiatal felnőtteket a sport, művészetek, társadalom és természettudományok területén, akik tehetségüket már bizonyították, és továbbképzésükhöz anyagi segítségre van szükség. A grémium ezt az ötletet támogatta, és 300 ezer forintot szavazott meg a Kőbányai ÁSZOK – Tehetségeket Támogató Alapítvány számára.


Ritka eset, hogy játszótér/játszóhely megszűntetése legyen téma. Most szóba került, mégpedig a Harmat utca 160-162. és a Halom utca 32-38. alatt lévőké. A Harmat utcaival – ami igazából egy régi játszóhely – az az ott élők gondja, hogy vonzza a balhés fiatalokat, akik a hangoskodásukkal zavarják a pihenést. A Halom utcaival pedig az, hogy nappal a hajléktalanok, éjszaka pedig szintén a fiatalok veszik igénybe. A vita során elhangzott, hogy túl sok a 71 nyilvántartott játszótér/játszóhely, és a korábban elfogadott játszótér fejlesztési koncepció mentén kell a számukat csökkenteni, illetve a maradókat fejleszteni. Radványi Gábor hangsúlyozta, hogy a koncepció szellemében született a fenti két hely megszűntetéséről szóló javaslat. Élő Norbert (MSZP) megjegyezte, a közrendi problémákat nem szerencsés a megszűntetéssel kezelni, ha ilyen eset van rendeljék k a területre a polgárőrséget és/vagy a rendőrséget. Végül a testület jóváhagyta a két játszóhely elbontását.
Tárgyalták a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. vagyonmérlegét. Élő Norbert felvetette, hogy a számok alapján feltűnően hiányzik 200 millió forint. Szabó László vezérigazgató megjegyezte, a 200 milliónak a nagy része egy éven túli lejárt követelés, közte olyan vállalkozásoktól, amelyeket már töröltek a cégjegyzékből is. Azaz a KV kénytelen volt leírni ezeket veszteségként.


Néhány egyéb döntésről röviden.
- A kerületi rendőrkapitány kérelmére a testület 5 millió forintot szabadított fel a céltartalékból, ebből fizetheti a rendőrség a dologi kiadásokat, a jutalmakat és a túlórákat.
- A sportligeti termálvíz próbafúrásra plusz összeget szavazott meg a testület, így összesen 111,125 millió forint áll rendelkezésre e célra.
- A testület döntött arról is, hogy idén is megrendezik a Kőbánya Karácsonya rendezvényt, erre 8 millió forint jut.
- A Kőbányai Evangélikus templom gyülekezeti helyiségeinek javítására, ezen belül vakolatjavításra, festésre, elektromos hálózat és gépészeti vezetékek cseréjére, valamint 4 darab radiátor cseréjére bruttó 650 ezer forintot szavaztak meg a képviselők.
- Az önkormányzat Raiffaisen-lakóparkkal kapcsolatos feljelentését kivizsgálta a BRFK gazdaságvédelmi osztálya, és megszűntette a nyomozást. A testület panasszal kíván élni a határozat miattaz ügyészség felé.