AD-blacklist1

2019
feb.
12

Dolgozni csak pontosan, szépen, …

Írta: Oszvald György

czf lead picJózsef Attila versének néhány sora szállóigévé lett, sokan és sokat idézik, általában egy trehányan elvégzett munka minősítéseként. Vannak esetek, amikor a „rossz teljesítmény” minősítés nemhogy nem fedi a tényleges állapotot, de egyenesen hamisításról, csalásról kell beszélni…

 

 

Csapdába futott a jóakarat – mondhatnám, és legyinthetnék is, mondván, kit érdekel? Ami pozitívum, ami jó, arról mindegy mit mondanak, az akkor is jó. Elvileg így van, de hadd fedjem fel, miért is ragadtam billentyűzetet!

 

   Idézem a Kőbányai Önkormányzat internetes oldalán, a Cziffra György Fesztiválról február 8-án megjelent írás címét és első bekezdését:

 

„A Kőbányai Önkormányzat a Cziffra György Fesztivál kiemelt partnere

 

Idén is kiemelt partnere a Kőbányai Önkormányzat a Cziffra György Fesztiválnak, amelyet évről évre egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés kísér. D. Kovács Róbert Antal polgármester szerint Kőbánya számára fontos, hogy támogatásával hozzájáruljon a jövő nagy művészeinek fejlődéséhez, így erősítve a kerület elkötelezettségét a kultúra és a tehetséges fiatalok iránt.”

 

   Előre bocsájtom, a hír tartalmával semmi bajom, egyetértek azzal. Sőt! Meg is tapasztaltam a minap véget ért Cziffra mesterkurzuson az önkormányzat aprópénzre váltott szándékát!

 

   Ám a címadás és a bevezető első mondata – nincs jobb szó rá – hazugság!

 

 

   Tudnám szépíteni, körül írni, de nem teszem. Viszont – figyelembe véve a kormányközeli médiumok sok esetben tényferdítő és valótlant állító gyakorlatát – a ténymegállapításon túl minősítem is a címadást: hírhamisítás. (Megjegyzem, a címadás a sajtóban egy nagyon fontos munkafázis: a cím utal a tartalomra, eligazít, felkelti a figyelmet, stb., s mint ilyen, nem állíthat valótlanságot! Ellenkező esetben megtéveszt, félrevezet!)

 

   Kőbánya Önkormányzata nem kiemelt támogatója a Cziffra György Fesztiválnak! Tény, a támogatásának köszönhető, hogy a mesterkurzus ingyenes volt, és az is igaz, hogy fesztiválon megítélt díjak támogatásában is oroszlánrészt vállaltak a kőbányai városvezetők! Köszönet ezekért!

 

   „A díjak támogatását a Budapest Főváros 13. kerületi Önkormányzat, a Kőbányai Önkormányzat és a Budafok-Tétény Önkormányzat biztosítja.” – írja a Papageno című zenei szaklap különszáma. 

   A mesterkurzus felhívásában pedig ez a szöveg olvasható:

   „A mesterkurzusra való jelentkezés a Kőbánya Önkormányzat támogatásának köszönhetően díjtalan!”

 CZF SPO

  

   Szó, ami szó, nem kis tételekről beszélünk. Ugyanekkor mindezek senkit sem jogosítanak fel arra, hogy a cikk címével félrevezessék az olvasót! Megismétlem: az önkormányzat nem kiemelt támogató. A fenti képkivágás a fesztivál honlapján található, s ezt a Papageno is megerősíti az impresszum oldalon, igaz, kissé eltérő grafikával.

 CZF SPO papa

  

   Megerősítem, akár legyinthetnék is, mondván, nem mindegy a jelző? Kiemelt vagy csak támogató/partner? Hát nem mindegy! De nem teszem! És nem József Attila sorai miatt!

   Hogy miért is nem mindegy? A választ az olvasóra bízom…