AD-blacklist1

2018
ápr.
05

Választás – Tóth Balázs esete a kamupártokkal

Írta: Oszvald György

szigno ivBudapest több kerületében, sőt, az ország néhány városában is előfordult az a választási csalásnak minősíthető visszaélés, amikor valaki nevét feltüntették az ajánló íveken úgy, hogy az adott személy nem is tett ajánlást arra a jelöltre, akinek az ívén szerepelt a neve. Ilyen eset Kőbányán is történt.

 

 

Egy adott személy adatainak (és aláírásának) jogtalan feltüntetése egyértelmű csalás; ha kiderül, és a kihasznált személy feljelentést tesz, előbb-utóbb súlyos büntetést kap a csaló. Ez az eset Kőbányán önkormányzati képviselővel történt meg. Az esetet posztolta is a közösségi megosztó felületen. Tóth Balázs, LMP-s önkormányzati képviselőt (képünk jobbra) telefonon kérdeztük a napokban a történtekről.

   

Testuleti 03 22nd 009

   – Hogyan szerzett tudomást arról, hogy olyan pártok ajánló ívein is szerepel a neve, melyeknek biztosan nem írt alá?

   – Az országos sajtóban megjelent március elejei hírek hatására a választási irodában lekérdeztettem, hol szerepelek ajánlóként

   – A feljelentést hol és hogyan tette meg?

– A választási irodában kikértem a listát, hogy hány párt ajánlási ívén szerepel a nevem, majd ezzel a dokumentummal a X. kerületi rendőrkapitányságon személyesen tettem feljelentést. Hozzá teszem, a választási irodában a listákat nem láttam, csak a rendszer lekérdezése utáni eredményt kaptam meg. Ezen szerepeltek azok a pártok, melyek jelöltjét javasoltam. Ebben l három olyan párt is szerepelt, melyeknek nem adtam aláírást.

 

   Tóth Balázs erről így írt a közösségi oldalán:

 

   „A Kétfarkúaknak, a Jobbiknak, a Momentumnak aláírtam (és magunknak természetesen), de a Családok Pártjának, az Összefogás Pártnak és a Hajrá Magyarország! Pártnak nem. A továbbiakban a rendőrség vizsgálja az ügyet.”

 

   – Tud-e valami olyan információt, hogy mikorra várható valami érdemi eredmény a nyomozásról?

   – Nem, de ismerek egy embert, aki utánam tett ugyanilyen ügyben feljelentést, s most, amikor beszélünk, ő már kapott értesítést a nyomozásról, én még nem. Viszont van egy jó hírem is, mi szerint március 12-én a rendőrség a választási irodánál lefoglalta az említett 3 párt valamennyi ajánló ívét. És még egy friss hírem is van, hogy a 3 kamupártból kettő már lekerült a szavazólapról, mert nem sikerült összegyűjteniük a szükséges számú aláírást.

 

   szigno iv3Tóth Balázs története e pillanatban ennyi. Amikor arról kérdeztük, milyen hatással lehetnek ezek a valótlan aláírások az LMP jelöltjének esélyeire, jelen esetben Demeter Márta képviselő szavazataira, azt felelte, ezt nehéz megmondani, hiszen részben nyomozás folyik, másfelől pedig azt nem tudni, hogy történt-e még ilyen eset, hiszen nincs hír arról, hogy napvilágra került volna. Az viszont biztos, hogy a kamupártoknak nyújtott állami támogatás a pártok túlnyomó többségénél veszendőbe megy. A valós cél nem a választás jogával való élés, hanem a nem fideszes szavazók megosztása és a pénz lenyúlása volt. Arra emlékeztetett, hogy a 2014-es választások után csak néhány párttól sikerült a támogatás töredékét visszaszerezni.

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px