AD-blacklist1

2017
dec.
18

Döntések karácsonyi hangulatban

Írta: Oszvald György

Testuleti december 031leadA december 14-ei képviselő-testületi ülésre ütemezett 25 napirendi pontból 2 volt a zárt ülésen tárgyalandó előterjesztés, 6 darab, határozathozatalt nem igénylő tájékoztató hangzott el, míg 17 kérdésben a nyilvánosság előtt döntöttek a képviselők.

  

 

Ünnepi hangulat fogadta a honatyákat, honanyákat: a sarokban karácsonyfa, a képviselők előtt ajándékot rejtő tasakok álltak, az asztalt fenyődísz és apró tálkákban szaloncukor díszítették.    

    Néhány perccel 9 óra után Kovács Róbert megállapította, a testület 15 fővel határozatképes –  Bányai Tibor Péter és Tubák István voltak a hiányzók.

 

    Miután Kovács Róbert közölte, hogy a napirend bármilyen változtatására nincs javaslat, a testület 15 igen szavazattal fogadta azt el.

 

   Testuleti december 046A tanácskozás a szokásos módon kezdődött, elsőként az elmúlt hónap kiemelkedő eseményeiről adott tájékoztatást Kovács Róbert (képünk).

   Kiemelte a Fogyatékosság-barát munkahely elismerést – erről a 10kerkult.hu oldalon elsőként adtunk hírt  –, a nemrég felújított Rece-Fice Óvoda és Manóvár Bölcsőde pedig a középület kategóriában építészeti díjat, Elismerő oklevelet érdemelt ki a 2017. évi Építőipari Nívódíj pályázaton.

 

   A díjakból a Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola sem maradt ki: a Ments meg egy kertet! pályázaton nyert elismerést dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ünnepélyes keretek között adta át az iskola közösségének.  


   Fontos információ volt Kovács Róbert tájékoztatásában, hogy a Liget téri szolgáltatóház bontásának határideje december 20-a.

 

   A 10kertkult.hu szerkesztőségének pedig ismét „kijutott a jóból”: egy újabb, olyan eseményt titkolt el az önkormányzati sajtóügyekért felelős valaki, amely sehol sem volt nyilvánosan kiplakátolva. Időpontjáról csak azok a szerkesztőségek tudhattak, melyeket az a valaki tájékoztatott. Szerkesztőségünk – ismételten, sokadszorra is azt tudjuk mondani, az a valaki valamilyen okból infantilis bosszúvágyból ellenségnek tekintve a 10kerkult.hu portált – következetesen kimarad az ilyen tájékoztatásból. Továbbra is hangsúlyozzuk, ez a sajtószabadság durva megsértése, korlátozása. Arról már nem is szólva, hogy az önkormányzat végül is magával szúr ki, hiszen szűkíti azt a nyilvánosságot, mely éppen tevékenységének széleskörű megismertetésére szolgál.

 

   Az események sorából Kovács Róbert kiemelte még a színes adventi rendezvénysorozat néhány rendezvényét.

 

Testuleti december 080

 

   A napirendekre, előterjesztésekre térve megállapítható, hogy a szavazások két eset kivételével egyhangú eredményt hoztak.

   12 igen, 3 tartózkodás (ellenzéki képviselők: Patay-Papp Judit Vivien/DK, Somlyódy Csaba/MSZP és Tóth Balázs/LMP) mellett fogadták el az önkormányzat 2018. évi gazdálkodásának átmeneti szabályozását.

  A másik napirendnél, az Újhegyi uszoda jegyárait tárgyaló előterjesztésnél, 12 igen és 2 tartózkodás (Patay-Papp Judit Vivien, Somlyódy Csaba) volt a voksok aránya.

 

   Az már a Meghívóban jelzett tervezett napirend elolvasásakor egyértelmű volt, Somlyódy Csaba képviselő előterjesztése a kerületi drogstratégiáról nem marad hozzászólás nélkül. A másik érdekesség, hogy az utóbbi években nemigen találkoztunk ellenzéki képviselő befogadott határozati javaslatával.

   Az előterjesztés pontos címe: A Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületének 2009-ben elfogadott >>Budapest Főváros X. kerületének drogstratégiája<< című dokumentumban rögzített önkormányzati drogstratégiája felülvizsgálata és komplex kerületi önkormányzati és szakmai drogellenes stratégiává alakítása (… számú előterjesztés) Az SZMSZ 32. § (5) bekezdése alapján különös eljárásrend szerint.

 

   Testuleti december 062Az első hozzászóló maga az előterjesztő volt. Somlyódy Csaba (képünk) elnézést kért néhány, egyes intézménynevek elírásában okozott nyomdahibáért, majd röviden indokolta javaslatát.

 

   Azért tartja fontosnak a 2020-ig tartó időszak módosított stratégiáját, mert eddig csak toldozták-foltozták a korábbiakat. Ugyanis, a 2015-ös, a Kőbányai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által kidolgozott stratégia a 2009-ben elfogadott dokumentumra hivatkozik, az pedig egy 2017-ben született drogstratégiára. A felülvizsgálat szükségességét éppen a 2015-ös drogstratégiában írtakkal támasztotta alá:

 

   „A kerületi droghelyzetre vonatkozó naprakész, megbízható statisztikai adatok csak töredékesen állnak rendelkezésre, így a bűnüldözési adatokat, az Emberbarát Alapítvány kutatási adatait, és Addiktológiai Gondozójának betegforgalmi adatait, továbbá az országos adatokból levont következtetések jelentik. Helyi drogfogyasztási szokásokról és egyéb adatokról a kezelést nyújtó szervezetek statisztikáiból, adat szolgáltatásaiból és az országos adatokból tudunk következtetni.”

 

   Az idézet az előterjesztésből való, a szóbeli kiegészítésben Somlyódy így fogalmazott: – Előterjesztésemmel azt szeretném elérni, hogy a 2009-ben utoljára a testületben elfogadott drogstratégia annyiban legyen felülvizsgálva, hogy ugye, a 2015-ben számos más egyéb jogszabályi változás következtében létrejött a KőKEF, és ennek megfelelően létrejött egy koordinációs tanács, melyben több koordinált szervezet, így az önkormányzat is szerepel. Ez fogja össze a kerületben a drogstratégia munkáját.

   A továbbiakban a stratégiák visszahivatkozásait említette, s hiányolta az újabb kutatásokat és elemzéseket. De ez a kiragadott idézet nem is ezért fontos.

 

   Somlyódy hivatkozott továbbá a drogfogyasztás új trendjeire, a szokások változására, a szomszédos kerületekben (VIII. és IX.) elfogadott drogstratégiák okán a Kőbányára egyre nagyobb terhelést jelentő problémákra.

   A javaslatát azzal zárta és foglalta össze, hogy „készüljön tehát egy mért és trendeket is előrejelző friss kőbányai helyzetelemzés, ami alapján szükség szerint a jelenlegi kerületi drogstratégiák frissítésére, módosítására és komplex (önkormányzati- és szakmai) kerületi stratégiává áttervezésére nyíljon mód, változatlanul 2020-ig előre tervezve.”

 

   Testuleti december 047Somlyódy szóbeli kiegészítése, magyarázata után Kovács Róbert nyilvánított véleményt. Elmondta, Somlyódy „valóban nagyon fontos kérdést” vetett fel. – Persze, szerencsés lenne, ha a képviselő úr nem a bulvársajtóból tájékozódva szerezné ismereteit a kőbányai kábítószer ügyben, a kőbányai kábítószer helyzetről, illetve az ezzel kapcsolatos szervezetek munkájáról és az ehhez a munkához kapcsolódó egyéb kérdésekről. Akkor tudhatná, hogy a Kőbányai KEF nem 2015-ben jött létre, hanem 2006-ban alakult. És az elmúlt 11 év során az vitathatatlan, hogy több változáson is átesett, és a tagjainak, a KEF munkájában résztvevő szervezetek is változtak. Mára a BÁRKA működteti ezt a szervezetet – fogalmazott a polgármester.

 

   Elismerve a kérdés fontosságát, módosító javaslatot terjesztett elő, mely a Somlyódy által jegyezett 4 pontos határozati javaslatot egyetlen tételbe foglalja össze.

 

    „Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete felkéri a Kőbányai Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot, hogy Budapest Főváros X. kerület Kőbánya területre vonatkozóan végezzen kábítószerügyi kutatást a kerületben előforduló kábítószerfogyasztás jellemzőinek vizsgálata, megelőző gyógyító szolgáltatások feltérképezése és az esetleges hiányok felderítése, valamint a fejlesztési lehetőségek meghatározása céljából.”

 

   Határidőként 2018. szeptember 30-át javasolta, érintett a Humánszolgáltatási főosztály vezetője és a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központ vezetője.

   A módosító javaslat címe: Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületének határozata kőbányai kábítószerügyi kutatás kezdeményezéséről.

   A módosító javaslatot az eredeti előterjesztést jegyző Somlyódy Csaba elfogadta azzal, hogy örül a KőKEF koordinálásnak, s annak az egyetértésnek, hogy erre forrást kell teremteni, s ha ez tényleg megvalósul, akkor elfogadja a módosítást.

   Ezzel a kitétellel a testület 15 igen szavazattal elfogadta Somlyódy Csaba MSZP-s képviselő előterjesztését.

 

   A testületi ülés foglalkozott még különféle támogatásokkal, önkormányzati lakások elidegenítésével, néhány személyi kérdéssel, s elkészült a képviselő-testület 2018. évi munkaterve is.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

*

Szerkesztőségi álláspont

 

   Könnyű lenne átsiklani a polgármester pikírt, a bulvársajtóra hivatkozó megjegyzésén, hiszen nyilvánvaló, hogy nem vitatta Somlyódy javaslatának azon részeit, melyek a 2015-ös drogstratégia hiányosságaira, az aktualitások megjelenítésre vonatkoznak. De nem tehetjük, mert Somlyódy sem az előterjesztés indoklásában, sem annak hatástanulmány részében nem hivatkozott egyetlen sajtóorgánumra, legyen az bulvársajtó, a kormány emberhülyítő propagandáját szolgai módon harsogó lakájmédia vagy független, ellenzékinek aposztrofálható baloldali szellemiségű lap, webes felület, blog vagy bármi más. Viszont az előterjesztésben bőven található hivatkozás a jogszabályi változásokra.

 

   Egy szervezet alapítási dátumának nem tudása nem jogosít fel senkit, hogy megengedhetetlen hangnemet használjon egy nyilvános, sőt egy helyi televíziós élő közvetítés okán országos nyilvánossággal bíró testületi ülésen. Nem kizárva természetesen a normális hangnemű, tévedésre való felhívást, annak kijavítását.

   Ezen észrevételünkkel nem kívánunk Somlyódy fogadatlan prókátora lenni, pusztán jelezzük, Kovács Róbert nem mondott igazat! Kíváncsiak lennénk, vajon mivel tudja bizonyítani, hogy a képviselő a Blikk, a Best magazin, Story magazin, Bors, Riposzt, femcafe.hu, NLCafe.hu, stb. bulvárlapokra – vagy közülük valamelyikre is – alapozta információit? Látott-e Kovács Róbert az előterjesztésben egyetlen, nevezett médiumra való hivatkozást? Hallott-e Kovács Róbert a szóbeli kiegészítésben bulvárlapra való utalást? (Túl azon, hogy Somlyódy visszautasította a  bulvár állítást.). Ha pedig nem, és nem tudja bizonyítani állítását, ami nagyon is nyilvánvaló, vajh’ mire fel az arcátlan megnyilvánulás?

   Ha innen nézzük, még akkor is, ha Kovács rendkívül pozitívan állt az előterjesztéshez, kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy Kovács Róbert ez esetben maga volt a bulvár.

  

A 10kerkult.hu portálon nincs fizetős tartalom, de a cikkeink pénzbe kerülnek. Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőséget, hogy fejlődhessen! És, hogy miért is tegye? A válaszok a képre kattintva olvashatók.

tamogato tabla 400px