AD-blacklist1

2017
dec.
01

Fifti-fifti

Írta: Oszvald György

Testuleti nov 151leadKőbánya önkormányzata soros képviselő-testületi ülését november 23-án tartotta meg. A tanácskozás 16 képviselő jelenlétével határozatképes volt.

 

 

 

 

A testületi ülés nyilvános elismerésekkel kezdődött. Korábban a 10kerkult is beszámolt arról, hogy a Preszl Éva szakmai vezetésével működő Életrevaló Egyesület kisfilmkészítő műhelye rangos hazai díjat nyert. A filmet tovább nevezték egy nemzetközi versenyre, ahol megismételte sikerét:

 

   Testuleti nov 082„A 10. Középeurópai Nemzetközi Docufilmfesten fődíjat kapott a Telefonok: Célkeresztben című filmünk. Különdíjasok lettek a sorozat A tréfa és az Összetörve című filmjei. Rendező-operatőr Chilton Flóra. Filmkészítésben részt vett Tóth Bálint gyártásvezető és az Északi Támpont Egyesület. Mentálhigiénés munkatársunk Csepregi János. Együttműködő partnereink: Bárka Kőbányai Humánszolgáltató központ, a BMSZKI, és az SOS Krízis Alapítvány” – tették közzé az egyesület honlapján.  (képünkön Preszl Éva)

 

   Egy hazai fesztiválon is díjazták a telefonos trilógiát: a XXI. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázaton a Kisjátékfilm kategóriában harmadik helyezést ért el a Telefonok sorozat.

 

       Testuleti nov 054A másik díjazott Mihály Blanka (képünk), a Bárka Gyermekek Átmeneti Otthonának vezetője volt.  Mihály Blanka a Szociális Munka Napja alkalmából az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett ünnepségen kapott elismerő oklevelet november 8-án. 

 

   Az önkormányzati elismerések átadása után megkezdődött a szokásos munka. A napirendek tárgyalása előtt Kovács Róbert ismertette az elmúlt időszak legfontosabb eseményeit. Kiemelte a Liget téri szolgáltatóház bontásának megkezdését, a Pongrác úti orvosi rendelő felújításának elindítását. Szólt a Harmat Általános Iskola udvarán a Darázsfészek kosárlabda csarnok alapkő letételéről, két korcsolyapálya üzeme helyezéséről, az ’56-os koszorúzásról, a Virágos Magyarország akcióban elért eredményekről.

 

   Elmondta, egy ígéretét váltotta be, amikor Tyll Attila Jászai Mari-díjas színművész, Magyarország Érdemes Művésze halálának 15. évfordulóján emléktáblát leplezett le a művész Keknyelű utcai házának falán. (Itt jegyezzük meg, hogy bárki, aki Kovács Róbert környezetében a sajtókapcsolatokért felelős – ha egyáltalán van ilyen valaki – ismételten és következetesen „elfelejtette” az egyébként figyelemre méltó eseményről értesíteni a 10kerkult.hu portál szerkesztőségét. Minden esetre gratulálunk neki, nekik a sajtószabadságot messze szem előtt tartó munkavégzésért.)

 

   Testuleti nov 148A napirendekre térve Kovács Róbert megállapította, hogy sem napirendi pontok le- vagy felvételére, sem pedig sorrendi változtatásra nem érkezett javaslat. Ugyanakkor az is kiderült, hogy dr. Pap Sándor alpolgármester hiányzása miatt a nevével jegyzett előterjesztéseknél, ha azokhoz módosító javaslat volt, elsőként arról kellett szavazni, majd ennek figyelembe vételével a teljes előterjesztésről.

 

    Az előterjesztések aktuális kérdésekkel – korábbi rendeletek szükségszerű módosításáról, pályázatok kiírásáról, támogatási kérelmek elbírálásról és szerződéskötésekről, gazdálkodási kérdések – foglalkoztak.

    A bizottsági üléseken ezeket megtárgyalták, így a határozathozatalnál többnyire az egyhangú elfogadás volt jellemző. A költségvetési módosításoknál az öt fős ellenzéki oldal tartózkodott, az építményadóval kapcsolatos rendeletmódosítást pedig 5 nem szavazattal utasította el.  

 

  Ugyancsak nemtetszését fejezte ki az ellenzék a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány támogatási kérelménél. Itt 12 igen ellenében 1 nem és 3 tartózkodás állt.

   Testuleti nov 164Tárnok Mária, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány elnöke 200 ezer Ft támogatást kért a budapesti Millenáris parkban 2018. február 10-én huszonkettedik alkalommal megrendezett Csángó Bál megrendezéséhez. Lakatos Béla – külsős bizottsági tag – 100 ezer Ft-ra tett javaslatot, melyet a testület 5 igen (ellenzék), 9 nem és 2 tartózkodás mellett elutasított.

   Testuleti nov 162A végszavazásnál pedig a már említett arányban (a Polgármester általános tartalék rovat terhére) fogadták el a 200 eFt-os támogatási javaslatot.

 

   Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy ezt megelőzően a Havasi Gyopár Alapítvány évvégi rendezvényéhez Tóth Balázs (LMP) 200 eFt-os támogatási javaslatát leszavazták, csak az előterjesztés szerinti 100 eFt-ot hagyták jóvá.

 

   Testuleti nov 032A Nagy Sportágválasztó BBU Szervezőirodával (NSV) megkötött közszolgáltatási szerződés alapja: „Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete a >>Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Sportkoncepciója 2016-2019. évekre<< című dokumentum jóváhagyásáról szóló 129/2016. (IV. 21.) KÖKT határozatával jóváhagyott Sportkoncepció szerint kiemelt támogatást élvező sportrendezvény a Nagy Sportágválasztó.” (képünkön Szemán Róbert, a Merkapt Zrt. társtulajdonosa)

 

   Az előterjesztés elfogadása egyrészt továbbra is biztosítja az NSV számára a helyi sportszervezetekkel, sportszövetségekkel való együttműködést, az önkormányzati iskolai sportkörök működéséhez, vagy az ezek feladatait ellátó diáksport-egyesületek feladatainak zavartalan ellátásához szükséges feltételeket. Másfelől az együttműködésben ellátott közfeladatok az NSV számára lehetővé teszik a közhasznú jogállás elnyerését.

 

   Ugyancsak a Merkapt Zrt.-hez köthető a Merkapt Maraton Team SE támogatása. A Sportegyesület részére az Önkormányzat 15 millió forint támogatást biztosít a működési költségeinek fedezésére tekintettel arra, hogy a Sportegyesület jelentős társadalmi szerepet vállalt az elmúlt időszakban a kerületünkben (különféle futóversenyek, sportágválasztó, Óhegy Parki Futókör, stb.), továbbá a Sportegyesület jelentős szerepet játszik az Önkormányzat 2016- 2019. évekre vonatkozó Sportkoncepciójának megvalósításában azáltal, hogy sportolási lehetőséget biztosít a kerületben élő vagy ide iskolába járó fiatalok számára.

   

Testuleti nov 109

 

   A krónikához tartozó érdekes, ugyanakkor elgondolkodtató adat. A testületi ülések felvételei szerint Kovács Róbert elmúlt időszakról szóló beszámolói, néhol 1-2 esemény előrejelzése, már az októberi testületi ülésen is a teljes időtartam felét tette ki. Minimáli eltéréssel (a díjazott 5 perces kisfilm bemutatása, az elismertek köszönetei) novemberben is ezt az arányt lehetett látni. Októberben a zárt ülésig eltelt 61 percből 29 perc 40 másodpercet tesz ki ez a rész. Novemberben ugyanez az adat: 62 perc/29.30. Hát, …

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT (hamarosan)

 

A 10kerkult.hu portálon szereplő tartalmak ingyenesek, de elkészítésük pénzbe kerül. Kérjük, álljon mellénk, támogassa szerkesztőségünket, hogy fejlődhessünk! Részletekért katt a képre!

tamogato tabla 400px