AD-blacklist1

2017
szep.
24

Hiányosan, de tágasan üléseztek a honatyák

Írta: Oszvald György

Testuleti szept 050leadA polgármesteri hivatal felújítása miatt meglehetősen szokatlan helyen, a KÖSZI színháztermében tartották meg a Kőbányai Képviselőtestület soros, rendes havi ülését szeptember 21-én.

 

 

 

 

Az ezúttal is nyilvános ülésen csak 12 képviselő vett részt, de a tanácskozás így is határozatképes volt. Az ülésvezetés feladatkörét – Kovács Róbert polgármester betegsége miatt – Radványi Gábor alpolgármester látta el. Teljes egészében hiányzott a testületi ülések elektronikus rendszere, így a szavazások hagyományos módon, kézfeltartással történtek.

 

Testuleti szept 054

 

   A testületi ülés Somlyódy Csaba (MSZP) - képünk - napirend előtti azonnali kérdésével indult, melyet a polgármesterhez intézett, s Merre tart a villamos? címet viselte.

   Testuleti szept 045A képviselő arra volt kíváncsi, hogy a hetekben felröppent hír, miszerint villamosvonalat terveznek a Hungexpohoz, milyen nyomvonalon közelíti majd meg a vásárvárost. (Egyesek szerint a Pillangó utcától két megállóval, mások úgy gondolták, az Örs vezér terétől a Fehér úton, az Élessarok érintésével -a szerk.) Indoklásképpen hozzá tette, hogy érdeklődésnek alapját nem a sajtóhírek, hanem országgyűlési határozat adja.

 

  Radványi Gábor válaszolt a kérdésre. Elmondta, hogy Kőbánya akkor is örül a fejlesztéseknek, itt egy közlekedési beruházásnak, ha az nem az önkormányzat költségvetéséből valósul meg, majd a lényegre tért. – Jelenleg nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bővebb információval rendelkezzünk, mint a képviselő úr, illetve, amit a médiában olvasni lehet. Egyeztetések ez ügyben önkormányzatunkkal nem történtek. Szárnyra kapott ez a hír, ellentmondó, valóban, az egyik hírportál azt írta hogy, a másik pont ennek az ellenkezőjét. Egyelőre várakozó állásponton vagyunk, nem tudok többet ennél mondani – szólt a válasz.

 

   A napirendek megszavazása előtt Radványi Gábor tájékoztatta a képviselőket, hogy a meghívóban szereplő 3. pontot különös eljárási rend szerint tárgyalják, a 4.-hez pedig módosító indítvány lett az előző nap beterjesztve.

 

Testuleti szept 059

  balról: dr. Szabó Krisztián, Radványi Gábor, dr. Pap Sándor

 

   Napirendről történő levételre vagy napirendre vételre nem érkezett javaslat. Ezzel kapcsolatban nem jelentkezett senki. Radványi viszont sorrendváltoztatást javasolt. Két napirendi pontot előre kért venni (20., 21.) éppen az ülés második, ünnepélyes részére érkező vendégek miatt, illetve javaslatot tett négy napirendi pont (19., 22., 23., 24.) zártkörű tárgyalására és előére vételére. Azt is javasolta, hogy cseréljék meg a településképi rendelet és az arculati kézikönyv tárgyalását.

   Radványi Gábor javaslatairól egyben szavazott a testület (12 igen), majd szavaztak a módosított napirendről is, ezúttal is 12 igen volt a szavazatok száma.

 

   Kontur Hos utca A 139A zárt ülésen tárgyalt eredeti 19. pont, „A Budapest X. kerület, Hős utca 15/a-b szám alatti ingatlanok tulajdonjogának megszerzése” című előterjesztésre, esetleges vitájára, pro és kontra véleményekre pedig igencsak kíváncsiak lettek volna mind a jelenlévők, mind Kőbánya lakossága. Ebben biztosak vagyunk!

 

   Feltételezzük, a tulajdonjog megszerzése egyértelműen a magántulajdon kivásárlását jelenti, s ha ennek akár a televízió nyilvánossága előtt kért 2 milliárd forint kormányzati támogatás, akár az önkormányzat saját vagyona lenne a forrása, mindenképpen arra jutunk, hogy megnyílik az út a Hős utcai dzsumbuj felszámolására.

   Több helyen és fórumon is elhangzott már, hogy a két épületben lévő lakások mintegy fele a magántulajdon, s köztük nemcsak leromlott, de igenis nagyon szépen karbantartott lakások is vannak. Azt pedig e pillanatban nehéz lenne megmondani, ismerve a „drogtanyás” történeteket, eseteket, hogy bármely megbízható és elfogulatlan, korrekt értékbecslő valós piaci árat tudna mondani…

 

   A nem nyilvános napirendeket néhány perc alatt letudta a testület, s az ismét nyilvános ülésen lényegében hasonló gyorsasággal szavaztak a képviselők. Az ellenzéki oldalon Somlyódy Csaba vétette észre magát, több esetben kért adatpontosítást, kiegészítést. Ugyanakkor elismerését fejezte ki, hogy az arculati kézikönyv kialakításának munkafolyamatában részt vehetett, Mégpedig az előkészítési fázisban, amikor nem kész anyagról döntöttek.

 

Testuleti szept 033

   Radványi Gábor reagált, elmondta, hogy ez egy ideiglenes állapot. Hogy miért az, annak megvilágítására dr. Szabó Krisztián jegyzőt kérte fel. Az arculati kézikönyv egy szemléletformáló anyag, ajánlás, mely szorosan összefügg a településképi rendelettel. Az ideiglenességet az is magyarázza, hogy e témában kormányrendelet van, mely különféle területekre bontja az elemeket. Lényegében arról van szó, hogy a településrendezési tervek megmondják mit építsünk, illetve építhetünk egy területre, az arculat kézikönyv megmondja, hogyan tegyük ezt.

 

   A Pongrác úti orvosi rendelő felújítása kapcsán Tóth Balázs (LMP) azt tudakolta, meddig tart majd a felújítás?

   Testuleti szept 035Dr. Pap Sándor alpolgármester válaszában jelezte, egy év várható, de a végleges befejezés a műszaki tartalom és egyéb szempontok ismeretében mondható meg.

 

   Határozatot fogadott el a testület dr. Fejér Tibor háziorvos javaslatára, hogy a nemrég elhunyt kollégáját, a 2013-ban Beretzky-díjjal elismert dr. Kaszás Csabát nyilvánítsa az önkormányzat saját halottjának. A testület ezt 12 igen szavazattal elfogadta.

 

   Egy tájékoztató kapcsán élénk vita alakult ki a Mázsa tér hasznosításáról. Dr. Pap Sándor elmondta, a kezdés kizárólag attól függ, mikor írja alá a 2 milliárd forintos támogatási szerződést Seszták Miklós fejlesztési miniszter. Sőt, a jelen állás szerint további 500 millió forint várható, s ha mindezek megvannak, startolhat a Mázsa téri beruházás.

   Itt Somlyódy képviselő felvetette, hogy a Gyömrői úti önkormányzati lakások felújítására van a 2 Mrd forint, illetve kapcsolódik-e ez az összeg a Mázsa téri projekthez bármi módon? Pap Sándor válasza világossá tette, hogy két külön pályázatról van szó, ahol csak az összegek azonosak.

 

   Testuleti szept 005A testületi ülés a tervezett időben ért véget, közben megérkeztek a Kőbánya SC úszói, vezetői, s egy rövid technikai szünet után kezdetét vette az utóbbi hónapokban a nemzetközi versenyeken sikert sikerre halmozó sportolók önkormányzati szintű elismerése. Erről külön cikkben számolunk be rövidesen az olvasóknak.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

tamogato tabla 400px