AD-blacklist1

2016
jún.
02

Utca helyett lakhatást!

Írta: Oszvald György

HOS UTCA TUNTETES 032leadA lakhatásért, a köznyelvben csak „Hős utcai dzsumbuj” néven emlegetett két lakóház tervezett önkormányzati szanálása ellen tüntetett több Hős utcai lakos és A Város Mindenkié mozgalom több önkéntese ma délelőtt a polgármesteri hivatal előtt.

 

 

A Hős utcai lakosok tüntetése délelőtt 11 órakor, országos sajtóérdeklődés mellett kezdődött el a kőbányai polgármesteri hivatal előtt. A tiltakozást A Város Mindenki mozgalom szervezte és támogatta.

 

Előzmények

 

„Beleszólást követelünk!

A Budapest X. kerületi Hős utcai lakótelep felszámolása szerepel a Kőbányai Önkormányzat tervei között, azonban a Hős utcai lakók csak nagyon kevés, nem hivatalos információval rendelkeznek arról, hogy mit tervez az Önkormányzat a jelenleg is több, mint 600 embernek otthont adó lakóépületekkel. A Város Mindenkié a Hős utcai lakókkal közösen, két héttel ezelőtt személyes egyeztetésre hívta a Kőbányai Önkormányzat vezetését. Mivel az Önkormányzat ezidáig nem válaszolt megkeresésünkre, A Város Mindenkié és Hős utcai lakók közösen tüntetést szerveznek a Kőbányai Önkormányzat elé.

Korábban nyílt levélben kerestük meg az Önkormányzatot, amelyre Weeber Tibor kerületi alpolgármester válaszolt. Ugyan az alpolgármester válaszában azt írja, hogy a lakók tájékoztatása folyamatos, a lakók tapasztalata szerint az önkormányzat nem tájékoztatja őket megfelelően a teleppel kapcsolatos folyamtokról, és az érintetteknek semmilyen lehetőségük nincs beleszólni a telep jövőjét meghatározó folyamatokba, azokat alakítani. Ezért két héttel ezelőtt az Önkormányzatot személyes egyeztetésre hívtuk június 1-jén szerdán egy a Hős utcai telepen tartott lakógyűlés keretében. Választ eddig nem kaptunk megkeresésünkre, és az Önkormányzat nem jelölt más, számukra alkalmasabb időpontot sem.”

 

   Az idézett írás az avarosmindenkie.blog.hu oldalon jelent meg június 1-jei közzétételi dátummal.

   HOS UTCA TUNTETES 057A szót tett követte, s délelőtt 11 órakor valóban megjelent egy kisebb küldöttség a polgármesteri hivatal előtt. Molinókat feszítettek ki, melyeken emberi lakhatást követelő feliratok voltak. A tüntetés szószólója figyelmet kért, röviden elmondta a fent idézett történetet, indokolva a jelenlétüket.

 

   – Kénytelenek vagyunk tüntetni, mert a lakógyűléseinkre, sem két héttel ezelőtt, sem tegnap, senki sem jött el az önkormányzat képviselői közül. Amiért itt vagyunk, az az, hogy elkezdik szanálni azt a két épületből álló tömböt, mely ténylegesen szegényebb, s ezért lebontásra szorul. Viszont az a helyzet, hogy szép apránként elkergetik a lakókat. Nem megfelelő kompenzálással próbálják a még bentlakókat elüldözni. Ígérgetnek, de semmilyen dátumot nem mondanak. Azért vagyunk itt, hogy normális információt kapjunk, hogy végre szóba álljanak velünk – magyarázta a jelenlétet, majd átadta az egyik Hős utcai lakosnak, Váradi Péternek a szót, hogy olvassa fel az ott lakók közös álláspontját.

  HOS UTCA TUNTETES 064– Váradi Péter vagyok, a Hős utca 15/A épületben az egyik magántulajdonú lakás lakosa (a képen középen). Azzal a céllal jöttem ide, mint magántulajdonos, hogy információt kapjak a szanálás menetéről, pontos terveiről. Többszöri felkérésünkre, leveleinkre sem választ nem kaptunk, sem személyes találkozóra nem jelentek meg az önkormányzat vezetői. Ezért szerveztük lakótársaim és én ezt a demonstrációt, remélve, hogy választ kapunk kérdéseinkre, többek között arra, tájékoztassanak minket a szanálás menetéről, terveiről, pontos menetéről.

   És még szólnék a hasonló helyzetű, önkormányzati lakást bérlő lakótársaim nevében is, hogy szanálás ideje közben lejáró szerződésüket továbbra is hosszabbítsák meg, majd a szanálás befejeztével biztosítsanak nekik a jelenlegihez hasonló bérleményt. Köszönöm.

 

Válaszra várva

 

   Nem lehetett tudni, mennyi ideig lesznek bent a küldöttek, így a tüntetés vezérszónoka skandálást javasolt. „Felküldtek néhány gondolatot” az önkormányzat vezetőinek – azaz, skandáltak egy sort – (Lakhatáshoz való jogot!, Utca helyett lakhatást, szociális bérlakást!, Méltóságot mindenkinek!), a többiek elismételték párszor ezeket, majd elcsendesedtek, s várták a küldötteket. A tévések interjúztak, szerkesztőségünk pedig a petíciót felolvasó Váradi Pétert kérdezte.

 

   – Az imént azt mondta az egyik riporternek, hogy a magántulajdonú lakását megvásárolná az önkormányzat. Mennyit kínáltak érte?

   – Másfél millió forintot. Nevetséges összeg. Mit tudok kezdeni én azzal?

   – Ön csináltatott értékbecslést?

   – Á, dehogy, nem telik rá. De az biztos, attól az alamizsnától többet ér. De nekem az is megfelelne, adjanak egy hasonló felszereltségű komfortos lakást, és amíg rendesen fizetek, mint ahogy most is nullás a lakásom, ott lakhassak a családommal. Vagy fizessenek tisztességgel annyit, hogy egy olyan lakást tudjak venni érte Budapesten, mint a mostani.

 

   Tóth Balázs LMP-s önkormányzati képviselő is a tüntetők között tartózkodott, csendesen szemlélte az eseményeket. Készségesen válaszolt néhány kérdésünkre.

 

   – Magánemberként van jelen vagy képviselői minőségében?

   – Nehéz ezt kétfelé választani, de azt hiszem, ez esetben nem is lehet. Igaz, nem hívtak meg, de amennyire tudom, az AVM igyekszik a pártpolitikától távoltartani magát. De úgy véltem, felelős képviselőként eljövök a tüntetésre, hogy kövessem a kerületi eseményeket. A témáról pedig én sem tudok többet a két Hős utcai ház szanálási terveiről, mint az ott lakók. Azt meg tudom erősíteni, valóban hangzottak el olyan elképzelések különféle fórumokon, hogy a legjobb megoldás az épületek, de legalább az egyik lebontása lenne, ám ennek a vegyes, önkormányzati és magán tulajdon az akadálya. Konkrét tervről nem tudok.

   – Minősítené azt a jelenséget, hogy még a nem tartozó bérlőknek sem hosszabbítja meg a szerződését az önkormányzat?

   – Egyfelől, mint bármely más szerződés esetében is, semmi sem kötelezi az önkormányzatot jogilag arra, hogy a lejárat után azt meghosszabbítsa. Az élet minden területén van erre példa. Ugyanakkor, azt emberileg nehezen tudom értelmezni, hogy hová menjenek lakni ezek az emberek, ha nincs cserelakás felajánlva, vagy van, de az nem megfelelő. Ez patthelyzet.

 

Válasz érkezik

   HOS UTCA TUNTETES 101

 

   Ezután két küldött magához vette a lakók által aláírt petíciót, s a hivatalba mentek. A két főt a biztonsági őrök beengedték, s bezárták a hivatal kapuját. Mint később kiderült, egyiküket felkísérték dr. Szabó Krisztián jegyzőhöz, aki átvette a tiltakozást. A küldöttek azzal jöttek vissza, hogy rövidesen írásban válaszol a jegyző. A tüntetők úgy döntöttek, megvárják a választ, mivel – szerintük – hosszú ideje senki sem áll velük szóba, s bármit is írnak, az mégiscsak egy válasz lesz.

   HOS UTCA TUNTETES 170így történt, kisvártatva megjelent dr. Szabó Krisztián, s az ITT olvasható, több példányban kinyomtatott sajtóközleményt részben a tüntetőknek, részben a sajtó munkatársainak adta át. Hogy mindenki hallja a közlemény tartalmát, felolvasták a jelenlévőknek. A bekiabálások jelezték, a tüntetők nem ezt várták, s hangos nemtetszésüket tapsolással fejezték ki.

 

   Majd Váradi Péter hirtelen szót kért. – Nem valamilyen szervezet képviselője, hanem min t magánember, mint egy Hős utcai öröklakás tulajdonosa szólok. Idestova két hónapja levelezek az önkormányzattal, de eddig semmiféle választ nem kaptam, senkivel még nem beszéltem, és semmiféle módon nem tartja a kapcsolatot az önkormányzat a Hős utcai lakókkal. Másfelől a nem fizetőknek is én állom a részét a közös költségben, bár nekem nincs tartozásom. Nem sótartót kértünk, hanem választ! És még egyszer: az AVM-nek ehhez semmi köze, de jó tudni, hogy vannak olyan emberek, akik segítenek az ilyen nehéz helyzetben lévő embereken.

 

A tüntetésről készült képeink ITT tekinthetők meg.

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 


Kukucs, hol vagytok?

Ha Jankovich Tibor, a polgármesteri kabinet média referense nem néz ki a hivatal kapuján néhány másodperccel a petícióra választ hozó jegyző megjelenése előtt – kezében papírlapokkal és kamerával – és nem készít néhány képet a szemközt tüntetőkről, ez a néhány sor bizonyára nem jelenik meg. Hiányoltam a tüntetésről az önkormányzati sajtót! Bár megjegyzem, többen is fotóztak, és személyesen nem ismerem mindegyik, a Kőbányai Híreknek dolgozó riportert, így előfordulhat, hogy mégis jelen volt valaki a szerkesztőségtől. Ez esetben nekik nem szól a dörgedelem. Nem volt jelen sem Kőbányai Regionális Híradó diákstábja és a TV10 sem. De nem láttam a kőbánya.info egyetlen munkatársát sem.  

   Tartok tőle, e tüntetés híre nemigen fog megjelenni az önkormányzati felületeken. Ha tényleg így lesz, kérdem én, ez a kiegyensúlyozott és objektív tájékoztatás? Ez nem Kőbányán történt? Nem tartozik mindennapi életünk eseményei közé? Mint ahogy a pedagógus tüntetések sem tartoztak? Másként fogalmazva: tényleg csak a szépet és a jót szabad megírni, megjeleníteni az önkormányzati sajtóban?

Illetve, dehogy is: nem jó az írásjel az iménti mondat végén. Így helyes: Másként fogalmazva: tényleg csak a szépet és a jót szabad megírni, megjeleníteni az önkormányzati sajtóban!

Szóval, kukucs, hol vagytok kollégák?

(O.GY.)