AD-blacklist1

2011
okt.
26

Szigorúbban ellenőrzött vonatok

mav vonatNovember 7-től megszűnnek a peronkapus ellenőrzések a budapesti fejpályaudvarokon, nő viszont a jegyvizsgálók létszáma a vonatok fedélzetén. A MÁV-START Zrt. éves szinten mintegy 300 millió forintos bevétel-növekedést vár attól, hogy változtat a bliccelők elleni fellépésén.


A MÁV-START Zrt. közleményében emlékeztet, hogy az érvényes menetjegy vagy bérlet nélküli utazások visszaszorítása érdekében számos intézkedést hozott, ennek egyik eleme volt a peronkapuk üzemeltetése a Budapest Keleti, Nyugati és Déli pályaudvaron. De a menetjegyek, bérletek érvényességének ellenőrzése a jelentős, egyidejű utasáramlat mellett nehézséget okozott, a hatékonyságot tovább csökkentette a Budapest Bérlet bevezetése is, azok sokfélesége, illetve az ellenőrök intézkedési jogosultságainak hiánya.
Ezekre tekintettel - a rendelkezésre álló anyagi források hatékonyabb felhasználása érdekében a MÁV-START Zrt. nem ír ki újabb közbeszerzési eljárást a 2011. november 7-én lejáró, egyéves időtartamú szerződése kapcsán a folyamatos peronkapus beléptetésekre. De nem távolítja el a pályaudvarokról a kialakított infrastruktúrát, továbbra is tervezi az ellenőrzések szúrópróbaszerű folytatását.
A cég peronkapus beléptetések megszűnése révén felszabaduló összeget – évi 150 millió forintot – szigorított vonatfedélzeti jegyellenőrzésre csoportosítja át. A társaság ennek jegyében több mint 50 fővel növeli a Budapest elővárosában közlekedő vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók számát. A fokozott jegyvizsgálói fellépéssel a nap bármely szakában, bármely elővárosi vasútvonalon találkozhatnak majd az utazók.


(MTI)