AD-blacklist1

2011
okt.
25

Pedagógusok a törvény ellen

koznevelesi tvOrszágos akciót szervez a Pedagógusok Szakszervezete a polgármesterek és a szülők körében annak érdekében, hogy a nemzeti köznevelési törvény koncepciójáról a települések lakosai elmondhassák a véleményüket.


A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, Galló Istvánné elmondta: levelet küldenek az összes polgármesternek, arra kérve őket, hogy kezdeményezzék lakossági fórumok megrendezését a témában, illetve a PSZ intézményi szakszervezeti titkárain keresztül megkeresik a szülői munkaközösségeket is, ugyanebből a célból. Az akció végén terveik szerint a véleményeket eljuttatják a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és az Országgyűlés elnökének. Azokból szerinte kiderülhet, „elsöprő támogatottsága van-e” a koncepciónak.
Galló Istvánné azt mondta, nagy vita várható a jogszabállyal kapcsolatban az Országgyűlésben, mert még a Fidesz frakciója is jelzett számos módosító indítványt. Ezért úgy ítélik meg, hogy nem késő, ha a szülők és a polgármesterek november végéig véleményt nyilvánítanak. Megjegyezte: ha a kormányzat a szakmai szervezetekkel és a szakszervezetekkel nem akar tárgyalni, legalább az érintettek, a szülők véleményét vegyék figyelembe.


A PSZ elnöke utalt arra, hogy a szakszervezetek és a diákönkormányzatok nem támogatják a koncepciót, a szakmai szervezetek, az önkormányzatok, a szülői szervezetek és az egyházi, illetve alapítványi intézmények képviselői pedig megosztottak annak megítélésében. Félrevezetőnek nevezte, hogy a kormányzat keddig várta a javaslatokat, ugyanis – mint mondta – a törvény kodifikált szövege már megjelent, a múlt heti közigazgatási egyeztetés után azt beterjesztették, és információik szerint a következő kormányülés tárgyalja is.

 

A PSZ szerint a tankötelezettség idejének csökkentése és az, hogy általános iskolából még a szakiskolába sem juthat be a tanuló felvételi nélkül, egyéni tragédiákat, valamint az ország műveltségi és képzettségi szintjének nagymértékű romlását vetíti előre. A szakszervezet szerint a gimnáziumokban évente meghatározott keretszámok alapján történne a beiskolázás, és a kormány a Széll Kálmán terv alapján negyven százalékkal csökkenteni akarja a felvehető tanulók számát. A szakiskolai tanulmányok során pedig nem jutna idő az általános műveltségi tartalmak elsajátítására. Várhatóan a pedagógusok terhei radikálisan nőnek, a kötelező tanítási idő több mint húsz százalékkal emelkedhet. Ez nagyarányú elbocsátásokat vetít előre.


Hasonlóan tiltakozott a készülő törvény ellen az Equity Méltányos Közoktatásért Egyesület is: a szervezet szerint olyan törvénytervezet került nyilvánosságra, amely az eddigieknél kirekesztőbb és szegregálóbb oktatási rendszer képét vázolja fel. Az egyesület „Becsöngettek” címmel rövid, lényegre törő, szakmailag megalapozott „leckéket” juttatott el valamennyi, a törvény megalkotására hatással bíró kormányzati szereplő számára. Az egyesület figyelme a törvény tervezetén belül azokra a részekre fókuszált, amelyeknek biztosítania kellene az egyenlő hozzáférést és részvételt a minőségi közoktatásban mindenki számára, kiemelten pedig a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű és különös tekintettel a cigány/roma, valamint a sajátos nevelési igényű gyerekek és tanulók részére. A „Becsöngettek” kampánnyal és az összeállított „lecke-gyűjteményével” az a célja, hogy javaslataikkal kapcsolatban érdemi vitára, majd a tervezet radikális módosítására kerüljön sor.

 


Jóváhagyta a kabinet keddi ülésén a köznevelési törvény tervezetét - tudta meg az MTI kormányzati forrásból. Az új köznevelési törvényről előző héten tárgyalt több szakmai testület. Csütörtökön napirendjére tűzte az Országos Köznevelési Tanács és az Országos Kisebbségi Bizottság. Az oktatási államtitkárság akkori tájékoztatása szerint a közös tanácskozáson az OKNT tagjai közül tizenegyen szavaztak a tervezet mellett, hárman ellene és ketten tartózkodtak. Az OKB tagjai közül egy tartózkodás mellett nyolcan a tervezet mellett tették le voksukat. Hoffmann Rózsa államtitkár szerint a szakmai oldal nagyobb részt pozitívan fogadta az elképzeléseket, ugyanakkor a szakszervezeti oldal generálisan elutasította a javaslatot és annak elhalasztását kérte. A javaslat a tervek szerint október végén-november elején kerül az Országgyűlés elé.

Csütörtökökön Kőbányán tart előadást és fórumot a köznevelési törvényről a Körösi KKK-ban Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, délután 4 órától.


 


(MTI - 10kerkult.hu)