AD-blacklist1

2011
okt.
23

Fényes ünnep az októberi alkonyban

Írta: Oszvald György

 

koszoruzas 104leadAlkonyi szürkületben, délután öt órakor csendültek fel a Himnusz hangjai – az 1956. októberi forradalomra emlékeztek a kőbányai polgárok a Kőrösi Csoma sétány végében felállított kopjafáknál. Az ünnepi megemlékezést Kovács Róbert polgármester mondta.

 

„A középkorúak felelősségével, akiknek szülei ott voltak a műszaki egyetemen, a Bem szobornál, a rádiónál, a Corvin közben vagy éppen itt, a kőbányai utcákon, állok itt önök előtt, hogy emlékezzek, hogy emlékezzünk! Mi a szüleinktől, nagyszüleinktől sokat hallottunk a nemzet nagy forradalmáról, gyermekeink azonban csak akkor ismerik meg, ha elmondjuk nekik” – kezdte beszédét Kovács Róbert. koszoruzas 033(képünk) Ezen a ponton egy személyes élményt idézett fel beszédében. „Pár évvel ezelőtt így fogalmazott gimnazista lányom: a mai fiatalokban élnie kellene annak a forradalmi lángnak, amely annak idején lehetővé tette, hogy a magyar nép hangot adjon nemtetszésének, szembeszálljon az őt elnyomó politikai hatalmakkal. Ezt ünnepelnünk kellene, ám csak megemlékezünk. Vagy talán még azt sem?”

   A továbbiakban arra utalt, hogy sok fiatal még arra sem képes, hogy az ünnepi napon az alkalomnak megfelelően öltözzön. Így erejét veszti az ünnep, halványul a forradalom szelleme. Hangsúlyozta, hogy ezt elkerülendő, igenis ünnepelni kell, emlékezni kell és tanulni kell! És ez a középkorúak felelőssége! „Ünnepelni a nemzet nagyságát, emlékezni a hősökre, ám mindez nem ér semmit, ha nem tanulunk, és amit megtanultunk, nem tesszük a hétköznapok részévé, ha nem adjuk át gyermekeinknek, unokáinknak!” – hangsúlyozta Kovács Róbert. 

 koszoruzas 052

Beszédének további részében a történelmi eseményeket idézte fel, szemtanúk, költők élményeit tolmácsolta. Citálta John F. Kennedynek, az Egyesült Államok néhai elnökének 1957-ben, a forradalom első évfordulójának napján született írását is, melynek summája röviden:’56 egyik legfontosabb üzenete a nemzeti egység!

   Mindezek ellenére a forradalom elbukott, a szabadságharc véres terrorba torkollott, s a börtön udvarán az áruló kommunista párt akaratának végrehajtója, a hóhér tette a dolgát; hősök százainak tetemét vitték jelöletlen sírokba. „A kádári bosszú még ettől is tovább ment. A terrort a reálpolitika, a gulyáskommunizmus váltotta fel. De a kölcsönökből fenntartott hazugság, a legvidámabb barakk korszaka a megalázott Magyarországon nem tarthatott örökké. 1989-90-ben fordulat következett be” – emlékeztetett Kovács Róbert. Emlékeztetett arra, hogy milyen csodás érzés volt, amikor az első szabadon ünnepelt március 15-én csak a nemzetiszín lobogók, kokárdák uralták a tereket, utcákat. Az akkori nemzedék tele volt reménnyel, bizakodással.  

koszoruzas 067

   „Most, csaknem két évtized távlatából láthatjuk, hogy ’56 céljai nem valósultak meg teljes egészében” – folytatta beszédét a polgármester. „A hazugság majdnem szétszakította a nemzetet, ismét közel áll hazánk a gazdasági csődhöz. Ahhoz, hogy újra felemelkedő nemzet legyünk, újra magunkra kell találni, úgy, ahogyan azt Németh László látta 1956-ban. A gyötrésbe és megaláztatásba, szegénységbe taszított nemzetnek meg kell őriznie a 2010-ben újra megélt összeforrást! Csak így lesz esélyünk a haladásra! Ehhez 1956 eszmeisége lehet a forrás, ez adhatja hozzá az erőt” – zárta ünnepi megemlékezését Kovács Róbert polgármester.

  
A beszéd után kőbánya önkormányzata és a képviselő testület nevében Kovács Róbert polgármester, Weeber Tibor, dr. Pap Sándor és Radványi Gábor alpolgármesterek, valamint Hegedűs Károly aljegyző, továbbá a pártok, civil szervezetek és magán személyek helyezték el a kopjafáknál a megemlékezés koszorúit. Az ünnepi megemlékezést szent mise követte a Szent László plébániatemplomban, majd ugyanitt Sebestyén Márta Kossuth-díjas előadóművész koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY