AD-blacklist1

2023
júl.
12

Roma gyereknap

Írta: Oszvald György

Roma gyereknap 689 leadA Kőbányai Roma Önkormányzat a Kocsis Sándor Sportközpontban rendezte meg a szokásos hagyományőrző gyereknapot június 17-én. Bár az iroda mögötti füves terület nagyjából az Ihász utcai kertnek az egynegyed része, a hangulat, a gyerekek felhőtlen szórakozása nem változott.

  

 

   A helyszínt luftballonok sokasága színesítette, díszítette – a lufifújásba (mondanom sem kell, gépi segítséggel) egy-két fiatal is besegített. A sátrak, a vár, a lángossütő, a vattacukor, az arcfestő, a rendőrségi asztal – a változatos játékokkal, ajándékokkal – és a „konyha”, ahol felváltva kevergették a gulyást Didi László és Halász Dezső roma önkormányzati vezetők, körbefogták a teret. A nem túl nagy füves területen ugyan nemigen lehetett szaladgálni, fogócskázni, focizni, de a szappanbuborékok azért szépen szálldostak az esetenként enyhe szélben.

   roma5

 

   Éppen hogy csak elütötte a 11 órát a nagyharang, sorra jöttek a vendégek, s mi sem természetesebb, hogy a gyerekekkel együtt. Nemecz Katalin arcfestőt már a festékei kipakolása alatt körbefogták az apróságok (na jó, voltak kicsit idősebbek is): türelemmel vártak a sorukra, hogy arcukra felkerüljenek a csodák. Katalin pedig hihetetlen kitartással dolgozott, gyakorlatilag délelőtt 10 órától délután 4-ig egyszer állt fel az asztaltól, s kért egy kis türelmet. A munkái vérprofi ábrák voltak, sem a festéket, sem a gyöngyöket nem sajnálta ott, ahol az arcra festett kép ezt megkívánta.

 

   Mivel a rendőrautó és a tűzoltó autó csak az irodaépület előtti belső úton tudott leparkolni, az érdeklődés irántuk kisebbnek bizonyult, mint az korábban megszokott látvány volt. De így sem esett kétségbe senki: mind a kék-fehér autó, mind a piros „tűzautó” azért szép forgalmat bonyolított.

   roma3A rendőrségi jelenlét egy másik formája a gyerekek ismereteinek játékos fejlesztése. Egy adott autó fényképe alapján kellett ugyanazt kirakni az össze-vissza szabdalt fényképdarabokból. Többen is a memória játékot kérték. Itt a kártyákon az internet használattal kapcsolatos két azonos ábrát kellett megtalálni. roma2

De arra is volt lehetőség, hogy különféle tesztet töltsenek ki, vagy éppen a „részegszemüveg” használatával tapasztalják meg, milyen egyensúlyi, látásbiztonsági torzulásokat okozhat a túlzott alkoholfogyasztás.

 

   Sláger volt az ugrálóvár is: a sorban állás itt sem volt ismeretlen, egész nap foglalt volt a vár, a bátrabbak tényleg ugrottak is, élvezve, hogy nagyokat pattantak a gumicsúszdán.

 

   Azt azért megjegyezném, hogy a legfőbb hagyomány, a nagy közösségek, az összetartozás szemmel látható volt. A békés beszélgetéseket felváltva festette alá a cigányfolklór, de nem hiányzott népzenei alapokra komponált rock, rap és egyéb zene sem. Egy szóval: kellemes hangulatban telt el a délután, melynek csúcspontja a tombola volt.

   roma1

 

   A nap folyamán felvett szelvényeket mindig az húzta ki a „kalapból”, aki nyert valamilyen ajándékot. No, ajándékban nem volt hiány, sem mennyiségben, sem változatosságában. A labdától kezdve a szappanbuborék fújó eszközökön át a plüssállatkáig terjedt a kínálat.

   Nem hiszem, hogy bárkinek is hiányérzete lett volna ezen a szép napon.

 

   A roma gyereknapot meglátogatta Radványi Gábor alpolgármester, a görög önkormányzat elnöke, Kollátosz Jorgosz és családja, Stemler Diána önkormányzati képviselő párja és rokon gyerekek kíséretében.

 

   A rendezvényt a Kőbányai Önkormányzat, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Saferinternet támogatta.

 

A gyereknap hangulatát a képgaléria igyekszeik visszaadni – ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY