AD-blacklist1

2023
jún.
05

Mi fán terem a sétálópad?

Írta: Oszvald György

walk 6leadIdőseknek tervezett sporteszközt, egy sétálópadot adtak át a kőbányai szépkorúaknak a Kőrösi Kulturális Központ Pódiumtermében május 11-én. Az adományozó a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány, az átadó Illés István nyugalmazott r. ezredes volt. Az adományt Győrffy László, az intézmény igazgatója vette át.

  

   Igazság szerint nem én voltam az egyetlen, aki nemigen tudta hová tenni a sétálópad fogalmát. Pedig nagyon kézenfekvő lett volna, ha erről a „valamiről” beugrik a futópad, és akkor azonnal megoldódott volna a rejtély. Akkor világosultam meg, amikor a Kőrösi Kulturális Központ Pódiumtermébe léptem. (Ez a név új, az egykori 1-es teremet jelöli.)

   Gyorsan kiderült, hogy lényegében egy lelassított futópadról van szó, mely a kapaszkodó korláton jelképesen viselte még a csomagolás maradványát. Tudni kell, hogy a sétálópad adomány, az adakozást pedig nemes cél vezette.

 

   A vendégeket Koós Judit, a X. kerületi rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársa köszöntötte és bemutatta az adomány átadó ünnepség résztvevőit. Radványi Gábor és Weeber Tibor Kőbánya alpolgármesterei, Győrffy László, a kulturális központ igazgatója, Illés István ny. r. ezredes, Baricska Norbert Tamás r. alezredes, a rendőrkapitányság vezetője, Szabó Betti r. hadnagy.

   walk 2650

  balról: Szabó Betti, Illés István, Győrffy László, - hátsó sorban, balszélen Baricska Norbert Tamás - Radványi Gábor, Weeber Tibor

 

   Koós Judit elmondta, hogy reméli a kíváncsiság hozta el az idősöket, de azt is reméli, hogy „egy jó kis program” megerősíti majd, hogy nem véletlenül jöttek el.

 

   Köszöntőket mondott Baricska Norbert Tamás rendőrkapitány és Radványi Gábor. Arról pedig, hogy a csizma hogyan kerül az asztalra, azaz a sétálópad a rendőrségen keresztül az idősekhez, Illés István, a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány kuratóriumi tagja mondott el néhány gondolatot.

 

   walk 8250„Az alapítványunk Budapesten működik, szoros kapcsolatban a rendőrséggel. Mint azt az alapítvány neve is mutatja, minden olyan közösséget felvállal, ahol a biztonságnak meg kell jelennie. A gyerekeknek közlekedési játékokat szokott ajándékozni, az idősebbeknek az egészség megőrzését, ápolását elősegítő eszközöket adományoz az alapítványunk, mint ahogy ez most is történik. Fogadják ezt az adományt olyan szeretettel, miként azt az alapítványunk küldi önöknek.” – mondta Illés István, majd az adománylevelet átadta Győrffy László igazgatónak.

 

   Győrffy László a köszönő szavak mellett ígéretet tett arra, hogy ugyan nem mindig azonos helyen, de folyamatosan elérhető lesz a sporteszköz, s arról, hogy éppen hol található, az információban adnak majd tájékoztatást.

 

   Az adományozási dokumentumon ez olvasható:

 

„OKLEVÉL

a Kőbányai Kulturális Központ idősek klubjai részére a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma a nyugdíjasok egészséges mozgásának segítése érdekében sétálópadot adományoz.

2023. március. Dr. Császár Józsefné ny. r. ezredes, ügyvezető elnök.”

 

   walk 4250Itt jegyzem meg, hogy az adományozó ünnepség után többen is használatba vették a sétálópadot, bizonyítva, hogy biztonságos és rendkívül könnyű kezelni.

 

   A sétálópad étadásával nem ért véget a rendezvény. Bizonyára sokan tudják, hogy Illés István Ayala néven közismert és népszerű humorista. Nos, a repertoárjából bőséges ízelítőt kapott a közönség: nem meghazudtolva önmagát, még az idősebb korosztályt fenyegető rablási, becsapási módszereket, mint például az „unokázást” is humorral színesítve adta elő. És, hogy nemcsak prózában jeleskedik, előkapta a gitárját és nívós előadást varázsolt – többnyire közvetlenül a közönségnek énekelve, pódiumként használva a nézőteret is.

 

   Jóllehet, az idősebb korosztályra már kevésbé jellemző a kerékpározás, a motorozás, mégis hasznos és figyelemfelhívó videókat vetített Szabó Betti r. hadnagy. Lehet, hogy nem a nagyapa ül majd a bicikli nyergébe, hogy unokájának egy szál virágot vigyen, s egy szerencsétlen figyelmetlenséget elkövetve halálos baleset áldozata legyen, de látván a videóban visszapergetett, a kerékpárral a zebrán való helyes átkelés bemutatását, igenis tanácsot tud adni az ifjaknak, figyelmeztetni tudja őket a helyes közlekedésről.

   A jól megválasztott, s a veszélyhelyzeteket színvonalasan, a valóságban is megtörtént rendőrségi videókra alapozva levetített filmeket nem véletlenül jutalmazta nagy tapssal a közönség.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY