AD-blacklist1

2020
aug.
02

A különleges hatodik kőbányai ukrán nap

Írta: Oszvald György

ukr nap lead1Hatodik alkalommal rendezte meg a hagyományőrző gasztronómiai és kulturális napot a Kőbányai Ukrán Önkormányzat július 26-án. A rendezvénynek a Bárka Humánszolgáltató központ adott otthont az Ihász utcai székhelyének kertjében. A korábbi rendezvényekhez hasonlók voltak a programok, ám ez az alkalommal lényeges változásokat is tapasztaltunk.

 

 

Dél körül érkeztünk, s egy pezsgő, vidám hangulatú, gyerekzsivajtól hangos eseménybe csöppentünk. A kisebb-nagyobb csoportokba verődött társaságok beszélgetéssel vagy éppen gyerekük arcfestésének drukkolva töltötték az időt. Természetesen, volt kézműves foglalkozás is, sőt, az apróságok vagy éppen a nagyobbacskák is megtalálták a hangulatukhoz illő elfoglaltságokat.

 

   Az említett eltérések sorában meg kell jegyezni, hogy hiányoztak az elmúlt évek Ukrajnából érkezett művészei: énekesek, zenészek, táncosok, fafaragók, képzőművészek, akik nemcsak bemutatták műveiket, termékeiket, de megtartották a kézműves foglalkozásoket is. Ezzel kapcsolatban Petrovszka Viktória, a Kőbányai Ukrán Önkormányzat elnöke megjegyezte, hogy ennek oka a Covid-19 vírusjárvány miatti korlátozások közt keresendő.

   Ukran nap 082Ugyanakkor senki nem maradt kézműves, iparművészeti tárgyak – hímzett ékszerek, medálok, kitűzők, csokornyakkendők és más csodák – nélkül. A 2014. óta működő NZ Embrodiery Embasy néven futó vállalkozás egyébként Kőbányán élő egyik alkotójával (képönkön piros felsőben) tolmács segítségével készítettünk egy rövid interjút.

 

   Némi kutakodás után a világhálón találtunk egy bemutatkozó írást a vállalkozásról. Ezt írják a hölgyek: A márka története 2014-ben kezdődött. Zoya, aki Budapesten dolgozott, mellette hiteles hímzett ukrán karkötőket is készített. Ugyanebben az évben Natalia (Zoya lánya - a szerk.) 20 karkötőt vett egy zenei fesztiválra a mesterek vásárának résztvevőjeként, és rájött, hogy az ilyen hímzett kiegészítők formája nagyon érdekes a fiatalok számára. A fesztivál után úgy döntöttek, hogy létrehozzák az NZ Embroidery Embassy márkát.

   „Együtt dolgozunk, bár távol vagyunk egymástól: Natalia Ukrajnában és Zoya Magyarországon. A távolság ellenére kiegészítjük egymást, és ez segít kibővíteni kisvállalkozásunk képességeit. Célunk az ukrán hímzés népszerűsítése. A hímzett kiegészítőket átalakítottuk a modern imázs harmonikus és kifejező elemévé, őseink ősi hagyományaira építve, a divat trendekkel kombinálva.”

 

   Ukran nap 121Ha jól emlékszem, nem találkoztunk még ezeken az ukrán napokon, s most elég nagy a meglepetésem. Csak gyönyörködöm a munkáiban. Hogyan lehet ezt a műfajt nevezni?

   – Lehet, hogy elkerültük egymást, de többször is voltam már gasztronómiai napon, igaz, akkor a kollekcióm nélkül jöttem, talán ezért is nem emlékszik. A munkáim pedig? Ez népi hímzés. Hagyományos ukrán színekben, mintákkal, kicsit a jelenhez is igazítva. Például az ukrán hagyomány szereti a fekete-piros színeket, néha fehérrel kiegészülve, ezek itt is megjelennek. A fiatalok szeretik a trendi színeket, a kislányok a rózsaszínt, a mintákat, ezekből is lehet válogatni ebből a kollekcióból. Most fülbevalókat, nyakláncokat, karkötőket, csokornyakkendőket, egyéb kiegészítőket hoztam.

   Ukran nap 121aA csokornyakkendőkön keresztszemes hímzést alkalmazott?

   – Igen, ennek pontosan ez a neve.

   – Mióta foglalkozik ezzel a műfajjal?

   – Négy éve, s időközben kialakult egy brand is: ez az NZ Embroidery Embassy márka, ahol az N a lányomat, Natáliát, én Natasának becézem, a Z pedig az én nevemet, a Zoyát jelenti.

 

 

 ***       

 

   Kis szerencsével sikerült egy röpke negyedórát kihasítani Viktória idejéből, s egy árnyékos helyen kérdeztem a nap sajátosságairól.

 

   Ukran nap 077A rendezvényt hirdető plakáton két másik kerületben működő ukrán önkormányzat is fel van tüntetve. Hogyan kerülnek a képbe?

   – Ez úgy van, hogy ezt a rendezvényt, a sorban a hatodik, igazság szerint már nem kell sem hirdetni, sem reklámozni, de a rend kedvéért készítettünk egy szórólapot. A gasztronómiai nap híre már szájról szájra terjed, s a családok sorra jelzik, hogy jönnének, és hogy mikor lesz pontosan. A szervezők mi vagyunk, a Kőbányai Ukrán Önkormányzat, de sok kedves ismerősünk van, akik már többször is voltak már nálunk korábban. Ketten is jelezték, hogy újra eljönnének, szeretnének segíteni, támogatni minket. Ezek a Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és az Óbuda-Békásmegyer Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat. Korábban e két kerületből mint jó barátok jöttek el, de most már elmondhatjuk, hogy mindkettő újonnan alakult önkormányzat.

   – Hogyan nyilvánul meg a támogatásuk?

   – Fontos, hogy ez nem a pénzzel való segítést, a rendezvény finanszírozását jelenti. A jelenlétük a közreműködésben, egyes programok megszervezésével valósul meg! Például a kispestiek elnöke, Margitics László a mai nap főszakácsa. Bár Margitics Natália besegít neki a hagyományos borscs leves készítésébe, de mégiscsak ő irányít. A kézműves foglalkozásokat pedig az óbudai önkormányzat elnökhelyettese, Szavcsuk Irina szervezte. De van ám helyi, kőbányai alkotóművész is, Zoia Kuntsevska mutatja be a hímzéseit egy alkalmi kiállításon, és a gyerekek is kipróbálhatják magukat ebben a műfajban.

   – A jelenlegi létszám bőven a korlátok alatt van, ugyanakkor, úgy vélem, nem volt egyszerű a szervezés. Mikor kezdték el a munkát, milyen nehézségek voltak, ha voltak, akár a hivatal, akár az emberek részéről a járványveszély miatt?

   – Februárban foglaltuk le a Bárka kertjét júniusra, akkor még nem konkrét napra. Bár június elején már enyhítettek a korlátozásokon, ám úgy gondoltuk, ez a dátum mégiscsak korai nekünk, így egy júliusi dátumot választottunk. Ez lett a mai nap, 26-a. Megjegyzem, szeptember eleje is szóba került, de ezt meg a járvány várható második hulláma miatt vetettük el.

   Az is ide tartozik, hogy felvetődött az év elején, talán jobb lenne kihagyni azt az évet a vírus miatt, mert az emberek félnek. Aztán változott a helyzet, kiderült a sok-sok bezártság után mindenki vágyik valami különlegességre, társaságra, az ismerősökkel való találkozásra. szerencsén van, hogy ilyen nagy és szép területen lehetünk, minden feltétel adott, hogy biztonságban jól érezzük magunkat. Éppen ezért a helyszíneket is úgy rendeztük el, hogy ne alakuljon ki csoportosulás.

 

  

   – Technikai kérdés valójában, hogy februártól a mai napig tudtak-e testületi ülést tartani, szükség volt-e rá, hogyan tartották a kapcsolatot a vezetőséggel, aktivistákkal?

   – Az idén júniusban tartottuk az első testületi ülést, s mivel a lehetőségeink adottak voltak, éltünk az online kapcsolattartással. Sőt, talán gyorsabb, rugalmasabb is volt, minta személyesen értekeztünk volna. Az elmúlt félévben, annak ellenére, hogy látszólag csend volt az önkormányzatunknál, nagyon is jól hasznosítottuk az online felületeket. Kiabáltunk egy kicsit! Videókat készítettünk és posztoltunk, leveleztünk, nyereményjátékokat hirdettünk egy-egy témához.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY