AD-blacklist1

2020
júl.
30

Az egyetlen, amit az index.hu újságírói tehettek

Írta: Oszvald György

index monitor leadKivérzett az index.hu szerkesztősége. Egy sok éven át tartó, a megszűnésre játszó, mondhatni a hatalom rejtett nyomásgyakorlására reagált a majd’ 100 fős újságírói gárda. A robbanást a különféle hírportálokon temérdek cikk, elemzés, a nemzetközi sajtóvisszhang bemutatása követte…

 

 

 

A 10kerkult.hu – a véletlennek is köszönhetően – sajátosan igyekszik felvillantani egy-két részletet a megszűnés utáni tüntetésről. Egy egészen más témában készítettem egy riportot, s örömömre szolgált, hogy nem átvett anyagot kell szerkeszteni, megírni.

 

   dullA tüntetést Dull Szabolcs (képünk), az index.hu főszerkesztőjének kirúgása után két nappal, július 24-én péntekre szervezte meg a Momentum.

 

   Bár a momentumos stáb a kormány konzultációs íveinek begyűjtésével volt elfoglalva, éltem a lehetőséggel, hogy az előző napi, a sajtószabadságért, az Indexért szervezett tüntetésről is beszélgethetünk. Stemler Diána momentumos önkormányzati képviselőt kérdeztem, részt vett-e az Index.hu melletti, július 24-ei tüntetésen. Lévén, hogy a Momentum szervezője volt az eseménynek.

 

   – Ha igen, milyen élményei voltak, hogyan értékeli a megmozdulást.

   – Igen, ott voltam, sőt, Áron György és Ferenc Zsolt – most is együtt vagyunk – is kint voltak az elejétől fogva. Jó volt látni azokat az embereket, akikkel korábban is voltunk már együtt hasonló rendezvényeken. Az sokat jelentett mindenkinek, hogy újra együtt lehettünk és megmutathattuk, hogy nem vagyunk egyedül. Jóleső érzés volt kifejezni, hogy nem félünk sem a hatalomtól, sem a propagandától. Ezután a karanténos időszak után pedig szó szerint élmény volt egy hatalmas töm g része lenni.

   Másfelől ott volt bennem, hogy az Index kinyírása megemészthetetlen. Már csak azért is, mert hosszú ideje ez a portál a kezdőlap a számítógépemen, s reggel ezzel kezdem a napomat. Korábban ezt a szerepet az origo.hu töltötte be, de ugye, azt is beszántották. Ez az érzés rettenetes, óriási az űr, hogy megszűnt az ország legnézettebb portálja. Az viszont felemelő érzés volt, hogy sok újságíróval is találkoztam.

 

   Közben megérkezett a nemzeti konzultációs íveket begyűjtő pulthoz Lajtai Dezsőné, s mint mondják, a téma az utcán hever… Hát „lehajoltam” érte.

 

   index tuntet 9a– Mi a véleménye arról, ami az előző este, az ATV egyik műsorában hangzott el, nevezetesen, hogy az index.hu szétrobbanása pusztán egy gazdasági probléma, s nem a függetlenség meg a sajtószabadság kérdéskörébe tartozik. Valójában ez egy vállalkozás, amelyet a tulajdonosa fel is számolhat, ha annak a tevékenységét veszteségesnek ítéli meg. Elhiszi- e ezt a kormányzati álláspontot, vagy másként látja az eseményeket? – kérdeztem Lajtai nénit.

   – Amennyire követni tudtam a tegnapi tünetetést, azt látom, hogy egy jól szervezett esemény volt, értelmes, nagyon jó felszólalásokkal, s ezek nekem azt bizonyítják, hogy a kormányzati vélemény csak egy álca, s nem a valóság. Vajon a szónokoktól elhangzott beszédeket hogyan fogadja, hogy kommentálja magának az Orbán-kormány?

   – Felvesszük a láthatatlanná tévő süveget, s beosonunk a kormányülésre, csak megtudunk valamit! – szúrtam közbe. Lajtai néni jót nevetett ezen.

 

   Stemler Dia is tett egy megjegyzést: „Hajnali egy órakor még azt vártuk, s néztük a közpénzből fenntartott hírügynökség, az MTI oldalát, hogy megemlítik-e egyáltalán, hogy van, volt ez a tüntetés. De semmi. Majd valaki kitalálta, hogy a Gyurcsány Ferenc megvette a portált a Momentumtól. Holott a Momentumnak semmi köze nem volt a tulajdonosi körhöz.

 

   Majd Lajtai néni folytatta:

   – Igen, semmit sem mondtak, ez benne volt a tévében is, hiányolta is az egyik vendég az Egyenes beszédben. Ez a megvétel meg valami vaklárma csak, hiszen a Bodolai a tulajdonos. De, hát a fideszesek már csak ilyenek, mindenben a Gyurcsányt kapják elő. Nekem nagyon tetszett Feket-Győr András beszéde: nagy hatása volt, és nem papírról olvasott fel valamit, hanem nagyon kedvesen, fejből mondta, ahogy a szíve diktálta.

 

   Lajtai néni észrevételei után visszatértem a momentumos stábhoz. Stemler Dia az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy „felemlő volt az újságírók részvétele, hogy ki mertek állni az indexesek magukért, mások az indexesekért.” Szerintem Gulyás Balázs (Magyar Hang) beszéde volt a legütősebb. Kimondta, hogy szerinte egy újságírónak nem kellen ezen a színpadon állnia egy normális demokráciában, de ez nem egy normális demokrácis, mert a tüntetést egy párt szervezi. Miindex tuntet 1andenkinek meg kell tennie, amit meg tud tenni ilyen körülmények között.

 

   index tuntet 5aS ha már a fiúk is részt vettek a tüntetésen, őket is a benyomásaikról, az érzéseikről kérdeztem. Áron György elmondta, hogy kicsit félt, hogy nem jönnek majd el a szimpatizánsok.  

   

   „Előfordulhat olyan, mint történt az a Magyar Tudományos Akadémia melletti tüntetés, hogy csak néhány százan voltak. Ezzel szemben kellemes meglepetés volt, hogy – szerintem többen, mint ötezren, de tízezren nem, úgy 5-8 ezer között lehetett a tüntetők száma.

   A másik félelmem az volt, hogy a Jobbik csatlakozását, mint társszervező, hogyan fogadják majd az emberek. Tartottam attól, hogy a tüntetés egy korábbi forgatókönyvet követ majd, mi szerint öncélúvá lesz, s csak azért tart még, hogy a politikusok felszólalhassanak. Szerencsére, ez itt nem így történt. A felszólalók – Fekete-Győr Andrást és Orosz Annát kivéve nem momentumosok voltak, hanem újságírót (Gulyás Balázs és Szekeres Tamás), civil aktivistát (Herczeg Zoltán divattervező), független országgyűlési képviselőt (Hadházy Ákos) hallhattunk láthattunk a színpadon.”

    

index tuntet 7a

 

   Ferencz Zsolt elmondta, hogy nagyon jól érezte magát, s büszke arra, hogy ezt a demonstrációt a Momentum kezdeményezte. „Úgy hiszem, ez egy gyors és jól sikerült szervezés volt. A beszédek mindegyike tetszett, igazából nem voltak hosszúak, unalmasak, mindenki a lényegre törekedett. Az esemény maga, az Index megszűnése viszont nagyon elkeserítő. Sajnálom, hogy egy politikai csatározás áldozata lett. Az Index ugyanis nemcsak politikai portál volt, hanem sok más témát is felölelt: Tech-tudomány, divat, autós rovat, számítástechnika, a Portfolió, a Dívány, a Velvet, a Ma is tanultam valamit, sport, hogy mást ne is említsek.

   Úgy hiszem, annak az esélye, hogy a teljes szerkesztőség együtt tud maradni, annak kevés az esélye. Nagyon sok pénz kellene egy újjáalakuláshoz.”

   

index tuntet 8a

 

   A tüntetés alatt született gondolatokat Stemler Diána foglalta össze.

 

   „Végső soron ez az egész arról szólt, ahogy Müller Cecília tisztifőorvos is mondta: >>Tegyük meg, amit megtehetünk!<<

   Ugyanezt hangsúlyozta Herczeg Zoli is, a lényeg, hogy támogassuk a független sajtót, s azonnal felajánlotta, ha az Index csapata újra összeáll, 10 ezer forintot utal át számukra havi rendszerességgel.”

    

index tuntet 4a

 

   Egy, a nevét mellőzni kérő kedves ismerősöm a facebook messengeren küldött néhány fotót, videót, s rám bízta, ha akarom, használjam. (Köszönöm ezúttal is, az anyag használható volt, mint az kiderül az írásból -a szerk.)

 

   „Ez jól szervezett, fegyelmezett tüntetés volt, rendbontás nélkül. A vonulás alatt sokan fütyültek, ez majdnem folyamatos volt, s több alkalommal is lehetett hallani a skandálásokat: A „Szabad ország, szabad média” rigmus szinte végig hallható volt, ritkábban az „Index vissza!”, vagy a „Veletek vagyunk!” a „Nincs másik!”, de elhangzott a kormányra utaló szöveg is, hogy „Konzultálni jöttünk.” A „Mocskos Fidesz” bekiabálást még a Margit hídnál hallottam egy alkalommal.

  

video

 

   A hangulata pedig? Hát olyan fesztiválérzésem volt. Igaz, kicsit leszakadtam, furakodni pedig nem nagyon akartam, így a Karmelita Kolostornál, illetve egészen a szomszédos Szent György tér szélénél parkoltam le. Biztos vagyok benne, hogy a színpad közelében kicsit izgalmasabb lett volna. Készítettem néhány fotót is, meg videót, bár tudom, nem a legjobbak. azt sajnálom, hogy – éppen a lemaradás miatt – egy olyan helyen voltam, ahol is a menet velem szembe jött, az óriási tarnszparenssel, rajta a tüntetés jelmondatával: „Szabad ország, szabad sajtó” és mégsem lőttem egy képet sem. Pedig láttam, hogy nagyon sok riporter fotózik, mégis későn ébredtem, s a téma elvonult előttem.

   Szerintem lehettek úgy 5-8 ezer között a tüntetők, s meglepő volt, hogy a nagyon sok fiatal mellett az idősebbek is végig gyalogolták a közel három órát.

   A beszédek úgy este 8-kor kezdődtek, ezekből csak foszlányokat hallottam.”

  

index tuntet 6a

 

   Hát, ennyi a rendhagyó beszámoló az Index melletti szimpátia tüntetésről – kőbányai szemmel, helyi érzelmekkel.