AD-blacklist1

2020
júl.
27

Valódi konzultáció – momentumos módra

Írta: Oszvald György

Momentum 010leadA Momentum kőbányai alapszervezete több alkalommal és több helyszínen is segített a Kormány ki nem töltött vagy a fel sem bontott levelében rejlő konzultációs kérdőíveinek begyűjtésében. Legutóbb július 25-én, a Kőrösi Csoma sétányon állították fel a pultjukat…

 

 

 

A „Valódi konzultáció – a Te országod. A te pénzed.” szlogennel futó momentumos akció reggel 8-tól déli 12 óráig volt meghirdetve.

Momentum 011 250

   Az érkezésem fél 11 körül történt, éppen csak köszöntem a háromfős stábnak (A képen balról: Stemler Diána, Áron György, Ferenc Zsolt), s nem kellett sokat várni, máris érkezett egy férfi. Néhány mondattal gratulált a kezdeményezéshez, majd két felbontatlan borítékot tett a mappába. Nem számoltam meg, de ekkor már úgy 8-10 db leadott boríték kandikált ki a világra.

   Fél 12-kor jöttem el, így csak feltételezni tudom, hogy néhány ember még adott le konzultációs levelet, de az is lehet, hogy nem.

 

   Stemler Diána az esemény meghirdetésében ezt írta:

 

   „Miközben százezrek veszítették el munkájukat, a kormány az emberek megsegítése helyett a közpénzek lenyúlására, a saját emberei zsebének kitömésére használja a járványt. A Momentum kőbányai alapszervezete is gyűjti az íveket. Itt az ideje, hogy a magyar állampolgárok pénzét ne propagandára, fideszes >>vállalkozókra<< és a kihasználatlan stadionokra költsék, hanem valódi válságkezelésre! Add le a konzultációs íveket pultunknál, és mondd el te is a véleményedet a válságkezelésről!

 

   Mikor afelől érdeklődtem, hogyan értékeli ezt a „begyűjtési” akciót, egy idős néni lépett a pulthoz, s Diána már nem tudott válaszolni a kérdésemre. Egészen pontosan válaszolt, de volt egy apró közjáték.

   Momentum 016 250A néni, mint kiderült – arcát és nevét is vállalva – magától mondta, hogy most csak nézelődik, a fideszes kérdőívet már korábban leadta egy másik helyszínen.

   „Még a szomszédoktól is elkértem a borítékokat, s vittem a gyűjtőhelyre, kedveskéim.” - mosolygott a stábra.

 

   Nem lehetett nem kihasználni beszédes kedvét, így belekérdeztem a pillnatnyi csendbe:

   – Felbontotta-e a borítékot, elolvasta-e, hogy milyen kérdések vannak a konzultációs íven?

   – Megmondom őszintén, a korábbi gyakorlatból kifolyólag fel sem bontottam. Nem strapálom értelmetlen dolgokkal a szememet. És már nem magam, magunk, az idősek miatt aggódom. A fiatalok miatt. Nekem már mindegy. Mindegyik kormánnyal volt valami probléma, de ennyi, mint ezzel a fideszessel, még soha! Az a temérdek szemen szedett hazugság, ami napjainkban van, nem volt sohasem! Mindig mondom a fiataloknak, ha így beszélek velük, hogy ne felejtsétek el angyalkáim, ez a nyolc-tíz vagy akárhány év még száz év múlva is fekete pont lesz a történelmünkben! Igaz, én már akkor nem leszek, de jusson eszetekbe, hogy ez az idős hölgy mit mondott nektek.

   – És ki ez az idős hölgy, elárulja-e a nevét és kiírhatom majd a tudósításomba is?

   – Hát persze! Lajtai Dezsőné vagyok.

 

   Ezek után Diána rám nézet, a távozó néni után mutatott, s a válasza ennyi volt: „Látod? Ez az igazi konzultáció. A valódi! Máshogy nem megy, a papír kevés, kell a beszélgetés, kell a vélemények meghallgatása, az élőszó. Meggyőződésem, hogy az ilyen beszélgetések, amikor szemtől szemben vagyunk egymással, s meg tudjuk osztani a gondolatainkat, no, ez az igazi, ez viszi előre a dolgunkat.”

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY 


Szerkesztői vélemény

 

   Őszintén megmondom, elhoztam egy valódi momentumos konzultációs kérdőívet; nem akartam kitölteni, de arra kíváncsi voltam, miben különböznek a momentum kérdései a fideszéitől. 11 kérdés sorjázik a lapon, s a válaszok között vannak, melyek csak az igen-nem változatot engedik meg, máshol több opció is van. Az alapvető különbség a Nemzeti konzultáció a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról című szájbarágással szemben, hogy a kormány nyilvánvaló és már eldöntött intézkedésekre kérdez rá, azaz, álproblémákat vet fel, míg a Momentum a valódi, a napi aktuális problémákra keresi a választ.

 

   A kormány első kérdése így szól: A járvány újabb hulláma esetén Ön az alább javasolt intézkedések közül melyiket támogatná? A beikszelhető válaszok pedig: Kijárási korlátozás bevezetése, Távolságtartás elrendelése; Maszkviselés elrendelése, Országhatárok lezárása; Az oktatási intézmények bezárása, és áttérés a digitális oktatásra; Rendezvények korlátozása; Védett idősáv a 65 felettieknek; Védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása; Ingyenes parkolás.

   Hadd tegyem hozzá, bár írják, hogy ez a járvány egy lehetséges második hullámára vonatkozik, ám tegye a szívére a kezét mindenki: a kijárási tilalom kivételével mindegyik intézkedés megvalósult az elmúlt időszakban, és ez alapján vajon mit várt a kérdőív szerkesztője? Ha valamikor tényleg lesz egy újabb vészterhes időszak, vajon nem a válaszokban leírt intézkedéseket vezeti be a kormány?

 

   Ez az egyetlen többválaszos kérdés, a másik 12-re csak igennel vagy nemmel lehet válaszolni. A Momentumnál egyszer szerepel ez a válaszforma, a két lehetőséget tartalmazó válaszok egy problémát több oldalról közelítenek, sőt, a 13. kérdés egy szabad, hosszabban kifejthető választ is megenged.

   Ezzel szemben a Momentum ezeket kérdezi, mintegy kibontva az kormány első kérdését: Ön szerint hogyan kell a közlekedést átalakítani a koronavírusra és a válságra reagálva? (Kevesebb vonatot és buszt kell közlekedtetni, ahogy a kormány is teszi jelenleg; Több vonatot és buszt kell közlekedtetni, ezzel is biztosítva az emberek munkahelyre való biztonságos eljutását); Vagy: Ön szerint hogyan kell biztosítania a kormánynak a digitális oktatás feltételeit? (Ingyenes internet biztosításával a rászorulástól függetlenül; Rászorulók számára ingyenes internet és digitális eszközök, pl.: laptop biztosításával; A rászorulók számára digitális eszközök, pl.: laptop biztosításával; sehogyan, a feltételek biztosítása nem állami feladat.

 

   A kormány kérdéseinek többsége egyben propaganda szövegeket, a szokásos öndicsérő kommunikációs paneleket tartalmaz – „…Magyarországnak sikerült a járvány terjedését lelassítani…” Vagy: „…az egész világon készlethiány alakult ki az egészségügyi eszközökből és védőfelszerelésekből, Magyarország sikeresen szerezte be ezeket…” De előfordul a fenyegetés, a lejáratás is, itt kiemelten a Pesti úti idősotthon borzalmaira utalok – tessék mondani, ez mennyiben országos probléma?!

   És így tovább. Ezzel szemben a Momentum kérdései tárgyszerűek, menetesek az érzelmi befolyásolástól. Ugyanakkor nem nélkülözi az élcet, a direkt alákérdezést mintegy a kormány kérdőívének karikatúrájaként fogalmazza meg: a kisvállalkozásokat vagy a multinacionális vállalatokat kell elsősorban támogatni? A válaszopció pedig nemcsak ez vagy azt nevesíti, de a megválaszoláshoz rövid, velős magyarázatot fűz.