AD-blacklist1

2019
dec.
26

A kultúra átörökítése

Írta: Oszvald György

Nemzetisegi Xms 182leadA Kőbányán élő nemzetiségek karácsonyi gálaműsorát rendezték meg a Kőrösi Kulturális Központban december 7-én. A műsorban mindegyik kerületi nemzetiségi önkormányzat képviselte magát: ki helyi, ki vendégelőadókkal, művészeti csoportok meghívásával mutatta be kultúrája egy apró szeletét.

 

 

 

Az ünnepi gálát egymást váltva, két műsorvezető, Jógáné Szabados Henrietta és Földényi Krisztina konferálta sok-sok kedvességgel. Nem mulasztották el, hogy a fellépőket néhány mondatban bemutassák, jelezve, mit várhat, mire számíthat a közönség.

   Túl azon, hogy az Országgyűlés 2011-ben határozatot hozott a nemzetiségek napjáról, s ezt országszerte megünneplik, a karácsonyi rendezvény célja, hogy bemutassa és felszínre hozza azt a kultúrkincset, amelyet a helyi és a környékbeli művészeti csoportok, szólisták, őriznek. Kőbányán, már hagyományosan, együtt ünnepelnek december elején a kerületi nemzetiségek. Hogy mennyire kíváncsiak egymásra, azt jól mutatja, hogy a kőbányai nemzetiségi önkormányzatok a legmagasabb szinten képviselték közösségeiket, számos érdeklődővel egyetemben. Mindez azt jelzi, fontosnak tartjuk egymást, egymás megértését.

 

   Nemzetisegi Xms 120A nemzetiségek hagyományőrző karácsonyi ünnepségét D. Kovács Róbert Antal polgármester (képünk) nyitotta meg. Elsőként a nemrég megválasztott nemzetiségi önkormányzatok vezetőinek gratulált, s jó munkát kívánt számukra a következő évek során.

   „Remélem, együttműködésünk, hasonlóan az eddigi önkormányzati ciklusokhoz, ugyanolyan gyümölcsöző lesz, mint az korábban is volt.” – mondta, majd így folytatta: „Egy úton járunk, közös úton járunk, s ezt a közös utat keressük most karácsonykor is a nemzetiségek napjához kapcsolódóan. De megnéztem azt is, van-e valamilyen különbözőség a nemzetiségek – éljenek itt vagy az ország bármely részén – karácsonyi szokásaiban?” – utalt az eltérő folklór hagyományokra a polgármester.

   Nemzetisegi Xms 157A megnyitó után Balogh Attila atya, plébános (képünk) mondott karácsonyi áldást. Két rövid részletet idézett a szentírásból. Az egyik a Bábel-tornyához kapcsolódott. Az Úr összezavarta a toronyvárost építő emberek addig azonos nyelvét, hogy megtörje gőgjüket, miszerint ne higgyék, hogy saját erejükből képesek elérni Istent. Egy személyes példával erősítette meg, hogy az eltérő nyelvek ellenére a hitüküknek egy közös alapja van, melyre a kereszténység épül: ez a hatalmas kincs Jézus Krisztus születésnapjának ünneplése.

   A másik hivatkozásnak pünkösdi vonatkozása volt, amikor is a tömeghez szóló apostolok szavait minden ember a saját nyelvén hallotta. „Mi is azért vagyunk most itt, hogy – bár lehet, egymás nyelvét nem értjük, de – közösen ünnepeljük ugyanazt az eseményt, hogy együtt tekintsünk közös értékeinkre, kincsinkre – fogalmazott Attila atya.

 

   A köszöntő és az áldás után az ünnepi műsort a Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4.A osztályos tanulóinak német nyelvű előadása nyitotta. A Kőbányai Német Önkormányzat kiemelkedő feladatának tekinti a hagyományőrzés és a kulturális értékek bemutatása mellett az anyanyelv ápolását, az aktív kapcsolattartást az itt élő németajkúak között.    

Nemzetisegi Xms 309   A versek és dalok mellett kedves, humoros táncjelentet is bemutattak a Szeéchenyi Általános Iskola tanulói. Az ünnepi műsort betanította Megyesi Kincső tanítónő.

 

   A horvát önkormányzatot, mely a kerület legrégebbi, 1995-ben alakult szervezete – mondhatjuk, immár hagyományosan – az egy évvel később létrejött Hagyományőrző Egyesület képviselte. A folklórcsoport műsorán a legnépszerűbb táncok szerepeltek. A viselet, a zene és a sokác, bunyevác táncok egysége, méltósága most is sikert aratott. Koreográfus: Orczi Edina

   Nemzetisegi Xms 400

  A Horvát Hagyományőrző Egyesület táncosai

 

   Szó se róla, több ok miatt is kíváncsian vártuk a kőbányai Lengyel Perszonális Plébánia 2005-ben alakult Szent Kinga Kórusa előadását. Hosszú éveken át vezényelte mind a folklór, mind a kórusirodalomból választott művek bemutatása során minőségi produkciót nyújtó kórust Rostetter Szilveszter orgonaművész, s a kérdés az volt, mi változik távollétében? Hiszen a karnagy szerepét 2019. szeptemberétől Karolina Szuha operaénekes, hangképző tanár tölti be (lenti képen balra)

     

Nemzetisegi Xms 576

   A program előtt Dávid Mária, a Kőbányai Lengyel Önkormányzat elnöke szólt néhány szót a kórus megalapításáról. Lesek Kryża atya, a lengyel templom plébánosa és Rostetter Szilveszter, az atya régi álmát megvalósítva alapították meg a kedvező körülmények kihasználásával egy magyarországi lengyel kórust. Fenntartója a Magyarországi Lengyelek Szent Adalbert Egyesülete. Névadójuk Szent Kinga, Árpádházi Szent Margit nővére lett. A kórus vezetését Rostetter Szilveszter vállalta. Sok munkával, türelemmel felépített repertoárjuk változatos: kórusművek, lengyel népdalok és hazafias dalok mellett természetesen egyházi művek is találhatók.

   Nos, ezekből csendült fel egy nagyszerű karácsonyi válogatás. És, hogy az alapkérdésre is válaszoljunk, az új karnagy változatlan minőségű megszólalást dirigált! Nem voltak ritmikai hibák, kristálytisztán szólt a kórus, nem „lógtak ki” a hangok, azaz egységesen szólaltak meg mind a férfiak, mind a nők. Magabiuztos, profi előadásnak tapsolhatott a közönség.

   A műsort Hullár Gyula, a kórus elnöke konferálta (a kép bal szélén).

 

  A nagy létszám után egy kamara produkciót élvezhetett a közönség. Az örmény Mingu zenekart Krámli Kinga énekes és Kolta Péter gitáros képviselte (képünk). Amit a csapatról tudni lehet, igencsak érdekes.

   Nemzetisegi Xms 638„Krámli Kinga énekesnő a Mingu tagja lett, illetve volt neki egy szólóprodukciója, amiből aztán a Mingu lett, hogy pontosak legyünk. A Minguban van rock, jazz, népzene és elektronika is. Krámli mellett egyébként Eged Márton basszusgitáros, Kolta Péter gitáros, Lopatyin Alex dobos és Egerváry Dávid billentyűs van a zenekarban, mindannyian képzett zenészek, számos más csapatban is szerepelnek a Mingu mellett.” – írja róluk a Lángoló gitárok zenei blog.

   Jógáné Szabados Henrietta bemutatásában pedig az hangzott el, hogy „a különféle stílusok közt Krámli Kinga egyedi hangja teremti meg az összefogó harmóniát.” Eddig két kislemezük jelent meg, az első 2013-ban, a második, a Rókatündér, 2017-ben látott napvilágot.

 

   A Ruzmarin szerb néptáncegyüttes Budakalászról érkezett, s bár a fiatalok felnőttes profizmiussal táncoltak, mégsem hiányzott a produkcióból a gyermeki báj. A bemutatott koreográfia tánc alapjait a battonyai tánctáborban sajátították el. Produkciójuk sikerét a hosszan tartó vastaps jelezte.

   Nemzetisegi Xms 852

  Fent: a Ruzmarin szerb Táncegyüttes, a lenti képen a bolgár Roszica Néptáncegyüttes

Nemzetisegi Xms 969

   Hozzájuk hasonlóan csak felsőfokban lehet beszélni a bolgár Roszica Néptáncegyüttesről is. Az, hogy egy koreográfusnak zseniális ötlete támad, nevezetesen, egy csoportkép fotografálása köré építi a produkciót, azon nincs mit csodálkozni. Az viszont már annál érdekesebb, hogy a táncosok olyan természetesen „játsszák el” a történetet, mintha nem is színpadon, de a játszótéren lennének. Mindeközben egy hiteles, hibátlan előadást látunk.

   Mindkét együttesre jellemző volt a kifogástalan viselet, amit a gyerekek viselni is tudtak, s a lányoknál a szépen font hajak.

 

   Nemzetisegi Xms 1042A Kőbányai Roma Önkormányzat a korábbi években jelentkezett már cigány folklórral, saját nevelésű gitárzenekarral, fiatal zongoraművésszel, de a pop-szakmában sikeres szóló énekessel most először.

 

   Herceg Dávid énekes, dalszerző (balra), a latin pop elsőszámú magyarországi képviselője, a reggaeton stílus meghonosítója. Karrierje a Voice tehetségkutató műsorban kezdődött, mára már az internet kedvence, dalaiban olyan neves előadók is közreműködnek, mint Curtis vagy Essemm. Előadása alapján vitathatatlan, hogy igazi sztárrá nőtte ki magát!

 

   Nemzetisegi Xms 1129Az elmúlt évek alatt, bár hivatalosan működött, sem a közéletben, sem a rendezvényeken nem találkoztunk a román önkormányzat képviselőivel, műsoraival.

   Nemzetisegi Xms 1061Ezért üdvözölte mindenki a színpadra lépő Székely Sándort, aki magyar és román nyelven mondta el József Attila. A Dunánál című versének egy részletét (bal oldali kép).

   Oprea Constantin – az idén újraválasztott román önkormányzat elnöke – (fenti jobb oldali kép) már októberben elmondta, hogy hivatásos zenész, énekes előadó, s ezt a tehetségét igyekszik is majd bemutatni. Nos, ezt az ígéretét sikerrel teljesítette: műsorválasztása visszafogott volt (nem a lakodalmas rock volt előtérben, bár szerintünk abban a műfajban is otthon van), abszolút az ünnepi hangulathoz illő. Kellemes tenorja érzelmes volt, énekmódja Bobby Solo stílusát idézte.

  

Nemzetisegi Xms 1321

  A beloianniszi ifjúsági görög táncosok

 

   A karácsonyi gálát a görög önkormányzat műsora zárta. Ez évben (is) újítottak: nem profi táncosokat, zenészeket hoztak sajátos kultúrájuk népszerűsítésére, nem is a saját nevelésű Kritiki Skepsi növendékei jeleskedtek, mégsem hiányzott a tánc, a jó hangulat. Bár az önkormányzat elsődleges célja, hogy a Kőbányán élő görög lakosok identitását erősítse, ezt nem feltétlenül a helyi görögök művészeti munkájával éri el. Ezúttal Beloianniszból érkeztek a vendégeik. A kulturális egyesület tánccsoportja nagyon fiatal, 2018. elején alakult, s eleinte viseletbe öltözve mutattak be negyvenéves táncokat szüleik előtt. Sikerük volt, sok helyen felléptek, még az anyaországba is kaptak meghívást.

   Most hagyományaik, kultúrájuk egyfajta átörökítését mutattak be. Nem ragaszkodtak a népviselethez: farmerben, sportcipőben, hétköznapi ingben, blúzban mutatták meg, hogy a tradíció így is a sajátjuk. S miért is ne? Mint ahogy Magyarországon, még Hollókő zsúpfedeles házai között sem járnak minden nap viseletben, az idősek sem, ugyanúgy a görögök is „civilek” a megjelenésükben. A lelkükben azonban száz százalékig hellének, s ha lábuk a szirtaki zenéjére lendül, ez nagyon jól látszik is rajtuk (köszönet érte Mikisz Theodorakisz zeneszerzőnek).

 

 ***

 

A nemzetiségek karácsonyi gálaműsora állófogadással zárult. Pohárköszöntőt Radványi Gábor alpolgármester mondott. Utalva a látott műsor sokszínűségére, kiemelte az esten jelenlévő képviselők politikai sokszínűségét is.

  

Nemzetisegi Xms 1568  balról: Kovács Róbert (Momentum), Tóth Balázs (LMP), Ács Andrea (MSZP), Radványi Gábor (Fidesz), Jógáné Szabados Henrietta (nemzetiségi referens), Székely Sándor (elnökhelyettes, román önkormányzat)

 

   Radványi elmondta, hogy tizedik alkalommal vesz részt ezen a rendezvényen, s azt hitte, nem sok újat mond már neki a tradíciókkal rendelkező műsor. „Hát, őszintén mondom, nem így volt, meglepődtem. Szeretném kiemelni, hogy a román önkormányzat hosszú idő után jelentkezett színvonalas produkcióval. Külön köszönöm, hogy nagyon sok fiatalt láttunk. Ők a letéteményesei az elkövetkező években az értékek őrzésének, átadásának. Arra kérem az önkormányzatokat, bízzanak bennük, építsenek rájuk, hogy hagyományaikat tovább vihessék, hogy erősítsék a kőbányai közösséget, a kerület sokszínűségét!”

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó. 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas