AD-blacklist1

2019
dec.
04

Kolbásztöltő verseny és Röfi-futam a Csősztoronynál

Írta: Oszvald György

Advent Pre 454leadAz adventi hónap bevezetője volt a Csősztorony Bisztróban és az Óhegy park futókörén megrendezett, hagyományos kolbásztöltő verseny, a Röfi futam és más kapcsolódó esemény. A 10kerkult.hu rögzítette a „matinét”.

 

 

 

Délelőtt fél 11-kor már szépen sütött a nap, ám a hőmérséklet még igencsak alacsony volt; kellett a szabadtűz, még akkor is, ha kicsit füstösek lettek a melegedni kívánók.

   A kerthelyiségben középre helyezett hordón sütemények, sajttáj és egyéb finomságok várták a kóstolókat, egyben a zsűrit is, hiszen a kolbászok mellett a harapnivalók is versenyeztek a díjakért, az ajándékokért.

 

   Advent Pre 020Három asztalon, három csapat részvételével folyt a lázas munka: hatalmas műanyag ládában gyömöszölték a darált húst, ízesítették elgondolásuk, ízlések szerint sóval, borssal, paprikával, no és a szívükkel, hiszen mindenki a legjobb akart lenni. (Persze, ebbe a zsűri is beleszólt, de erről kicsit később…)

 

   Már a kolbász alapanyag készítésekor a csapat másik fele a juhbelet mosta, s készítette elő a töltéshez. Ez utóbbi munkafolyamat igencsak mókás volt: az egyik csapat profi módon, szinte futószalag-szerűen készítette a kolbászt, meg-megcsavarva a kellő helyen, a másik meg kicsit darabosan haladt a munkával. nemigen akart a husi a bőrébe bújni. Azért, a végén – hiszen nem sietett senki – mind a három társaság, a Média, a Kör-Kult és a Kőkert-Vagyonkezelő csapata is olyan minőséget varázsolt, amit meg lehetett sütni és csak a zsűri döntésére várt.

 

   Varga Gábor séfet, a Csősztorony főnökét kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról. Hány kiló húst használtak fel, mi lesz a sorsa a kolbásznak, mik voltak a zsűrizés szempontjai, egyáltalán, mikor kell nekikezdeni egy ilyen esemény szervezésének?

 

   Advent Pre 628„Nekünk, mint vendéglátósoknak két hét elegendő volt, hogy ma itt rendezvény legyen. Ekkor vettük fel a kapcsolatot a másik szervezővel, a Kőrösi Kulturális Központtal is, egyeztettük a feladatokat, megjelöltük, ki mit vállal. A vendéglátás részét ezután megcsináltuk, beszereztünk mindent, ami ehhez a rendezvényhez kell. A legfontosabb a hús volt, eredetileg négy csapatra számoltunk, s az volt a terv, hogy 5 kiló kolbászra elegendő alapanyagot adtunk volna ki csapatonként. De csak három csapat lett, így igazságosan elosztottuk a negyedik adagot. Fontos kiemelnem, hogy az elkészült kolbász mennyiséget, már ami megmarad belőle az ebéd után, a Csősztorony nem értékesítheti a közforgalomban, hiszen más forrásból biztosítottuk a rá valót, bár számlánk erről is van, de más egészségügyi követelményeknek kell megfelelni, ha például sültkolbászt, pecsenyét készítünk. Ekkor a beszerzést és a technológiát számlával, szakmai leírással kell igazolnunk, itt pedig egy zártkörű rendezvényről van szó. Ennél fogva, ami megmarad, elosztják majd és hazaviszik a csapattagok.

   Van még egy dolog, aminek örülök: nagyon jó hangulat volt egész nap, és ez nemcsak azért lehetett így, mert reggel bement a szúrópálinka, lenyomattuk két-három pohár forralt borral, s így egyszerre lett az idő és a hangulat is napsütéses.” – összegezte a napot Varga Gábor (képünkön zsűrizés közben).

   Advent Pre 194a

 

   Már majdnem dél volt, melegebb lett az idő, mondhatjuk nyugodtan, hogy igazi futóidő volt. Makai Viki és kis csapata, meg akik kimondottan erre az alkalomra érkeztek, mint Kovács Róbert frissen választott sportért felelős tanácsnok is, egy alapos bemelegítés után – no, nem világgá, csak – a futókörnek szaladtak, s ki-ki vérmérséklete szerint, egyszer vagy többször is teljesítette az 1,4 km-es körpályát. A Média csapat egyik hölgytagja például azért futott csak egy kört, mert a kolbásztöltésnél is jeleskednie kellett.

 

   Advent Pre 469Mindeközben a legkisebbek a csősztorony oldalához toldott italpultban kézműveskedtek: karácsonyi díszeket készítettek, meg rajzoltak.

   Arról pedig, hogy senki se unatkozzon, ketten is gondoskodtak: Tóth Olivér (balra lent), mint házigazda műsorvezető énekelt, konferált és profi DJ-ként pakolta a jobbnál-jobb dalokat.

   Advent Pre 079Munkájában segítsége is volt: Weeber Tibor egyik gyereke is mikrofont kapott a kezébe, s táncolt, énekelt fáradhatatlanul.

    Nem sokkal a nyilvános zsűrizés és eredményhirdetés előtt Pallós Tibor, a Pódium Színház tehetséges fiatal színésze (jobbra) aratott sikert az operett-slágerekkel. Oly annyira, hogy az egyik hölgy még táncra is penderült vele a meglehetősen szűkre szabott helyen.

 

   Mire a műsor véget ért, a kolbász is kisült, sőt, a futók is célba értek, a zsűri pedig a nyilvánosság elé ült a kolbászokkal.

   Advent Pre 652A tálcán sorakozó, gömbölyödő kolbászokon 1-3-ig számozva, kis papírlapok jelezték a versenyző csapatokat. Igen ám, de azt, hogy melyik szám melyik csapatot takarja, csak Somorai László, a verseny egyik szervezője tudta, és még akkor is titokzatoskodott, amikor a zsűri már megállapította a nyertes sorrendet.

 

   Azért csak kiderült, melyik szám kit takar. De ennek előtte Média csapat, mint a tavalyi kolbásztöltő verseny győztese, előkészítette a hatalmas, díszes fakanalat, az első helyezett vándordíját, lévén, nem biztos, hogy az idén is ők vihetik haza az ereklyét.

   Azért az sem lényegtelen, hogyan és milyen jellemzők alapján állapította meg a sorrendet a zsűri: Gyarmati Gábor – mesterszakács; Szeremlei Tünde - népegészségügyi ellenőr; Varga Gábor - Csősztorony Bisztró, séf.

 

   1. (2) Kör-Kult csapat (képünk)

   Advent Pre 7412. (1) Kőkert-Vagyonkezelő csapat,  3. (3) Média csapat

 

   A sütemények kategóriában pedig imígyen alakult a sorrend:

   1. Kör-Kult, 2. Kőkert-Vagyonkezelő.

 

   A futók sem maradtak ki az elismerésekből, a szervezők ajándékait vehették át.

 

   Szerény, családias, de nagyon vidám hangulatú volt ez a délelőtt, igazi alapot teremtett a következő hetek karácsonyt váró elmélyüléséhez.

 

arlista pubcikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas