AD-blacklist1

2019
okt.
14

28 éve szabadon

Írta: Oszvald György

Ormeny ftlenseg 043leadA kőbányai Örmény önkormányzat szeptember 25-én emlékezett meg és ünnepelte az Örmény Köztársaság létrejöttének 28. évfordulóját. A kőbányai örményeken kívül jelen voltak más nemzetiségi önkormányzatok képviselői is.

 

 

 

Bacsa Gyula, az önkormányzat elnöke beigazított egy rövid, 20 perces videót, mely az örmény önkormányzat 10 évvel ezelőtti tevékenységéről szólt – már-már muzeális értékű jelenetekkel. Ám, mielőtt a filmet levetítette, kis figyelmet kért, s elmondta ünnepi beszédét.

 

   Ormeny ftlenseg 074„Az örmény nép életében szeptember 21-ee a legfontosabb ünnepek egyike, mivel 1991-ben ezen a napon vált valósággá az évszázados álom: szabad, független haza saját kormánnyal, címerrel, zászlóval, himnusszal.” – mondta.

 

   Bacsa Gyula (képünk) kitért arra, hogy az elmúlt évszázadok során a magyar és az örmény nép sorsa sok vonatkozásban hasonlóan alakult. Bár az örmények háborúkkal küzdöttek, történelmük viszontagságos volt, mégis sok tudóst, képző- és zeneművészt adott a világnak. Akárcsak a magyarok.

   „Közismert, hogy minden nép számára milyen nehéz az anyaországon kívül fennmaradni, a nemzeti jelleget, arculatot, a hagyományokat megőrizni, az anyanyelvet – mely az identitás legfontosabb eleme – tanítani, s nem utolsó sorban a fiatal művész-tehetségeket felkutatni.” – folytatta.

 

   Ormeny ftlenseg 021Itt szeretnénk hozzá tenni, hogy évek óta figyelemmel kísérjük az örmény gyerekek művészeti tevékenységét. A kőbe, kőre festett tájképek, jellegzetes természeti formák, a különleges épületek, nem utolsó sorban ezem témák rajzokban való megjelenítése arra, vall, hogy a kőbányai örmények nagy gonddal foglalkoznak a hagyományokkal a kőfestő szakkörükben.

 

   Más felől nem egyszer voltunk tanúi, hogy magas szintű országos szervezetek vezetői jártak „vendégségben” az örmény rendezvényeken. Igaz, ez esetben Avanesian Alaexan, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese nem volt jelen, de az ünnepi film megszerzése, kőbányai vetítési lehetősége az ő nevéhez fűződik.

 

   „A Függetlenség Napja alkalmából rendezett mai megemlékezés legyen a kőbányai örmények és vendégeink számára egy örömteli nap és egy forró üdvözlet a világ örménységének.” – zárta ünnepi köszöntőjét Bacsa Gyula elnök.

 

   Ám ezzel még nem ért véget a hagyományőrző kulturális est, mert következett egy közel egyórás videó film, s amíg beigazította a filmet, elmondta, hogy ez a film egy korábbi örményországi ünnepség felvétele, s amely a régi örmény hagyományokat mutatja be modern és korhű dalokkal, táncokkal, zenei betétekkel.

 

   Ormeny ftlenseg 087A film vége után  Benedek Béláné kért szót.

   „Amikor Gyulát 18 évvel ezelőtt megismertem, az általános iskola gondnoka voltam, s ő fűtőnek jött az iskolába. Olvastam az önéletrajzát, benne azt, hogy az Örmény nemzetiségi önkormányzat elnöke. Őszintén mondom, akkoriban nem tudtam, hogy kik is azok az örmények; még nem hallottam róluk. És éppen ezért hála és köszönet Gyulának, meg azoknak, akik immár 21 éve vele dolgoznak, dolgoztak vele, hiszen, ma egészen más az örmények megítélése.” – mondta.

 

   Az ünnepi megemlékezésen mintát kaptunk kultúrából, történelemből, művészetekből, s néhány jellegzetes örmény falat is került az asztalokra a sajtos pogácsa mellett.

 

cikkünkhöz szerény képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas