AD-blacklist1

2019
szep.
26

Koszorúk és a hála virágai

Írta: Oszvald György

POL vilhab 2nd 047leadA Lengyel Perszonális Plébánia, valamint a Szent Adalbert Egyesület szervezésében a hála koszorúit helyezték el a II. világháború kitörésének és a lengyel menekültek érkezésének 80. évfordulója alkalmából szeptember 22-én.

 

 

 

A kőbányai lengyel templomban tartott hálaadó szentmise után koszorúzással emlékeztek meg a II. világháború alatt lengyeleket segítő papok és a Stanislaw Maczek ezredes vezette 10. lovas dandár katonáit és lengyel civil menekülteket befogadó magyarok tiszteletére állított emléktáblák alatt.

   A mise után a hálaadó hívők, közéleti és politikai szervezetek vezetői és képviselői az emléktáblák alatt, a falra ácsolt állványra helyezték el a kegyelet és hála koszorúit.

 

   POL vilhab 2nd 054Az aktust megelőzően egy rövid, lengyel nyelvű megemlékezést mondott Małgorzata Radwan-Vass asszony, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének megbízott intézményvezetője (képünk), majd társaival elsőként helyezte el a koszorút. Beszédében emlékeztetett a táblára vésett hála szavaira:

  

„Emlékül a 75 éve a Stanisłav Maczek ezredes parancsnoksága alatt álló 10. lovas dandár, és a háború tüzéből menekülő lengyel civilek és katonák ezreinek Magyarországra érkezésére, múlhatatlan hálával a nyitott szívvel védelmet nyújtó magyar nemzet testvéri segítségéért.”

 

   Beszédét azzal zárta, hogy „ezek a virágok fejezik ki a hálát azért, amiért a lengyel menekülteket befogadták Magyarországon.”

   

   A koszorúzást Olivér Hardy tanácsadó, az Országos Lengyel Önkormányzat, Anna Lang igazgató, az Országos Lengyel Iskola, Korinna Wesołowski elnök, a Bem József Kulturális Egyesület képviseletében, Katarzyna Takácsné Kalińska igazgatósági tag, az św. Wojciecha egyesület képviseletében.

   Koszorút helyezett el továbbá Balogh János ezredes, a Varsói Katonai Műszaki Akadémia (WAT) magyar abszolvenseinek nevében.

   

POL vilhab 2nd 145

 

   Végül Korinna Wesołowska koszorút helyezett el az egész lengyel közösség nevében Wincenty Danka atya emlékére, aki szintén lengyel menekülteket segített Kőbányán.

 

cikkünkhöz képgaléria tatrtozik  -  ITT 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas