AD-blacklist1

2019
szep.
24

100 év terhe és öröme

Írta: Oszvald György

SZTL Gimi migrans 220leadA 100 éves Erzsike nénit köszöntötte Bánya utcai otthonában a Havasi Gyopár Alapítvány képviseletében Mihalicska Terézia alapítványi elnök és Varga Ferencné Marika, az alapítvány önkéntese szeptember 18-án.

 

 

 

 

A köszöntést Erzsike néni lányával előre megbeszélték, lévén, hogy az idős asszony egészségi állapota nagyon változó; egyik pillanatról a másikra elfárad, rossz lesz a közérzete. Szerencsére, a napsütéses hétfői napon, a koradélutáni órában végig mosolygósan, nagyszerű közérzettel fogadta Erzsike néni a látogatókat. Még a kamera sem zavarta, sőt, kifejezetten élvezte a fényképezkedést.

 

   SZTL Gimi migrans 238aFelcsillanó szemmel nyugtázta, amikor Terike felidézte, hogy több mint húsz éve hogyan ismerkedtek össze. Ugyanis Erszike néni lakása falszomszéd az irodával. Terike és munkatársai arra a bizonyos falra éppen térképet és fényképeket tartó szögeket vertek be.

   SZTL Gimi migrans 231aEgyszer csak nyílt az iroda ajtaja, s ki más, mint Erzsike néni kukucskált be, hogy mi okozza azt a zajt, ami a túloldalon bizony kellemetlen hangokat eredményez. Amikor látta, hogy semmi rossz dolog nem történik, megnyugodva ült le egy kis beszélgetésre. Hát, így kezdődött a mai napig tartó hosszú barátság.

 

   Közben Erzsike néni mosolygott, s nem győzte ismételni, hogy „igen, így volt, nagyon örülök nektek.” Hosszú életéről a lánya mondott néhány mondatot.

 

   SZTL Gimi migrans 247„Anyukám Maglódon született, nagy családba, sokan voltak testvérek. Ő az utolsó, aki még él. Keserves élete volt, sokat szenvedett a háború alatt és utána is. Harmincéves volt, amikor vészes vérszegénységet állapítottak meg nála, szinte le is mondtak róla. Később, az ötvenes-hatvanas években gerincműtétje volt, szívinfarktust kapott és gyógyult ki belőle.

 

   A Fékonban (Fékon Ruházati Vállalat -a szerk.) dolgozott, s onnan is ment nyugdíjba. Maglódról járt be minden nap. A születésünk után 4-5 évet Maglódon dolgozott, majd, amikor elváltak, akkor kezdett bejárni Budapestre.

 

   Ketten vagyunk testvérek a húgommal, ő Maglódon lakik. 15-én, a születésnapján itt volt az egész családjával, aminek nagyon örült. Nagy most a nyüzsgés, úgy látom, tetszik neki, egészen fel van dobódva, de gyorsan el is fárad.”

  

SZTL Gimi migrans 250

  balról: Vargáné Marika, Erzsike néni lánya, Erzsike néni, Mihalicska Terézia

 

   Bár Erzsike néni vidáman mosolygott a közös fotó készítésekor, már látni lehetett, hogy inkább lefeküdne. Nem maradt más, mint elköszönni és további sok-sok szép és békés éveket kívánni neki.

 

   fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas