AD-blacklist1

2019
júl.
26

Hős utca – áron alul

Írta: szerk-OGY

HOS utca sajttaj 107 leadSajtóközleményt tett közzé honlapján a Kontúr Közhasznú Egyesület, melyet szerkesztőségünknek is eljuttatott. A közlemény részt teljes egészében, a hozzáfűzött példákat, okjfejtéseket szerkesztve közöljük.

 

 

 

JOGSZERŰTLEN KISAJÁTÍTÁSOK

A FŐVÁROSI KORMÁNYHIVATAL SEGÍTSÉGÉVEL KŐBÁNYÁN

A Kontúr Közhasznú Egyesület sajtóközleménye

 

   Teljesen jogszerűtlen kisajátítási eljárásban segít Budapest Főváros Kormányhivatala a Kőbányai Önkormányzatnak földönfutóvá tenni a Hős utca 15. lakóit a Hős utcai lakókat segítő Kontúr Közhasznú Egyesület álláspontja szerint.

   Az elmúlt napokban határozat született arról, hogy 5 és félmillió forint kártalanítás megfizetése mellett az önkormányzat kisajátíthatja az egyik Hős utcai tulajdonos lakását. Ez az első kisajátítási határozat a Hős utcában, ahol eddig 4 kisajátítási eljárást indult, idén áprilisban.

   Mindez úgy történt, hogy álláspontunk szerint sem a kisajátítási eljárás megindításának alapja, sem a Kormányhivatal által készíttetett értékbecslés nem jogszerű.

   A Kormányhivatal látszólag mérlegelés nélkül magáévá tette az egyik fél (a Kőbányai Önkormányzat) álláspontját, míg a másik, az állampolgár, lakástulajdonos érdekeit tökéletesen figyelmen kívül hagyta.

   Az érintett lakó jogi képviselőjével bírósághoz fordul.

 

*

 

   Mindezek miatt a Kontúr Közhasznú Egyesület követeli, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala vonja vissza határozatát. Álláspontjuk szerint az Önkormányzat nem határozta meg kellő alapossággal a kisajátítás közérdekű célját.

 

   Kontur Hos utca A 023Ingatlant kisajátítani (magántulajdont elvenni kártalanítás fejében) akkor is, ha a tulajdonos nem akarná eladni, a hatályos magyar jogszabályok szerint csak bizonyos esetekben, bizonyos közérdekű célokból lehet.

   A Kontúr szerint pedig már a kisajátítási eljárás elindítása(!) sem megalapozott jogilag. A „közérdekű cél”, ami az önkormányzat szerint a kisajátítást megalapozná, saját jogszabályai szerint nem is létezik.

    hos bihari utca 15E cél (amit a Kormányhivatal is elfogadott) a „terület- és településrendezés”. De ilyen alapon akkor lehet ingatlant kisajátítani, ha a területrendezési tervben, helyi építési szabályzatban szerepel az a közérdekű cél, ami máshol nem valósítható meg. Kőbánya szerint ez a cél „a helyi építési szabályzat szerint egységes övezeti kezelés” volna. De az önkormányzat saját rendelete szerint az övezetben, melyben a Hős utca 15/A-B. található, állhat lakóépület is – csak új lakóépület nem építhető.

 

   Honlapunk is írt már arról, hogy a Hős utcai épületegyüttes – melyben zömében 45-50 m2 nagyságú lakások vannak – helyén majd sportcentrumot építene az önkormányzat. A kisajátítás közérdekű célját a Kontúr azzal cáfolja, hogy „A cél részletes indoklásában a sportberuházás megvalósítását említi az önkormányzat. Hogy ezt pont ezen a telken kell megvalósítani, és máshol nem lehetséges, azt semmivel nem támasztják alá.”

   Kontur Hos utca A 139

 

   A Kontúr Közhasznú Egyesület azt is kifogásolja, hogy a kártalanítás javasolt összege 5,5 millió forint. Ezt az összeget a Kormányhivatal szakértőjének értékbecslése alapján nevezték meg. Az értékbecslést pedig a Kontúr – nem hisszük, hogy ok nélkül – egyszerűen nevetségesnek tartja:

 

  „Az értékbecslés, ami alapján a Kormányhivatal ezt az összeget meghatározta, álláspontunk szerint szintén nevetséges. Hogy csak egyet említsünk: arra való hivatkozással, hogy hasonló környékről, nevezetesen a VIII. kerületi „Diószeghy” (sic! – valójában Diószegi) utcából nem áll rendelkezésre friss adat, többek közt 2017-es árak segítségével határozta meg, hogy mennyit ér egy Hős utcai lakás 2019-ben”

 

   Azt is vélelmezik továbbá, hogy az értékbecslés a „kisajátítási törvénnyel is teljesen ellentétes”, tekintve, hogy elavult adatok alapján határozzák meg a kártalanítás összegét.

   Tény, ha az interneten bárki rákeres egy ingatlanforgalmazó cég forrásaira, könnyen belátható, hogy a friss adatok szerint, ma, a VIII. kerületben, a Diószegi utca körzetében, a hasonló méretű lakások ára 15 millió forint körül kezdődik.

 

   hos bihari utca 10A 10kerkult.hu vette a fáradságot, s ezt találta a nevezett utca környékén (a listánk erősen kivonatolt). 

 

   Lujza utca: 31 nm-es, 1 szobás, 5 emeletes ház 4. emeletén – 21.900.000,- Ft.

   Baross utca, 59 nm. 2 szobás, 3. emelet, teljesen felújítandó(!) – 27.900.000,- Ft

   Baross utca (Orczy térnél), 38 nm-es, 2 szobás, udvari, közepes állapotú házban – 22.900.000,-

   Népszínház utca, 56 nm, 2 szobás, fszt-i lakás átlagos állapotú házban – 31.500.000,- Ft

   Teleki téri piac közelében, 30 nm, 1 szobás, felújított, lift nélküli házban – 19.500.000,- Ft

   Teleki térnél, 37 nm-es, 1 szobás, 2. emeleti, átl.állapot – 20.000.000,- Ft

   Diószeghy (a térképen: Diószegi) Sámuel utca, 25 nm-es, garzonház, 1. em., – 17.690.000,- Ft

   Orczy tér közelében, rehabilitálás alatti területen, 50 nm-es, 2 szobás, - 25.500.000,- Ft

   Práter utca, 54 nm-es, 2 szobás, toronyház 5. emelet, felújított, távfűtéses – 33.000.000,- Ft

   Körúthoz közel, rehabilitált terület, 31 nm-es, 1+fél szobás, - 18.499.000,- Ft

   Kőris utca, 24 nm-es, 1 szobás, felújított – 19.900.000,-

 

   Az értékbecslésnél a Kontúr kifogásol olyan, a Kormányhivatal által figyelembe veendő becslési szempontokat, mint pl.: „az ingatlan közvetlen környezetének társadalmi körülményei” vagy azt, hogy „az épületben lakók foglalkoztatottsága jócskán elmarad a fővárosi átlagtól, a munkanélküliek aránya itt lényegesen nagyobb.”

   Ilyen árbefolyásoló tényezőkről szó nincs a kisajátítási törvényben – állítja a Kontúr Egyesület.

   

Hos utca C 101

 

   A közlemény végén azt kifogásolják, hogy a Hős utcai állapotokat az Önkorményzat, ami egyébként a többségi tulajdonos a társasházban, „mindent megtesz azért, hogy az épület egyre rosszabb műszaki állapotban legyen”. Állításának igazolására ismert eseteket sorol, mások mellett kiemeli: „az önkormányzat szavazatával a társasházban 2017. óta nincs rendszeres takarítás és nincs világítás. Ma pedig ezek értékcsökkentő tényezőnek számítanak.”

 

   A Kontúr Közhasznú Egyesület nem is olyan régen egy utcai beszélgetést szervezett a Kőrösi Csoma sétányon, a szökőkút mellett. Érdemes elolvasni cikkünket, melyben a résztvevők kérdéseit és a vendégek válaszait, valamint az elhangzott véleményeket adjuk közre.

    Hisszük, hogy segít értelmezni a kérdőjelek, ellentmondások szorításában vergődő Hős utcai lakosok helyzetét.

 

fotó: 10kerkult.hu/archív

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas