AD-blacklist1

2019
máj.
27

Nem épülhet kerítés a Hős utca 15A és 15B házak köré

Írta: szerk

xHos utca B 009A hvg.hu reggel közzétett cikkét a Hős utca 15/A és 15/B épületek kőré tervezett kerítésről dél körül osztotta meg szerkesztőségünk a honlap facebook oldalán. A hírre a Kontúr Közhasznú Egyesület este fél10-kor sajtóközleményben reagált.

 

 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Látszatintézkedések helyett valós problémamegoldást!

 

A Hős utcai lakók, a Kontúr Közhasznú Egyesület és a Református Cigánymisszió munkatársa örömmel fogadták a bíróság döntését, mely szerint egyelőre nem építhet kerítést a kőbányai önkormányzat a felszámolásra ítélt Hős utcai lakóházak köré. A lakók és szervezetünk kezdettől fogva azon állásponton van, hogy az egyáltalán nem jelentene megoldást a bűncselekmények visszaszorítására, a kerületnek pedig inkább az ott élők jövőbeli elhelyezésére, lakhatására kellene fókuszálnia.

 

xHos utca C 525

 

A kormány 2017 decemberében döntött a kőbányai önkormányzat részére 2,1 milliárd forint biztosításáról, amelyből rendezni tudná a Hős utcai telep sorsát. A kőbányai önkormányzat a lakókkal való előzetes egyeztetés és megfelelő tájékoztatásuk nélkül, telepfelszámolási terv hiányában kezdte meg a Hős utca 15/A és B épületek felszámolását. A magántulajdonosoknak 4,5-5,5 millió forintot ajánl fel lakásaikért – miközben 10 és 30 millió forintot fizet bérlőknek az önkormányzati bérleményeik elhagyásáért –, amelyből szinte lehetetlen a város más részén hasonló feltételekkel ingatlant vásárolni. A felajánlott cserelakások állapota és vidéki elhelyezkedése is elfogadhatatlan. Akik nem fogadják el ezeket a lehetőségeket, azokat nyomás alá helyezik, kisajátítási eljárással riogatják, illetve azzal, hogy ennél az összegnél már csak kevesebbet kaphatnak. Ezzel számos család válik kiszolgáltatottá, illetve kényszerül bele sokszor akár rossz döntésekbe, így hosszú távú lakhatásuk kerül veszélybe.

 

Álláspontunk továbbra is az, hogy – bár a lakóépületek felszámolása már eldöntött tény – az önkormányzatnak látszatintézkedések helyett valós problémamegoldásra kellene törekednie.

 

xHos utca B 002

 

Az elmúlt időszakban gyakoribbá vált rendőri razziáknak köszönhetően a Hős utcában élők biztonságérzete lényegesen javult, valamint tapasztalataink szerint szinte teljesen visszaszorultak az illegális tevékenységek. A kerítés felépítése és az élőerős beléptető rendszer 131 millió forintba kerülne, ami egyrészt felesleges kiadást jelentene a tulajdonosoknak, másrészt csak rontana a mostani helyzeten, még inkább elzárva, más megfogalmazással „gettósítva” az ott élőket a külvilágtól.

 

Felszólítjuk ezért a Kőbányai Önkormányzatot, hogy koncentráljon a lakhatás kérdéskörére, fejezze be a hatalmával való visszaélést és hagyjon fel a nyomásgyakorlás különböző eszközeivel! Tartsa be a jogszabályokat, és a kormánytól kapott 2,1 milliárd forintot fordítsa a magántulajdonú lakók (közel 90 család) lakhatására, úgy, hogy olyan árat kínál ingatlanjaikért, amelyből Budapesten vagy számukra elfogadható helyszínen egy hasonló kondíciókkal rendelkező lakást tudnak vásárolni, vagy ajánljon fel számukra magántulajdonú cserelakást. Az érvényes lakásbérleti szerződéssel rendelkezők (közel 24 család) számára tegye lehetővé, hogy végre átköltözhessenek egy másik – lehetőleg nem szegregátumban található – bérlakásba (a lakástörvény rendelkezéseit figyelembe véve). Az albérletben élő vagy lejárt bérleti szerződéssel rendelkező családok számára – különös tekintettel a gyerekekre – dolgozzon ki önkormányzati bérlakás-pályázatot vagy ajánljon fel intenzív szociális munka mellett önkormányzati bérlakást, annak érdekében, hogy ne kelljen intézményi közegbe költözniük, hiszen ilyen ingatlanpiaci árak mellett ma Budapesten lakást bérelni szinte képtelenség az egyedülálló vagy a minimálbérre bejelentett szülők számára.

 

Budapest, 2019. május 27.

Kontúr Közhasznú Egyesület

 

A hvg.hu cikke IDE kattintva olovasható

fotó: 10kerkult.hu/archív