AD-blacklist1

2019
máj.
20

Kőország és a kavicsok

Írta: Oszvald György

Ormenyek 063leadAz Örmény Genocídium 104. fordulójára emlékeztek a Kőbányai Örmény Önkormányzat tagjai és a meghívott vendégek április 25-én.

 

 

 

 

A megemlékezés színhelye a Kada utcai görög klub volt, s a terembe lépve a rajzokkal, fotókkal díszített tábla, alatta az örmény kőfestő szakkor tagjainak alkotásaiból rendezett kiállítás fogadta a vendégeket.

 

   Ormenyek 066A kisméretű kavicsokra, egyéb kövekre a forma diktálta képek kerültek fel, megidézve Örményország jellegzetes tájait, érzéseit.

   Erre az alaphangulatra építve kért szót Bacsa Gyula, az örmény önkormányzat elnöke (bal oldali képen), s röviden szólt az egykori népirtásról.

   Ormenyek 023Jelezte, a festett kövek mellett egy gyertya ég, melyet jelképesen másfél millió legyilkolt örményért, emlékükért gyújtott meg.

 

    Hozzá tette, a megemlékezés most a Kőország című film (rendezte: Vagyóczky Tibor, szakértő: Grigorian Vahang, konzultáns: Avanesian Alex) vetítése lesz, amely a bemutatott templomokhoz, különféle épületekhez és építményekhez kapcsolódóan mesél az örmények életéről.

 

   Elmondta, a film megtekintése után majd kötetlen beszélgetésen lehet akár történelmi, akár az örményeket érintő aktuális napi eseményekről beszélgetni.

   Felhívta a figyelmet arra is, hogy nagy eredménynek tartja, a kultúrájuk ápolásában, terjesztésében részt vevő iskolásoknak a kőfestő szakkörön készített munkáit, s azok bemutatását.

 

   A megemlékezés képei ITT tekinthetők meg.

   fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas