AD-blacklist1

2019
ápr.
21

Húsvéti tojásfestés ukrán módra

Írta: Oszvald György

UKRAN husvet 123leadNemzetközinek is nevezhetjük – lévén magyarországi görög és szlovákiai magyar vendégek is – a Kőbányai Ukrán Önkormányzat писанка – húsvéti tojás – készítésének délelőttjét. Gyerek, s felnőtt közösen készülődött a húsvétra április 6-án.

 

 

Őszintén szólva, meglepetés volt, amikor a Kőrösi Kulturális központ egyik tágas termébe lépve egy kamera fordult rám, premier plánban rögzítve a bemutatkozásomat, és, hogy miért is jöttem. (Mint későbbkiderült, a nemzetiségi szerkesztőség forgatott az ukrán hósvéti tojásfestés hagyományairól.)

 

UKRAN husvet 004

 

   Az asztalok összetolva és középre tolva, égő gyertyák a hosszanti oldalakon (ne gondoljon senki se valami tragikus eseményre, ezek a tojásfestés kellékei voltak), festőminták, természetesen ecsetek, befőttesüvegekben víz és sokféle festék sorjázott.

 

   UKRAN husvet 189A gyerekek és felnőttek szorgosan dolgoztak, alapmintákat rajzoltak a tojásokra, majd a jellegzetes és hagyományos színekkel megfestették azokat. A gyertyákról pedig hadd mondjam el, hogy a viasszal megrajzolt mintahatároló vonalakat olvasztották meg és törölték le a tojásokról.

 

   UKRAN husvet 147A Kárpátalján ma is élő hagyomány a kézzel hímzett tojások készítése. Az alkalmazott technikákból (viasszal író, a karcoló, az arany- vagy ezüstporos dörzsöléses festés) ezen a délelőttön is többet alkalmaztak. A karcolást az üreges festőrúdba vezetett rézdrót szállal – ez a kicce – végezték.

 

   A tojásfestő délelőtt vége felé az asztalra helyezett kosárkákba rakták a remekműveket vagy egyesével egy tojástartó műanyag tokba rakták. A művét mindenki haza vihette, s csak remélni tudom, jónéhány fiú lett gazdagabb egy szép, és a hagyományt élve tartó писанка-val.

 

UKRAN husvet 291

  Néhányan a tojásfestők közül

 

a cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas