AD-blacklist1

2018
már.
16

Esős ünnep március idusán

Írta: Oszvald György

Marc15th faklyas 227leadMárcius 14-én, a Conti kápolna elől induló fáklyás felvonulás, majd a Magyar Oltárnál megtartott ünnepi megemlékezés már meglehetősen hűvös időben, de még eső nélkül zajlott le. Másnap, a gyerekeknek szervezett Huszártábor nagy részét viszont elmosta az eső.

  

 

Március 14-én este hat órakor indult el a már szokás szerint nagy létszámú tömeg a Conti kápolna előtti kis térről.

   Marc15th faklyas 069A Kápolna utcán, elhaladva a Csajkovszkij park mellett, a Halom utcára fordultak a rendőri biztosítás mellett haladó felvonulók, majd a Kőrösi Csoma útnál a Szent László téren álló, Szervátiusz Tibor alkotta Magyar Oltár elé érkeztek.

 

   Marc15th faklyas 049A mintegy felére zsugorodott tömeget 1848-as dallamok várták, majd a Himnusz közös eléneklése után dr. György István kormánymegbízott mondott ünnepi beszédet.

 

   (A beszéd elérhető ezen a linken: ITT )

 

   A megemlékezés után a Kőbányát immár otthonának tekintő Pódium Színház művészei, Cseh Adrienn, Ternai Krisztina, Szabó Arnold adtak elő egy jól szerkesztett, színvonalas műsort. Szerkesztette Ternai Krisztina.

 

*

   Míg a 14-ei ünnepséget megúszta a közönség eső nélkül, másnap nem kegyelmezett az égi áldás. A délelőtt 10 óra körül szelíd permetezéssel kezdődő eső folyamatosan izmosodott, s bizony a program jó részét – viszonylag gyorsan – a KÖSZI színháztermébe költöztették. Azért nekünk sikerült még előtte kipróbálni egy, a malom-játékhoz hasonlatos csiki-csuki „viadalt"; vesztettünk Verbai Lajossal szemben. A győzelem örömére meg is örökítette a következő játszma előtti pillanatot.

 

   Marc15th huszarok 187A Huszártábornak helyet adó Rottenbiller park lassan kiürült, de a sátrakban, főleg a kézműves foglalkozások helyszínein, azért – ha kicsit fázósan is, de – készültek a csákók, a kardok, a kokárdák. Makai Viki, hétszeres magyar bajnok ultramaraton futó és családja (képünk) nem rettent meg az esőtől. Kisfia vidáman harcolt vele a „maga kovácsolta szablyával”.

 

   Marc15th huszarok 094A még szemerkélő esőben Tóth Balázs önkormányzati képviselő a fiával (bal oldali kép) vállvetve küzdött meg azért, hogy a négy irányba mozgatható és négy ember összehangolt kommunikációján alapuló játékban a lőporos zsákocskák a kosárba kerüljenek.

 

   Igazság szerint a gyerekeket nemigen zavarta az eső, a lovas sátornál folyamatos volt a sorbanállás, hogy a paripák hátán egy kört tegyenek az apróságok a „csatatéren”.

Marc15th huszarok 081

 

   A színházteremben a Tébláb táncegyüttes gyerek csoportjai voltak a főszereplők. Egy spontán táncolás kezdődött a színpad előtt, míg beállították a felvételről szóló zenéket, de ez csak pár percet vett igénybe. Vörös Árpád felkonferálta a bemutató koreográfiákat, majd a látványos program után egy óriási táncház (dél-dunántúli ugrós zenére) vette kezdetét.

  

Marc15th huszarok 611

 

   A színpadon elsőként a Lajtorja gyerekegyüttes (Gorácz József tanítványai), mutatta be a Pukli Gabriella Felvidéki játékok és táncok című produkcióját, majd a Sarkantyús csoport Sturcz Anna moldvai csángó koreográfiája következett, a sort pedig a Boróka csoport dél-dunántúli eszközös táncai zárták (képünk). Kísért a Bara zenekar Pál Éva prímás vezetésével.

 

Marc15th huszarok 670

 

A fáklyás felvonulás fotói ITT, a Huszártábor eseményei pedig ITT tekinthetők meg.

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px