AD-blacklist1

2018
jan.
23

Kőbányai karnagy a KÓTA 2017. évi díjazottjai között

Írta: szerk-OGY

kota logoÁtadták a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) díjait a magyar kultúra napja alkalmából a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban – közölte a szövetség január 23-án,  kedden.

 

 

 

Népzenei kategóriában Tóth György népdalkörvezető, nemzetiségi kategóriában a Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör (Saltzer Géza művészeti vezető), népzenei együttes kategóriában a Konyári Pávakör (Juhász Erika művészeti vezető), zeneszerző kategóriában Horváth Márton Levente Erkel Ferenc-díjas zeneszerző,

 

   varsanyi1karnagy kategóriában Varsányi István, a Kőbányai Szent László Kórus karnagya (képünk) érdemelte ki az első helyezést.

 

   A kórusok közül a Vox Mirabilis Kamarakórus (Zemlényi Katica karnagy), zenekari kategóriában az Új Muravidéki Citerazenekar (Német Atilla művészeti vezető), a kórusénekesek és kórustitkárok között Medgyesi Schwarcz István, a Pécsi Kamarakórus alapító tagja lett kategóriagyőztes.

 

   A tanárok között Kunváriné Okos Ilona zenetanárnak, karnagynak, életmű kategóriában Soltészné Lédeczi Judit Liszt-díjas karnagynak, posztumusz kategóriában Kreisz Ferencnek, a német nemzeti dalkörök vezetőjenek, mecénási kategóriában pedig Bukor Irén népművelőnek, művelődés-szervezőnek ítélték az első helyet.


    A KÓTA-díj megalapítását 2004-ben határozta el a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége. A díjat - amelyet a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet legkiválóbb képviselői nyerhetnek el minden esztendőben - tizenegy kategóriában szavazza meg az elnökség a Művészeti Bizottság, a Tanácsadó Testület és a szakbizottságok felterjesztései alapján.
    A 2017-es KÓTA-díjakat a szövetség A magyar kultúra napja hangversenyén, január 21-én adták át a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.


MTI; fotó: 10kerkult.hu/archív

 

A 10kerkult.hu szerkesztősége gratulál Varsányi Istvánnak a kitüntetés alkalmából!


Varsányi István, a kórus igazgatója és karmestere, 1933-ban Budapesten született. Tanulmányait a Budapesti Zenei Konzervatóriumban végezte. Karvezetői diplomáját 1960-ban szerezte meg. Ezután a debreceni Szent Anna templomban, majd Budapest-Rákosfalva katolikus templomában működött. 1981-től ő szervezi a külföldi utakat, amelyek jobbára csere-kapcsolatok révén jönnek létre. Varsányi Istvánt 1987-ben a Művelődésügyi Minisztérium Kodály-emlékplakett-tel tüntette ki, több évtizedes munkája elismeréséül. 2000-ben pedig Budapest-Kőbánya Önkormányzata Kőbányáért Emlékplakett-tel honorálta tevékenységét.

   REF korustali 209

   Jelenleg is ő irányítja a szakmai munkát. Áldozatos tevékenységének köszönhetően a kórus mind létszámát tekintve, mind pedig zeneileg jelentős fejlődésen ment át. Az énekkar repertoárját oratóriumokkal és újabb misékkel bővítette, felújította a legendás Jeremiás siralmaicímű opust is. A kórus rendszeresen énekel az egyházi év fő ünnepein, valamint a hónap első és harmadik vasárnapján a Kőbányai Szent László templomban. (szentlaszlo.net)