AD-blacklist1

2017
nov.
01

Ne szavazhassanak, akik soha nem éltek Magyarországon!

Írta: szerk

dk2A Demokratikus Koalíció (DK) aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke a DK keddi, október 31-ei budapesti nagygyűlésén.

    

 

Mint mondta, az állampolgárságtól nem akarnak megfosztani senkit, de nem látják be, miért a magyarság próbája az, hogy az ország mindennapjaiban nem osztozók perdöntő hatást gyakoroljanak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek. – Ne Sydneyből, Caracasból vagy Székelyudvarhelyről döntsék el, hogy milyen legyen a magyar egészségügyi vagy nyugdíjrendszer – hangsúlyozta a politikus a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központban.
    Hozzátette: a választások előtt öt hónappal nem látnak esélyt a választási törvény ilyen tartalmú módosítására, ám az a céljuk, hogy a hatalom „meghallja az emberek szavát”.
    

   Gyurcsány azt gyanította, hogy a Fidesz magyarsága semmi más, mint a párt hatalmi törekvései szolgálatába állított eszköz. Azt mondta: a 2014-es országgyűlési választásokon a Fidesz a határon túli magyarok szavazatával szerzett kétharmados többséget. – Az ehhez szükséges egy mandátum a határon túlról jött – fűzte hozzá.
    Kitért arra is: miközben egy Angliában dolgozó romániai magyar levélben adhatja le szavazatát, addig Magyarországról elszármazott sorstársának adott esetben sok száz kilométert kell utaznia ezért a legközelebbi konzulátusra vagy a nagykövetségre. Ez a helyzet nem azért alakult ki, mert a Fidesz egyesíteni akarja a nemzetet, hanem azért, mert „a párt korifeusai” kiszámolták, hogy a határon túli szavazó a Fideszre, a Magyarországról „külföldre menekült” választó az ellenzékre voksol. – És ezt az állapotot az Alkotmánybíróság is jóvá hagyta – tette hozzá.

 

   „Egyetért-e ön azzal, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, és nem viselik a szavazatuk következményeit?”

 

dk1

MTI; fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA; atv.hu