AD-blacklist1

2017
jún.
09

A gyerekek a figyelem középpontjában

Írta: Oszvald György

Ruszin gyereknap 841leadNemrég múlt el a gyereknap, se szeri se száma azon rendezvényeknek, melyek a „főszereplő” és ünnepelt apróságokat (néha a kicsit nagyobbakat is) állítja a középpontba, Az elmúlt napokban három helyszínen is járt szerkesztőségünk.

 

 

 

Gyereknapi körképünkből hiányzik egy, a kerület kiemelt gyereknapja az Újhegyi sétányon. Sajnos, egyéb irányú elfoglaltságaink nem tették lehetővé részvételünket. Ugyanakkor sikerült részt vennünk a Bárka Kőbányai Humánszolgáltató Központ családi napján, a Kőbányai Ruszin Önkormányzat hagyományőrző és kulturális napján s egy szerencsés véletlen folytán a Szervátiusz Jenő Általános Iskola gyereknapján.

   Mindhárom intézményben a középpontban a gyerekek álltak, egészen pontosan a gyerekek szórakoztatása. Ehhez lehetőségeiket figyelembe véve szervezték meg a programokat.

 

   Barka csaladi nap 099Június 3-án a Bárkában kezdtük a napot. Délelőtt 10 órakor már meglehetősen sokan voltak; a gyerekek a szülőkkel vagy nélkülük ismerkedtek a játékokkal. Persze, ehhez az is hozzá tartozik, hogy már a belépéskor elkezdődött az a keretjáték, melyet ajánlatos volt „lejegyezni.” A részvétel regisztrálásával az érkezők megkapták azt a „menetlevelet”, melyben egy pecséttel igazolták az egyes állomások (játszóhelyek) vezetői a részvételt, a feladatok teljesítését, s melynek leadásával ajándékot lehetett nyerni a nap végén.

 

   Gyerekszínház, gólyalábas akrobaták, élő csocsó, többféle ugrálóvár, célba dobás, ismerkedés az íjászattal és más érdekességek kötötték le a családok idejét. Persze, a sláger most is, mint ez lenni szokott, a rendőrautó kipróbálása volt. Ehhez hozzá adódott három fontos tényező: egyfelől a rohamrendőrök öltözékének, s néhány eszközének kipróbálása másrészt a korosztálynak megfelelő kérdésekből szerkeszett kábítószer-ismereti totó kitöltése.

   

Barka csaladi nap 275

 

   Itt engedjenek meg egy szerkesztőségi megjegyzést! A minap egy lakossági fórumon szóba kerültek a drogosok is. Ne lepődjön meg senki, hogy egy gyerekkel már nyolc-tízéves korban megismertetik a Barka csaladi nap 293veszélyeket. Vajon, ha azok a többnyire még a huszonéves kor alatti fiatalok – akikről a fórumon szó esett – is kaphattak volna olyan játékos ismereteket zsenge tinédzser korukban, mint a Bárkában, biztos, hogy anyagfüggőkké válnak? És hadd tegyük hozzá még azt is, hogy a Bárkában a szülők vagy éppen a nagypapa segítettek a kérdőív kitöltésében! Nem utolsó sorban ezen az állomáson jutalmul egy oklevelet is kaptak a résztvevők: Tiszteletbeli rendőr őrmesterré avatták őket (képünkön Mátrai Gábor a kislányával).

 

   Nem utolsó sorban az is fontos tudnivaló, hogy új, egységes segélyhívó számon érhetők el a mentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem. A 112 szám ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobil telefonról.

 

   A sokféle játék közül – némi önkénnyel – kiemelnénk az élő csocsót. Élvezetes, de ilyen jellegű eseményeken ritkán lehet vele találkozni.

Barka csaladi nap 228

 

*

   Dél körül értünk az Ihász utcai „Civil házba”, ahol is a ruszinok rendezték meg immár hagyományosan a gyereknapjukat. A rendkívüli jó időben itt is szerepet kapott a közösségi játék. A tollaslabda, a rendőr- és tűzoltó autók kipróbálása, a lufifújás mellett itt a bármilyen okból bekövetkező – ami a legtöbb esetben sajnos közlekedési – baleset alkalmával a szakszerű újjáélesztés kapott szerepet. Szakképzett mentős mutatta meg a mesterséges lélegeztetés fogásait.

 

  Ruszin gyereknap 037A másik szakmai programot az Életrevaló Egyesület hozta. Preszl Éva szakmai igazgató egy társasjátékkal mutatta be a gyerekeknek az internet használat veszélyeit, egy „link” alatt megismertetve a biztonságos internet alapelveit is.

 

    Ruszin gyereknap 803A kora délutáni ebéd után a gyerekek vidám játéka alatt a felnőttek komoly dolgokról beszélgettek a sátor árnyékában. Egészen pontosan fogalmazva úgy gondoljuk, hogy komoly dolgokról diskuráltak, mert nem egészen értettük a nyelvüket. Hasonlított az oroszhoz, de inkább azt mondjuk, a ruszin nyelvet használták. S ennek akkor van igazán jelentősége, ha tudjuk, Magyarországon kb. 20 000-en vallják magukat ruszinnak, de csak töredékük beszéli a nyelvet.

 

  Egy biztos: a „Civil házból” mindenki elégedetten, feltöltődve ment haza.

 

*

 

   A Szervátiusz Jenő Általános Iskolába nem véletlenül mentünk, azonban az érkezésünk időpontja már ennek köszönhető.

  

Servatius suli gyereknap 011

 

   Történt, hogy Vári Ildikó tanárnő, aki mellesleg az iskolában működő Kőmazsik Bábcsoport vezetője arra kérte szerkesztőségünket, menjünk el 8-án délután az iskolába, mert a nemrég rangos elismerésben részesült bábosai délután negyed háromkor mutatják be a díjnyertes darabot, s örülne, ha erről megjelenhetne egy rövid tudósítás.

   A meghívásnak eleget tettünk, ám a bábelőadás „önálló életre” kelt. Kiderült, hogy a tanárnő szívesen írna egy tudósítást a díjazott előadásról, egyáltalán, az Egerben rendezett bábos találkozóról, s az ott nyert díjról.

   Ez megtörtént, s IDE kattintva máris olvashatják a kíváncsiak Vári Ildikó beszámolóját.

 

  Servatius suli gyereknap 050 A történetet folytatva, elmondjuk, hogy jó szokás szerint mintegy 20 perccel a jelzett időpont előtt érkeztünk, s ennek köszönhetően még tanúi voltunk a Napközis Munkaközösség rendezésében zajló gyereknapi ajándéknak. A megnyitót az iskola kórusa énekelt, vezényelt Vári Ildikó. Az utolsó két-három számot hallottuk, s készítettünk ezekről fotókat.

 

   Majd a B épületbe mentünk, ahol az ajándék részeként először az alsósok, majd a felsősök egy része tekintette meg a díjnyertes bábelőadást. A történet közismert, arról szól, hogy az élelmes kiskakas hogyan űzött csúfot a pénzéhes török szultánból, s hogyan tette vagyonos emberré szeretett gazdáját. Az előadás különlegessége abban rejlik, hogy a „kőmazsik” sötétben, UV fénnyel megvilágított bábokkal és eszközökkel adták elő a mesét. Mondanunk sem kell, hogy ehhez óriási felkészültség kell, hiszen a sötétben kell megtalálniuk a fény nélkül nem világító bábokat, majd azokat mozgatni a paravánon. Ráadásul a bábosok feketébe öltöztek, rajzuk kesztyű, a fejükön fekete álarc – nem irigyeltük őket. A zenét Vári Ildikó szolgáltatta, hol a furulya, hol a különféle csörgők, dobok szólaltak meg, ahogy éppen a történet megkívánta.

 

   A gyereknapi ajándékprogram a bábelőadás alatt is zajlott: gondos szervezéssel osztották be a gyerekeket a különféle programokra. Ezeket Kovács Éva tanár néni mondta el. Réka néni drámapedagógiai meglepetéssel készült, Klári néni sorversenyeket vezényel, Barbara néninél kézműveskedni lehet, a vurstliban gólyalábasok lesznek, medencéből lehet halászni, Kármen néninél ceruzatartót lehet készíteni, melyeket különféle terményekkel díszítenek, és Gabi néninél néptáncot lehet tanulni.

 

Servatius suli gyereknap 142

 

   Az eseményekhez képgalériák tartoznak. A Bárka családi napjának egyes részletei  ITT, a ruszinoké ITT , végül a Szervátiusz iskola eseményeiből készült válogatásunkat ITT tekinthetik meg.

 

   Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a Kőmazsi Bábcsoport sikeréről IDE kattintva olvashatnak.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY