AD-blacklist1

2016
jún.
15

Népliget, a senki földje

nepligetA ReCity Magazin által szervezett 8 hetes műhelymunka során a részt vevő egyetemi hallgatók a Népliget revitalizációjára fogalmaztak meg fenntartható és költséghatékony megoldásokat.

 


Budapest legnagyobb közparkja, a Népliget évtizedek óta rendkívül rossz, elhanyagolt állapotban van, ezért itt az idő, hogy mind a döntéshozók, mind a civil szervezetek, közösségek meglássák a benne rejlő potenciált és változtassanak a jelenlegi méltatlan állapoton. A ReCity Magazin által szervezett 8 hetes műhelymunka során a részt vevő egyetemi hallgatók a Népliget revitalizációjára fogalmaztak meg fenntartható és költséghatékony megoldásokat.


A négy szakcsoport által kidolgozott tervek összevetésével, a közös pontok kiemelésével született meg a végső javaslatcsomag, amely a következő elemeket tartalmazza (a teljesség igénye nélkül):
- Közösségi kert
- Barkácsműhely, ami DIY workshopoknak is otthont adna
- Nagyvendéglő rekonstrukciója: benne étterem, kávézó, közösségi tér, könyvtár - Kertmozi: a Nagyvendéglő kertjében
- Állatsimogató: háztáji állatok bemutatója
- Szánkódombon csúszdapark
- Görkorcsolya- és gördeszka pálya
- Tematikus játszóterek kialakítása: csillagászat, zene (természetes anyagokból készült eszközök)
- Meseösvény: több állomás, ahol ismeretterjesztő, természetvédelemhez kapcsolódó feladatokat kellene teljesíteni
- Külső színpad/agóra: oktatási célra, akár külső helyszínű tanórák (biológia, környezetismeret, földrajz) tartására
- Faiskola
- Tanösvény: mezítlábas résszel
- Botanikus kert - Mutatványos téren a vurstli felelevenítése: céllövölde, körhinta (tisztelgés a Népliget múltja előtt)
- Futópálya: ennek mentén ivókutak, öltöző
- Bicikli, bringó hintó bérlési lehetőség
- Rekreáció: nyugágyak, függőágyak, természetes alapanyagú szabadtéri bútorok, „fűre lépni szabad!”
- Tó kialakítása: méretétől függően csónakázási lehetőség (csónakház)
- Programok szervezése: családi piknikektől kezdve a kutyás találkozókon át a városvédő futásokig Egyrészt a Népliget védett történeti kert voltából fakadóan, másrészt a lakossági fórumon elhangzott igények (vadregényesség megőrzése) miatt a parkban csak néhány kiszolgáló épület (pl. illemhely, öltöző, értékmegőrző) kerülne kialakításra.


A terület óriási mérete miatt különböző korosztályokat vonzó „gócpontokat” hoznának létre (ezzel érve el, hogy ne csak a Planetáriumig jussanak a látogatók). A fejlesztések sikerének kulcsa, hogy a park mostani rossz megítélése pozitív irányba változzon. Ehhez marketingkommunikációs stratégia kialakítására lenne szükség és arra, hogy a Népliget saját, egyedi arculatot kapjon. Végül, de nem utolsósorban célszerű lenne, ha a Népliget részben önfenntartó módon működne és saját büdzséből gazdálkodhatna. Hogyan? Külföldi példákból kiindulva egy nonprofit szervezet kezelhetné a park értékesíthető termékeit (pl. facsemeték, holtfa, komposzt, sporteszközbérlés, ajándéktárgyak), és ezek bevételét visszaforgatná a park fenntartására.


Hogyan tovább? Jelenleg – rövid távon – sem a Fővárosi Önkormányzat, sem a X. kerület Kőbánya Önkormányzata (melyhez közigazgatásilag tartozik), nem tervezi a park teljes rehabilitációját (bár kiemelt akcióterület), de ami ennél is nagyobb baj, hogy nincs olyan civil szervezet, környékbeli kezdeményezés, amely felvállalná a Népliget ügyét. Senki sem érzi magáénak, ezért senki sem tesz érte.


A műhelymunka eredményét, az elkészült koncepciót és javaslat-csomagot eljuttatják a Fővárosi Önkormányzat és a X. kerület Kőbánya Önkormányzat illetékes osztályaihoz, valamint civil szervezetekhez is abban bízva, hogy a benne foglaltakat megfontolásra, továbbgondolásra érdemesnek tartják.


A műhelymunka részletes összefoglalója itt olvasható.


(forrás: Greenfo)