AD-blacklist1

2020
jún.
26

A futószőnyeg

Írta: szerk

szonyeg aruhazA futószőnyeg onnan kapta a nevét, hogy a lakás forgalmasabb pontjainhelyezik el azokat, de a hosszúságuk miatt is kapták ezt az elnevezést. A lakásban többféle célt is szolgálhatnak. Miért hasznos a futószőnyeg, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet? A cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat.

 

 

Miért hasznos a futószőnyeg és hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet?

 

   A futószőnyegek nem pusztán dekorációs célt szolgálnak. A futószőnyegnek nagy hasznát vehetjük, ha egyes terek kitöltésére van szükségünk, vagy csak optikailag szeretnénk megnyújtani, meghosszabbítani egy-egy adott helyiséget. A lakásunk mely pontjain helyezzük el a futószőnyeget? És hogyan válasszunk egyáltalán futószőnyeget, ha betérünk egy üzletbe, vagy online rendelünk?

 

Honnan ered a neve?


   A futószőnyegnek érdekes a neve. Miért kapta ezt a nevet? A futószőnyeg onnan kapta a nevét, hogy gyakran a lakás olyan helyiségeiben kap helyet, ahol a lakók a legtöbbet használják, azaz a lakás forgalmasabb pontjain lehet elhelyezni azokat.
   A futószőnyegek nem olyan szélesek, elsősorban a hosszúságuk miatt is kapták ezt az elnevezést. Sokan gondolják azt, hogy csupán a folyosón mutat jól egy futószőnyeg, de ez nem egészen így van, hiszen a lakás több helyiségét is lehet dekorálni egy-egy futószőnyeggel.

 

Milyen célja, haszna van egy futószőnyegnek?


   A futószőnyeg amellett, hogy dekorációs szerepet is betölt, többféle rendeltetése is lehet. A futószőnyeg egy-egy helyiséget választhat el a lakásban. Ez a fajta szőnyeg, szinte vezeti az embert egyik helyiségből, a másikba. A futószőnyegnek zajcsökkentő szerepe is lehet, illetve a színekkel és textúrákkal játszva, akár még dekorációs szerepet is betölthetnek a lakásban.

 

Hol, melyik helyiségben kaphatnak helyet a futószőnyegek?

 

Az előszoba és a futószőnyeg

   A legtöbb ember az előszobában terít le futószőnyeget. Az előszobán belül is a folyosón kap leginkább helyett egy ilyen típusú szőnyeg. Az előszobára, annak berendezésére és dekorációs elemeire nem sokan fordítanak gondot, márpedig ez az első hely, ahol a házunkba, lakásunkba betérő idegen személy az első benyomását szerzi. Ezért is érdemes kellő gondossággal kiválasztani a lakásnak ezen helyiségébe a dekorációs elemeket és természetesen, a futószőnyeget is.

 

A futószőnyeg a konyhában is jól mutat

   A futószőnyegeknek nem csupán dekorációs feladatuk lehet a konyhában, hanem biztonsági szerepet is betöltenek, hiszen így kisebb az esélye az elcsúszásnak, a kisebb-nagyobb baleseteknek, amikor a konyhában tevékenykedünk. Amennyiben egy puha, meleg szőnyeget választottunk a konyhába, úgy még télen sem kell papucsot vennünk, amikor a konyhában főzünk és sütünk.


A futószőnyegek és a lépcsők

   Futószőnyeget biztonsági célzattal is vásárolhatunk. Például, ahol kisgyerekek élnek, ott elengedhetetlen, hogy futószőnyeggel vonjuk be a lépcsőket, hiszen így jelentősen lecsökken a baleset esélye. Természetesen, ha jól választunk futószőnyeget, akkor remekül dekorálhat is, azaz kiemelheti a lakásnak azon részét a futószőnyeg, amely részre egyébként senki sem figyelne fel, mert annyira semleges területe a lakásnak.


A futószőnyeg, mint térelválasztó

 

   A futószőnyeg egy-egy helyiséget el is választhat a lakásban. Azokban a lakásokban érvényesülhet így a futószőnyeg, ahol például a konyhát és a nappalit nem választja el fal. Egy-egy futószőnyeg remek lehetőséget biztosít arra, hogy kedvünkre játszunk a lakás helyiségeivel és annak méreteivel.