AD-blacklist1

2017
nov.
22

Hidraulikus pofák hatalmas étvágya

Írta: Oszvald György

Ligetter 1leadNovember 20-án, hétfőn kezdődött el a Liget téri szolgáltatóház-torzó bontása. Szerkesztőségünk 22-én reggel járt a helyszínen, s rögzítette a munkálatok aktuális állását.

 

 

 

Megjegyezzük, a testületi ülésen hozott határozattól számítva meglehetősen gyorsan kezdték el a munkát. Ottjártunkor egy speciális hidraulikus karral és vágópofákkal felszerelt lánctalpas erőgép harapta-marta a tetőszerkezetet, s a tartóoszlopokat.

   

liget1

 

liget3

 

   Meglehetősen sokan fotózták, videózták a bontást. Forgalmi fennakadás nem volt, bár egy kisteherautó tetején pirosan égett a Staut (torlódás) felirat, és emiatt egy-egy rövid szakaszon átmenetileg egy sávra szűkült a közlekedés.

 

liget2A bontásról szóló határozatot az októberi képviselő-testületi ülés fogadta el.

 

   Az előzményeiről korábban többször is írtunk a 10kerkult.hu oldalon. Egy 2016-os júliusi – a Mázsa térrel foglalkozó – cikkünk végén röviden kitértünk a Liget téri szolgáltatóházra is. Idézzük:  

 

Ligetter 2„Játékpalota vagy valami más


   És akkor a Liget téri torzóról, merthogy ennek megvételéről is döntöttek, ahogy Kovács említette. 2010 után felmerült, hogy le kellene dózerolni a csúfságot, ám már akkor is hivatkoztak arra, hogy a ház meglévő gazdáival képtelenség megegyezni meg, hogy a bontás túl drága lenne. Aztán 2012 közepén lezajlott egy az önkormányzat által kiírt ötletpályázat, aminek során a hasznosítási lehetőségre keresték a választ. Az eljárás végén két győztest hirdettek. Az Eszenyi Zsófia Ilona és Trásy Krisztina anyagában az épület elbontását képzelte el, felül parkos közteret, az aluljárószinten pedig kulturális (színház, zene stb.) befogadóhelyet vízionált. A másik nyertes, Dorka Noémi kőbányai formatervező elképzelése volt a játékpalota. Hogy ez lesz-e vagy valami más, egyelőre nem tudni. Az eddig az adásvételt húzó-halasztó ingatlantulajdonosokkal való megegyezésre 80 millió forintot kíván fordítani az önkormányzat.”

 

   Kicsirt bővebben foglalkoztunk a témával 2014. decemberében, nem sokkal a lényegében újjá választott fideszes önkormányzat alakuló ülése után.

 

   pic4 036 lÉrdemes elolvasni a 2015. november 21-én közzé tett cikkünkben második témaként szereplő „köztéri torzó” rövid áttekintését. Itt csak egy rövid részt emelnénk ki, mely talán némi magyarázatot ad az éveken át tartó halogatásra.

 

  „ ‒ A Liget téri szolgáltatóház nem a miénk egészében. Mikor a Mázsa téri piacot korábban felszámolták, az ottani borozós kapott egy tulajdonrészt. (Csak emlékeztetőül: úgy tudjuk, hasonló tulajdonlás gátolta a lánykori nevén S1 projekt megvalósítását, ám az érintett akadékoskodót kifizették, és most már teljesen az önkormányzaté a terület.) Nap mint nap tárgyalunk, csereingatlan felajánlásával, egyéb módon. Egy hagyatéki eljárás is késlelteti a folyamatot. Mi szeretnénk átalakítani, nem elbontani, tervünk is van, hogy milyen funkcióra – mondta el Kovács a közmeghallgatáson.”

 

    Vajon miért is kellett a borozó tulajdonosának tulajdonrészt adni? Hányan kaphattak vajon tulajdonrészt kárpótlásként az üzletük elbontásáért a Gergely utca – Sibrik út sarkán vagy az Élessaroknál?

 

   Liget ter falazas 2Végezetül érdemes beleolvasni a „múltba” is – 2012-ben tettünk közzé egy gondolatsort a Liget téri szégyenfolttal kapcsolatban. (Elnézést kérünk a fotók hiányáért, a 2011. és 2012. évi cikkeinkből helytakarékosság miatt más könyvtárba helyeztük ezeket. -a szerk.)

 

   Hivatkozásaink, ha nem is teljes egészében, de adnak valami támpontot részben a döntéshozás körülményeskedéséről, másfelől pedig a rossz döntések követezményeiről.

 

   Ugyanakkor üdvözüljük, hogy végre elindult valami, s reméljük, jövőre talán újabb elismerő címet nyerhet a kerület a Virágos Magyarország programban.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Oldalunkon nincs fizetős tartalom, de pénzbe kerül. Álljon mellénk, támogassa fejlődésünket! Részletekért katt a képre!

tamogato tabla 400px