AD-blacklist1

2017
júl.
14

Linzer házilag – gondoltunk az édesszájúakra nyáron is

Írta: szerk

linzer2A régi, hagyományos sütemények sosem mennek ki a divatból! Összegyűjtöttünk néhány olyan aprósütemény receptet, melyek nem csak ínycsiklandózóak, de sokáig el is állnak a spájzban.

 

 

 

 

Vendégváró falatok rovatunk következik – egy csipetnyi történelemmel megbolondítva!

 

3x10 perces linzer

 

Hozzávalók:

 

40 dkg liszt

25 dkg sütőmargarin

15 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2 tojássárgája

1 citrom héja

sütőpor

20 dkg lekvár

 

   10 percig készülünk elő: Mindenekelőtt kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk 170 fokra. A lisztet és egy csipet sót morzsoljuk össze a hűtőből frissen kivett sütőmargarinnal – addig dolgozzunk rajta, amíg nem kapunk egy aránylag homogén, de darabos keveréket. Akkor jó, ha a kezünkhöz már nem tapad hozzá a vaj. Adjuk hozzá a szárazanyagokat: jöhet a porcukor, a vaníliás cukor és a sütőpor, majd ezt is keverjük el benne. Ezután következik a tojások sárgája és a reszelt citromhéj – igyekezzünk minél előbb masszát gyúrni belőle, hogy a margarin ne olvadjon meg kezünk melegétől. Ha a tészta szépen összeállt, nyújtófával nyújtsuk ki kb. 3-4 milliméter vastagra, és jöhetnek a régi süteményformák a fiókból. A sütőpapírral kibélelt (vagy disznózsírral kikent) tepsibe kerüljenek a kiszaggatott formák. Ha szaggatás közben úgy érezzük, ragad a tészta, bátran lisztezzük meg egy picit.

  

   linzer110 percig sütjük: Tegyük be a sütőbe 10 percre. Nagyon fontos, hogy nem szabad hagyni megbarnulni a sütőben a tésztát – amikor majd kivesszük, még lágynak tűnhet, de ne aggódjunk: ahogy veszít a hőmérsékletéből, egyre inkább fog megfelelő keménységűre dermedni.

 

   10 percig lekvározunk: A kihűlt sütikkel már csak annyi a dolgunk, hogy kettesével összeragasszuk őket a kedvenc lekvárunkkal, és tálaljuk!

 

További linzer receptek itt!

 

   A linzer nevének csengése alapján nyugodt szívvel hihetnénk azt, hogy ez valami velejéig osztrák ötlet alapján készült sütemény, azonban ez koránt sem igaz. A ma is méltán híres budai Ruszwurm cukrászdában látott először napvilágot az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő sütemény. A cukrászda elegáns berendezése és az 1800-as éveket idéző hangulata a mai napig mágnesként vonzza nem csak a turistákat, de a helyieket is egy jó süteményre, minőségi kávéra, ami nem is csoda – olyan szakemberek dolgoztak a hely kialakításában hajdanán, mint Schwabl Ferenc cukrász, Krautsieder asztalosmester, később pedig Richter Lénárd, szintén cukrász. Richter azonban 1846-ban meghalt, s a cukrászda vezetését unokahúgának férje, az a bizonyos Müller Antal vette át, aki megálmodta és megalkotta a linzer süteményt.

   linzer3Müller amellett, hogy kiváló cukrászmesterként volt híres akkoriban, arról is ismerték, hogy igen nagy hazafinak tartotta magát. Mi sem bizonyítja jobban ezt annál, minthogy magáról Linzer Rudolf ’48-as főhadnagyról nevezte el új és hamar közkedvelté vált süteményét.

 

   Ma a Ruszwurm cukrászda (képünk)  üzemeltetője a Szamos család, ám ez cseppet sem vett el a hely bájából. Ha a budai Várnegyedben jársz, ne feledd meglátogatni a történelem e kis darabkáját egy jó linzer erejéig!