AD-blacklist1

2019
szep.
16

Közlekedési alapvizsgát is tehetnek majd a nebulók

Írta: Oszvald György

KRESZ fuzet 2 leadAz ország mintegy 100 ezer általános iskolásai negyedikes nevében, a kőbányai Janikovszky Éva Általános Iskolában Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos adta át a Közlekedő Kisokos munkafüzeteket szeptember 13-án.

 

 

 

A rendhagyó óra a hagyományos módon, a hetes jelentésével kezdődött, majd Sós Zsuzsanna igazgató asszony köszöntötte Révész Máriusz kormánybiztost és az iskolarendőröket. Az asztalon tornyosuló füzetekre mutatva elmondta a tanulóknak, hogy ez a kiadvány összefoglalja a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait, sőt különféle feladatok megoldásával segíti azok rögzülését is.

 

  KRESZ fuzet 55 „Hasonló munkafüzetet már tavaly is kapott az iskolánk, és a tartalmát nagyon jól hasznosították a társaitok a különféle órákon. Az idén ti, a 4. C vagytok a szerencsések, ami azért is érdekes, mert a tanító nénitek, Gerti néni, nagyon is a szívén viseli a szabályos közlekedést.” – emlékeztetett az igazgató asszony (képünk). 

 

   KRESZ fuzet 62Természetesen, Révész Máriusz (képünk) is szót kért, néhány információval kiegészítette az eddig elhangzottakat. Felidézte, hogy ő is ebbe az iskolába járt, sőt, ez volt az osztályterme, s még azt is megmutatta, melyik padban ült. A gyerekeknek tetszett a bevezetés, figyelmesen hallgatták a kormánybiztost.


   „Biztosan tudjátok ti is, hogy nagyon sok közlekedési baleset történik az országban, de ezek nagy része megelőzhető lenne, ha a szabályokat mindenki betartaná. Ezzel a Közlekedési Kisokos munkafüzettel azt szeretnénk elérni, ha ti, mire felnőttök, de akár korábban is, bölcsebbek és okosabbak legyetek, mint mi, felnőttek.” – mondta.


   KRESZ fuzet 72A továbbiakban bemutatta a munkafüzetet. Két részből áll, az elsőben a gyalogosokra vonatkozó szabályokat lehet megismerni, például azt is, hogyan kell villamosra, autóbuszra fel- és leszállni. A második pedig már a kerékpáros közlekedési szabályokkal foglalkozik.

   Elmondta azt is, a Kisokos azért született meg, mert a magyar szabályok szerint a 12 éves gyerek már biciklizhet a közúton. A baleset elkerülése végett pedig illik, sőt kell is ismerniük a közlekedési szabályokat. De a tapasztalatok szerint azokat kevesen ismerik.  

   Révész Máriusz azt is elmondta, hogy a munkafüzet szerkesztésében, létrehozásában nagyon sok szervezet vett részt, köztük kőbányai kerékpáros szervezet is.
   

   KRESZ fuzet 102Arról is szólt a kormánybiztos, hogy – egyelőre önkéntes alapon – egy alapszintű KRESZ-vizsgát lehetne letenni, amiről hivatalos papírt kapnának a gyerekek. Ez egy bizonyítéka lehetne annak, hogy ismerik a közlekedési szabályokat, s felelősen vesznek részt a közúti forgalomban. Kérdésére, hogy ki tenne ilyen vizsgát, gyakorlatilag az egész osztály a magasba emelte a kezét.

 

   A munkafüzet bemutatása után nem maradt más hátra, mint hogy kiosszák a Kisokost, s hagyják néhány percig, hogy a gyerekek belelapozhassanak, ismerkedhessenek a képekkel, a feladatokkal.

 


cikkünkhöz egy szerény képgaléria tartozik – ITT  
fotó: 10kerkutl.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül  

tamogatas