AD-blacklist1

2017
aug.
09

Sátrat vertek a rendőrök

Írta: Oszvald György

Hazhoz megy a yard 051leadBűnmegelőzési tanácsadást szervezett a X. kerületi rendőrkapitányság a kerület központjában. A Kőrösi Csoma sétányon, a Posta mellett felállított sátorban sokféle tájékoztató anyaggal, eszközzel hívták fel a járókelők figyelmét az egyes bűnözési formákra, a védekezés lehetőségeire augusztus 9-én.

 

 

A deklaráltan bűnmegelőzési felvilágosító munka szándékával való kitelepülés az Országos Rendőr-főkapitányság „Házhoz megyünk” országos akciójának keretebében történt. A kiemelt témák közé tartozott a megelőző vagyonvédelem, az internetbiztonság, a drogprevenció, a családon belüli erőszak kérdésköre, nem utolsó sorban az áldozatvédelem.

   A sátor egyik oldalán hatalmas poszter hívta fel a figyelmet az ingyenes kerékpár regisztráció lehetőségére, a „bikesafe” programra.

    Hazhoz megy a yard 019

 

   A 10kerkult.hu szerkesztősége mintegy másfél órán át volt jelen a helyszínen, ezalatt igyekezetünk képet alkotni arról, mennyire figyelnek fel a rendőrségi sátorra a járókelők. Sorban állás nem volt, de sokan lassítottak, nézték, olvasták a feliratokat, majd tovább mentek: a postára vagy a szemközti pékségbe vagy a Liget tér felé vették útjukat. Ugyanakkor – főleg az idősebbek közül – többen is megszólították a rendőröket, hogy miért vannak itt?

  

   Hazhoz megy a yard 007Személyes tapasztalatunk, hogy lényegre törő, udvarias választ adtak a szakértők, ellátták az érdeklődőket szóróanyagokkal, s valóban a legfontosabb tudnivalóra hívták fel a figyelmet. A vagyonvédelmi kérdéseknél azonnal kézzel fogható eszközöket is mutattak, adtak: mint tették ezt egy idős bácsinál is: az ajtóra ragasztható, a nyitására hangjelzéssel reagáló apró érzékelőt kapott, csak elemet kellett bele venni. A poén, hogy a bácsi pár perc múlva már az „élesített” érzékelővel sétált visszafelé.

     Hazhoz megy a yard 009Másokat a pénzszerzési szándékkal indított becsapós telefonhívásokra figyelmezettek. Az élénk sárga színű szóróanyagba egy figyelemfelhívó matrica volt beillesztve: a „Mindig ellenőrizze, kivel beszél!” felirattal ellátott részt a telefonra kell felragasztani, hogy azonnal szembe tűnjék, ha szokatlan a hívó szövege, itt valaki be akar csapni! Egészen pontosan ez áll az ötletes szóróanyagon:

 

   „Ne feledje! A trükkös csalók az unokájának vagy gyermekének adják ki magukat és balesetre hivatkozva kérnek öntől pénzt vagy ékszereket. Mindig ellenőrizze, kivel beszél, ha egy ismeretlen személy este vagy éjjel szokatlan történettel felhívja önt és pénzt kér, mindig legyen körültekintő!”

 

   Megszólítottuk azt a fiatal párt, akik korábban a postára menve hosszasan nézték a sátor feliratait. Sajnos, rossz tapasztalatot osztottak meg; csalódottsággal a hangjában mondta a hölgy, hogy két hónapja a fodrásznál ellopták a pénztárcáját. Tettek ugyan feljelentést, de azóta sem kaptak semmilyen értesítést a rendőrségtől.

   Sajnáljuk a hölgyet, de a történet éppen azokat a kérdéseket veti fel, mi magunk mennyi lehetőséget adunk az alkalmi tolvajoknak? Nyitott táska a metrón, farzsebből kikandikáló telefon, igazolvány, stb., stb.

 

   Az akció beharangozójában jeleztük, az áldozatvédelemmel kevesebbet foglalkoztunk ez idáig, Most kapóra jött a lehetőség, s engedelmükkel – a teljesség igénye nélkül – közre adunk néhány fontos gondolatot.

 

  Az első példában egy idős hölgyet környékezett meg a fiatal, kedves, elegáns, simulékony modorral rendelkező csaló. Kifejezetten nyugdíjasoknak szóló megtakarítási ajánlattal állt elő, amelyhez csak a nyugdíjas igazolványt kérte el. Az idős hölgy behívta a lakásba, ám – dicsérendő gondossággal – az iratait nem ott tartotta, ahol a beszélgetés zajlott. Míg a másik szobába ment az igazolványért, a fiatalember meglógott, természetesen magával vitte az idős hölgy előszobai fogason lógó kézitáskáját is az abban található, aznap felvett teljes nyugdíjával együtt.

   A minta történetben a nagymamát a lánya arra figyelmeztette, ne az előszobában tartsa a táskát, annak ellenére, hogy a mama ezt szokta meg, a fia pedig arra, ne vegyes fel a nyugdíját egy összegben; mert bár jó dolog a kosztpénz otthon, sok-sok üzletben lehet ma már kártyával is fizetni.

  

Hazhoz megy a yard 031

 

   A másik eset egy gépkocsiban hagyott laptop és GPS berendezés ellopásáról szól. A főszereplő csak a sógorához ugrott fel pár percre, s úgy gondolta, a rövidke időre nem cipeli magával az említett eszközöket. Mindkettőt bánhatta, mikor a kicsit mégis hosszúra nyúlt vizitálás után a parkolóban hagyott autójához ment. Az ajtó nyitva, a táska a laptoppal és na GPS eltűnt.

 

   Mindkét esetben javaslatok sokaságát sorolják fel, melyek betartásával megelőzhetők a leírt esetek. Az elsőben, ha már behívunk valakit, ne azonnal történjen, egyeztessünk időpontot, s hívjuk át a szomszédot, ne maradjunk egyedül. Az más kérdés, hogy a bankok nem mennek házhoz, nem folytatnak ügynöki tevékenységet, ha egy szolgáltató jelentkezik be, arról előre szól, a dolgozójáénak fényképes igazolványa van. Ha nagy baj történt, és segítség kell, sem a hatóság, sem a jó barát nem kér pénzt, előleget valamire.

  Az autós témában pedig gyakorlatilag semmit se hagyjunk az utastérben, sőt, ha tehetjük, jól látható lopásgátló eszközökkel nehezítsük a tolvajok dolgát. Minden autót el lehet lopni, az elektronikus indításgátló elég megbízható eszköz.

 

    Szintén közös a két példában, hogy felhívják a figyelmet arra, a károsultak anyagi és egyéb, nem pénzbeni támogatásáért – például a sokkot csökkentendő orvosi, lelki segítségért – a fővárosi áldozatsegítő szolgálathoz fordulhatnak.

 

   Ennek elérhetőségei:

   a Fővárosi Kormányhivatal Áldozatsegítő osztályának telefonszáma 06-80/225-225,

   a nonstop hívható diszpécservonal 06-1/209-9337,

   a cím pedig Budapest, XI. kerület, Prielle Kornélia u. 4.  és

  elektronikus levélben is kereshetők az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen

 

   Hazhoz megy a yard 026Felfigyeltünk egy fiatal férfira, éppen a kerékpárját erősítette a posta előtti tárolóhoz, majd sietve távozott a szökőkút felé. Néhány perc múlva tért vissza, s miközben kioldotta a lakatot – elnézést kérve a sietségért – elmondta, a sátornál a nagy piros betűs feliratra „Mentsd a bringádat!” figyelt fel, de idő híján nem kért információt.

    – Viszont megjegyeztem a honlap címét, s mivel érdekelt is vagyok, biztosan meg fogom nézni a lehetőségeket – ígérte.  

   Annyit még hozzá tett, tapasztalata szerint egyre több a rendőr a közterületeken, s számára ez biztonságot jelent. Aztán tényleg elviharzott.

 

     Fotó: 10kerkult.hu/OGY