AD-blacklist1

2013
feb.
07

A Richter árbevétel növekedést vár

Írta: Szerk.

richter-leadA Richter Gedeon Nyrt. euróban számolva a bevétel 3 százalékos növekedését várja az idén, nagyjából hasonlót a tavalyi 2,8 százalékos bővüléshez.

 

    

 

Bogsch Erik vezérigazgató (jobb oldlai kép, lent) budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön elmondta, hogy Magyarországon várhatóan 2013-ban is tovább csökken a forgalom, itt az árbevétel 5-10 százalékos visszaesésével számol a cég forintban.
- Az exportpiacok közül Oroszországban rubelben 5-10 százalékos növekedést, az Európai Unió 15 országában 10 százalékos, az újonnan csatlakozott országokban 5 százalékos euróban mért forgalombővülést jelzett előre. Az Amerikai Egyesült Államokban az idén is csökkenés várható, amelynek mértéke dollárban 20-25 százalékos lehet - mondta Bogsch Erik.


    bogscherik1A társaság tavalyi évét értékelve a vezérigazgató jónak nevezte az eredményt, figyelembe véve a nehéz gazdasági helyzetet, továbbá azt, hogy a hazai forgalom jelentősen, 13,8 százalékkal csökkent, amit azonban az exportbevételek növekedése ellensúlyozott. A termékportfólióból a társaság vezető termékei, a nőgyógyászati készítmények járultak hozzá elsősorban a bevételek emelkedéséhez.  
    A gyógyszergyár tavaly vezette be az Európai Unióban az Esmya nevű eredeti készítményét, amely a méhmióma gyógyszeres kezelését szolgálja. A termék számos országban kapott társadalombiztosítási támogatást, és ezen országok sora ez évben tovább bővül. Magyarországon február közepétől kap tb-támogatást a készítmény.


    A 2012-es év másik fontos eredménye volt, hogy a Richter amerikai partnere, a Forest az Egyesült Államokban benyújtotta a közös fejlesztésű cariprazine törzskönyvezési kérelmét. A vezérigazgató elmondta, hogy az ehhez kapcsolódó úgynevezett mérföldkő bevétel az idén már befolyt, ennek értéke 15 millió dollár körül van. Úgy vélte, hogy kedvező esetben 2014-ben indulhat meg a termék forgalmazása. 
    

Bogsch Erik közölte azt is, hogy a társaság vezetése az idén sem kíván változtatni az osztalékpolitikáján, vagyis az előző évekhez hasonlóan az adózott eredmény 25 százalékát szándékozik osztalékfizetésre fordítani. 

 

MTI;  foto:napi.hu