AD-blacklist1

2011
okt.
27

Már a benzinkúton is van gáz

cngautoÁtadták a Fővárosi Gázművek első nyilvános sűrített földgáztöltő kútját a főváros X. kerületében, a Mol Kőbányai úti üzemanyagtöltő állomásán.


György István főpolgármester-helyettes az átadó ünnepségen hangsúlyozta: Budapest számára nagy jelentőségű ez a beruházás, a főváros úttörő szerepet kíván betölteni a környezetkímélő CNG üzemanyag-kutak (CNG: Compressed Natural Gas) elterjesztésében, hiszen az üzemanyagárak alakulása, a környezetvédelmi vállalások teljesítése új technológiák bevezetésére ösztönöz. Koncz László, a Fővárosi Gázművek vezérigazgatója kiemelte a sűrített földgáz környezetkímélő hatását, és szólt arról, tárgyalásokat folytatnak budapesti nagyvállalatokkal, hogy gépjárműflottájukat CNG üzemi autókra cseréljék, a Főgáz pedig fokozatosan megkezdi teljes autóállományának CNG-s járművekkel történő kiváltását.
Az átadáson Horváth Dori Jenő, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója elmondta, hogy számos érdeklődés mutatkozott a most átadott sűrített földgáz üzemanyagtöltő kút iránt, és egyre nagyobb szükség lesz az innovációra a jövőben.


A Kőbányai úti sűrített földgáz üzemanyagtöltő kutat 80 millió forintos beruházással valósították meg. Az október 17-i próbaüzem óta napi 100-120 kilogramm sűrített földgázt értékesítettek lakossági és üzleti ügyfeleknek. Számításuk szerint a 339 forint kilogrammonkénti sűrített földgáz ára adott járműtípusra vetítve literenkénti 240 forint 95-ös benzinnel és 304 forintos dízelolajjal egyenértékű. A Fővárosi Gázművek közlése szerint egy gázüzemű autó egy feltöltéssel 320-330 kilométert tud megtenni, amelynek során homogén égésfolyamatának köszönhetően égéskor lényegesen kevesebb szennyezi a környezetét. A Főgáz a CNG-technológia elterjesztésének területén elért sikereit 2009-ben a Greenexpo szakkiállításon innovációs díjjal ismerték el.


(MTI) (foto: alternativenergia.hu)