AD-blacklist1

2024
feb.
17

Használt autó eladás. Tényleg garanciát kell vállalni?

Írta: szerk

auto leadSokszor gondolhatjuk azt, hogy kizárólag az új autó vásárlásakor jár az eladó jótállása. Pedig magánszemélyeknek ugyanúgy garanciát kell vállalniuk a használt autójuk eladásáért. Más kérdés, hogy mi van akkor, ha közvetítőn keresztül adják el. Az biztos, hogy autóért általában nagyobb összeget szoktunk fizetni, éppen ezért megnyugtató, ha probléma esetén tudjuk, hogy kihez forduljunk.

 

Az alábbi cikkünkben arról lesz szó, hogy valóban garanciát kell-e vállalni, ha használt autót adunk el magánszemélyként.

 

Használt autó értékesítése

 

   Az új autóknál jogszabály határozza meg, hogy mennyi az adott gépjárműre a kötelező jótállás. Ez három év, de előfordulhatnak olyan márkák, ahol ennél hosszabb időre is garanciát vállalnak. Használt Kia készpénzes vásárlása esetén azonban más a helyzet, hiszen itt az eladónak a felelőssége az autó hibája, legalábbis egy bizonyos ideig. Mindenekelőtt azonban tisztázni kell, hogy mi az a hiba, ami után számon lehet kérni a problémát.

   Az eladó köteles tájékoztatni a vásárlót minden az autót érintő körülményről. A vevő a megvenni kívánt autót megtekintheti, megvizsgáltathatja, nem véletlen élnek sokan ezzel a lehetőséggel. A legtöbb hibát ugyanis fel lehetne ismerni egy kisebb ellenőrzéssel, így nem futnánk bele annyi problémába. 

 

Mikor kell felelősséget vállalni a hibákért?

 

   A használt autó eladója nem felel olyan hibáért, amit a vásárlás során elmondott a vevőnek, tehát ezekről a vásárló tudott, ennek árát megfizette, vagy éppen nem fizette meg. Az eladón utólag nem számon kérhető hiba az is, a jármű korából adódó problémák, a használati gondok, vagy éppen az állapot mértéke. Ide kell sorolni még az előrelátható hibákat is.

   Amennyiben tehát a vásárló a későbbiekben olyan hibát észlel, amelyről korábban tájékoztatták, amit fel kellett volna ismernie, akkor az eladó nem felelős azért. Az úgynevezett rejtett hibákért azonban kellékszavatossági kötelessége van az eladónak. A vásárló választhatja a javítást vagy a cserélést, kivéve abban az esetben, ha a teljesítése lehetetlen. 

 

auto 600

 

   A vásárlástól el lehet állni az eredménytelen javítást követően, valamint akkor, ha az autó az életkorához és a futásteljesítményéhez képest túl gyakran vagy sokszor hibásodik meg. Ez ugyanis egyáltalán nem normális, erről a vásárló nem tehet.

   Fontos tudni azonban, hogy abban az esetben, ha közvetítőn keresztül történik az eladás, más szabályok vonatkoznak az eladóra. Ez minden kereskedés esetében máshogy van, így érdemes időben tájékozódni.

 

Összegezve

 

   Használt autó eladásakor tehát ugyanúgy garanciát kell vállalnia az eladónak, mintha új autóról van szó. Vannak azonban enyhítő körülmények, amiket a fenti cikkben fel is soroltunk, így reméljük, hogy most már mindenki számára világos, hogy milyen szabályok vonatkoznak a használt gépjármű vásárlásra.