AD-blacklist1

2020
jún.
14

Mikor kell a VPS?

Írta: szerk

computer leadMikor van a vállalkozásunknak szüksége egy Virtuális Privát Szerverre? A VPS, azaz virtuális magánszerver kitűnő választás minden esetben, amikor egy vállalkozás nem tudná egy fizikai szerver teljes kapacitását kihasználni. A VPS-nek saját operációs rendszere van és saját, elkülönített erőforrásai vannak egy nagyobb fizikai szerveren belül.

 

 

Tehát a gyakorlatban egy virtuális környezetet futtatunk egy olyan fizikai szerveren, amiben rengeteg tárhely, processzor mag és fizikai memória található, amikből elkülönítik számunkra a szükséges erőforrásokat.


A VPS rengeteg előnnyel bír a virtualizációs technológiáknak köszönhetően.

   Nagyon könnyen átméretezhető igény szerint és mivel erőforrásai szeparáltak ezért a szolgáltatás minősége nem romlik abban az esetben, ha egyazon fizikai szerveren egy vagy több virtuális szerver le van terhelve, mivel ezek nincsenek egymásra hatással.


A klasszikus szervereknél nem volt ez így.

   Vagy saját, dedikált szervert választhattunk, ami igen drága, hiszen a fenntartási költségek nem oszlanak meg több felhasználó között, vagy választhattuk a közös, megosztott szervert, aminek hátránya a kedvező árért cserébe az volt, hogy a szerver erőforrások nem voltak személyre szabottak.
   Ilyen esetben, amikor a gépet terhelte az egyik ügyfél applikációja, akkor az kihatott az összes többi, egyazon szerveren lévő szolgáltatás minőségére is.


Miért hatékony a VPS?

   Ha igénybe veszünk egy VPS szolgáltatást, akkor alapesetben annyi történik, hogy a szolgáltató megbizonyosodik arról, hogy a virtuális gépünk működik, és rá van kapcsolódva a hálózatra. Ezen felül mindent magunknak kell rajta beállítanunk, és elvégeznünk. Tehát olyan, mintha a saját irodai vagy otthoni gépünk lenne, amivel azt kezdünk, amit szeretnénk és tudunk.
   Amennyiben fejlesztünk, nagy erőforrás igényű grafikai munkákat csinálunk, teljes root vagy admin hozzáférésre van szükségünk a szerverünkön, nagy forgalmú weboldalt üzemeltetünk, akkor érdemes elgondolkoznunk a VPS nyújtotta lehetőségeken és előnyökön.


Sebesség

   VPS elsősorban a sebesség és a megbízhatóság miatt nagyon előnyös. Már említettük, hogy szeparált erőforrásokkal üzemel, ezért nem lép életbe a „rossz szomszéd” effektus, miszerint egy másik ügyfél terhelése miatt a mi weboldalunk nem képes megfelelően üzemelni.


Tárhely és memória

   A megosztott szerverek nem csak a processzormagokat és a memóriát osztják meg, hanem a lemez és SSD tárhelyeket is. Tehát másoktól is függ, hogy esetlegesen mennyivel tudjuk megnövelni a tárhely kapacitásainkat.
   A memóriahasználattal is hasonló a helyzet. A weblapokat üzemeltető webszerver annak az oldalnak fog több memóriát osztani, amelyiknek nagyobb a látogatottsága, ezzel lassítva a többi weboldalt.


Biztonság

   Igen. A megosztott szolgáltatásnál nincs arra igazán jó mód, hogy mindenkinél egyéni igény szerinti tűzfal- és további biztonsági beállításokat használhassanak. A VPS-nél ez is teljesen egyénileg konfigurálható.


Ár/érték

   Habár a VPS szolgáltatások általában drágábbak, mint a megosztott webtárhelyek, de nem annyira drágák, mint a dedikált szerverek bérlései vagy fenntartásai. Ezen felül igen sokféle megoldással találkozhatunk, amik a költségeket képesek enyhíteni.

   A Servergarden által nyújtott VPS szolgáltatás modern, jól konfigurálható és megbízható megoldás a webes alkalmazások, honlapok hosztingjához és különböző IT feladatok elvégzéséhez. Mindenképpen ajánlott a használatuk!