AD-blacklist1

2020
már.
07

Michelin-csillagos MONYO sikerek

Írta: szerk

monyo menu leadA Michelin-csillagos fine dining étterem, a Costes Downtown immár a bor mellett sörpárosítással is kínálja öt- és hétfogásos menüjét, a tányérok mellé kerülő palackok közül pedig nyolc is a MONYO Brewing Co. tétele. A hazai színtér egyik legdinamikusabb fejlődő kőbányai illetőségű kraft sörfőzdéje ezzel új szintet lépett.

  

   A hazai kisüzemi sörfőzdék fejlődésével egyenes arányban egyre szélesebb körben vált elfogadottá a nézet, miszerint a sör is lehet presztízsital, olyan magas minőséget képviselő különlegesség, amely bearanyozza a pillanatot. A szemléletváltás egyik katalizátora pedig a MONYO Brewing Co. volt, akik itthon elsőként jelentkeztek több, a legmagasabb minőségű összetevőkből főzött, a borokhoz hasonlóan évjáratos sörbranddel, mint a Boris The Blade nevű Russian imperial stout vagy a Franky Four Fingers nevű árpabor. Emellett a különböző borászatokkal (Bodrog Borműhely, Gizella Pince vagy épp a Heumann Pincészet) való együttműködéseik révén úttörőnek számítanak a bor- és sörvilág házasításában is. Ezek fényében nem csoda, hogy megtalálták egymást a Costes Downtown étteremmel.

 

   anubis 2 foto pinter arpad„Pár éve, amikor a kisüzemi sör hirtelen nem csak itthon, hanem egész Európában elkezdett trendivé válni, már gondolkodtunk egy hasonló menün, de akkor még nem éreztük az emberekben a kellő nyitottságot és hát a főzetek minősége sem mindig érte el az általunk elvárt szintet” – nyilatkozta Miguel Rocha Vieira, executive chef.

 

   nordic vibe pinter arpad,,Egyetértek, ráadásul akkoriban még a felhozatal sem nekünk kedvezett. A MONYO szortimentjében azonban több olyan tétel is szerepel, amelyek kiválóan illeszkednek a már meglévő fogásokhoz, arról nem is beszélve, hogy a spontán erjesztésű söreik sokban hasonlítanak a borokra, így azokra a vendégkörünk is nyitottabb”– tette hozzá Pongrácz Péter, a Costes Downtown head sommelier-je.


   Kérdésünkre Miguel elárulta, hogy kedvenc párosítása a mangalica-karaj és terrin, körömpörköltmártással és sztrapacskával, amelyhez remekül illik a 2017-es Spontan Syrah a maga borszőlős jellegével. A sör és étel szervesülésére tökéletes példa a posírozott és grillezett fürj „choucroute"-tel és kelbimbóval, amely mellé a Schatzi nevű szűretlen bajor búzasört kínálják vagy a birsalmával és fahéjjal „eladott” túrógombóc és az ahhoz párosított Anubis nevű mézsör.

 

   Az öt-, illetve hétfogásos kóstoló menü összesen nyolc tányérja mellé érkeznek a MONYO Brewing Co. sörkülönlegességei. Aki ezt esetleg kevésnek érzi, annak csak tavaszig kell várnia: akkor ugyanis az étlappal együtt a párosítások is megújulnak.

 

forrás: Monyo Brewing Co.

Az ételpárok fotóit Pintér Árpád készítette