AD-blacklist1

2019
aug.
07

„Napsugár sétány” a Kőrösi előtt

Írta: Oszvald György

Piac parkoloban 043leadÚj helyen, a Kőrösi Csoma Kulturális Központ előtt, a parkolóban fogadta régi és új vásárlóit a Napsugár termelői piac augusztus 2-án, pénteken. Szó se róla, meglehetősen jól néztek ki a sátrak a fák között kialakított parkolókban. Az első nap tapasztalatait összegeztem az árusok és a vásárlók véleménye alapján.

 

 

A Kőrösi Csoma sétányon déli 12 órakor haladtam el a szökőkút mellett augusztus 2-án, s arra lettem figyelmes, hogy egy középkorú házaspár értetlenül tekintget köre-körbe, és félhangosan kérdezgetik egymást. „Hová lett a piac? Megszűnt? Vagy csak elköltözött?” A közelben tartózkodó Kőkert Kft. néhány dolgozója éppen másokat igazított útba, hogy hol találják a heti piacot, így a házaspárt én tájékoztattam, merre is található a „Napsugár birodalom”. Megköszönték, és miközben a lépteiket szaporázták, még hallottam, hogy a férfi megjegyezte: „Azért egy táblát kitehettek volna!”

   Igen, igaza volt a házaspárnak. Hiányzott egy tájékoztató tábla, annak ellenére, hogy július elejétől szórólapok hirdették a költözést, a saját fülemmel hallottam, hogy az árusok mindenkinek elmondták élő szóban is a változást, sőt, a 10kerkult.hu portál a költözés előtti napokban egy rövid riportban jelezte a piac elköltözését. Persze, tudom, nem kötelező a honlapot olvasni (talán sokan nem is tudják, hogy ez a kőbányai hírforrás létezik), de piacra sem muszáj minden pénteken elmenni.

 

   Piac parkoloban 018Meglepetésemre, nem csak a parklóban voltak árusok, de a kultúrház előtti kis téren is felverte sátrát a lángosos, a zöldséges, a száraztésztás, a füstölt húsgéleségeket és a süteményeket forgalmazó vállalkozó. (Egy fiatalember éppen tőlem kérdezte meg a parkoló ATV felőli részén, hogy merre van, van-e egyáltalán lángossütő, merthogy mindig nála vette az ebédpótlást.)

 

 

   Piac parkoloban 009Szóvá is tette a piac üzemeltetője, Erdei Napsugár (a képen jobbról), hogy ezzel az elhelyezéssel megbomlik a piac, s mind látvány, mind megközelítés szempontjából gondot okoz. Napsugár hiányoltra, hogy sehol egy molinó, egy megállító tábla, egy jól látható tájékoztatás, hogy itt van a piac. Ugyanis, az utca. és főleg a villamosmegálló felé eső részen a park, a növényzet nagyon sokat kitakar, nehéz észrevenni a sátrakat. Igaza van Napsugárnak, már csak az a kérdés, ebben mennyi az üzemeltető és mennyi az önkormányzat feladata? Talán szerződésben lehetne rögzíteni, hogy ki mit vállal és mennyiért? „Ha én rakok ki akár egy kis megállító táblát is, már engedélyeztetni kell. Azt hiszem, hogy a kulturált piaci vásárlás nem csak az én érdekem, az önkormányzat részese lehetne ennek a szemléletnek” – magyarázta Napsugár.

 

   Nem maradt más dolgom, mint végig járni a standokat, megkérdezni az árusokat az első nap tapasztalatairól. A kultúrház előtti található termelőket már említettem, az „alsó” soron zöldséges, lacipecsenyés, ketten is voltak füstölt hentesárut kínáló, tejterméket, tehénsajtot, egy másik standon kecskesajtot árusító, mézet, és kézzel fűzött gyöngy láncokat forgalmazó vállalkozók sátrai álltak. Többen is nevükkel, arcukkal nyilatkoztak.

 

   Piac parkoloban 042„Egyelőre úgy tűnik, megfelelő lesz ez a hely, kényelmes, szimpatikus. Árnyék van, már jártak itt törzsvásárlóink, de sokan még nem is tudják, hogy nem megszűnt a piac a sétányon, csak másik helyre költözött.” – vélekedett Szincsák Kriszti a zöldség-gyümölcs standon (képünk).

 

   A lacipecsenyésnél az elmúlt héten egy darab sültkolbászt vettem, ezúttal egy szelet pompás kinézésű, enyhén csípős disznósajtot kértem. Tanúja voltam, hogy két vásárlója bemondta az egyedi rendelést, majd elsiettek, hogy néhány perc múlva megelégedéssel vegyék át a speciális sült karajt (azt hiszem, az volt). „Sok mindent még nem tudok mondani, ez az első nap az új helyen, remélem, nem lesz okunk panaszra.” – mondta a tulaj, miközben megforgatta a most is csábító kolbászokat.

 

   Piac parkoloban 054A tejtermékeket, tehénsajtokat forgalmazó törteli Palásti Tanya tulajdonosa, Palástiné Demeter Zsuzsa  (képünkön jobbról) azt mondta, nagyon jó helyen van a piac, reggel be lehetett állni, míg kipakoltak, utána elvitték hátra, a nagy parkolóba az autót.

 

 

   „Kényelmes, árnyékos, kicsit több reklám kellene, hogy jöjjenek a vevők, de biztosan híre megy az új helynek.” – mosolygott kedvesen, miközben elkészítettem a fotót.

 

 

   A vásárlók is szívesen válaszoltak. Egy idősebb hölgy – láthatóan törzsvásárló – azonnal mondta is, könnyen ide talált, de nem ártott volna egy tábla. „De nézze csak, itt olyan kosz van, hogy az rettenetes" – mutatott a nem éppen gusztusos avarcsomókra. ,,Hogy lehet ez?” – lebegett a válasz nélkül maradt kérdése.

 

   Baranyi Anna úgy gondolta, nincs reklámozva a piac, azért jó helyen van, biztosan ide szoknak majd az emberek, s hogy hasznos lenne, ha a járda mellé, a parkos részre néhány padot kiraknának. „Sok idősebb ember jár ide, s mielőtt elmennének a villamoshoz vagy a buszmegállóba, jól esne nekik a pihenés.” – vélekedett, miközben kiderült, hogy ő is vállalkozik, egy „vegán tisztítószert árusít emberi áron", aminek az a legfőbb sajátossága, hogy gyorsan hat, és a kezet is kíméli, sőt, a műkörmöt sem teszi tönkre.

 

    Ide kívánkozik, hogy Erdei Napsugár a facebook oldalán köszönte meg a szép napot a vásárlóknak:

 

   „Minden kedves régi és új vásárlónknak nagyon szépen köszönjük, hogy ide is eljöttek velünk, hozzánk. Aki már ismer minket, tudja, hogy jó minőségűek és finomak a termékeink.
Új vásárlóinkat pedig üdvözöljük, és reméljük, hogy ők is megtalálják a nekik megfelelő termékeket. Köszönjük mindenkinek, hogy megtisztelnek bizalmukkal bennünket.”  

 

Mit tehetnék még hozzá? Találkozunk augusztus 9-én a Kőrösi előtti parkolóban!

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 


Szerkesztői vélemény

 

   Nem szerencsés a piac megbontása, a kultúrház előtti térről nyugodtan lehozhatók a vállalkozók, két kisebb standnak a parkoló végében, a kerékpár tárolók előtt bőséges helyük lenne, a többiek pedig elférnének a parkolókban. Az első napon négy beálló volt kihasználatlan.

 

   Ehhez kapcsolódó észrevételem, megjegyezve, hogy nem ismerem a piacüzemeltetési szerződést. Kívánatos lenne a parkolót a kereszteződésig kihasználni, az ATV felőli oldalon egy mobil behajtani tilos táblát kitenni, akár már előző este, a biztonság kedvéért a közteresek vagy a polgárőrök besegíthetnének a reggeli órákban a tájékoztatásba, s ha netán kevesebb árus jönne, akkor a piacot üzemeltető a felesleges beálló helyeket felszabadítja, azaz, előrébb hozza a behajtani tilos táblát. A tapasztalatok szerint minden árus felépíti a standját reggel 9 óráig, s a korlátozás így rugalmasan alkalmazható lenne.

   Másfelől, a szerződést nem ismerők – velem együtt – elgondolkodnak azon, a közterület bérleti díja hogyan is van megállapítva? A parkoló teljes hosszára, vagy pontosan kimért méterre? Mert a vállalkozóknak sem mindegy, miért fizetnek!

 

   Elfogadom, hogy az első alkalommal zökkenőkkel megy a berendezkedés. Azt viszont nemigen értem, hogy ha a vállalkozók fizetnek a helyért, miért is a koszban kelljen árusítaniuk? Nem én voltam az egyetlen, aki szóvá tette, teszi, hogy a rothadó félben lévő és a szegélyekhez összegyűlt avar nem a legszebb látvány. Úgy vélem, ha egy építkezésen munkavégzésre alkalmas állapotban kell átadni a kivitelezőnek a munkaterületet, ez a tulajdonos vagy a beruházó dolga; az elv itt is alkalmazható lenne. Végétre is, a standok is a munkavégzés helyszínei, akkor kérdem, vajon miért is nem a tulajdonos önkormányzat feladata, hogy péntek reggelre ki legyen takarítva a bérleti díjért igénybe vett terület? Természetesen, a dolgok logikája szerint a piac zárásakor az üzemeltető feladata, hogy tisztán, feltakarítva adja át a közforgalomnak a területet. Ez a kérdés szerintem szerződésben szabályozható.


 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas