AD-blacklist1

2019
jún.
12

A hit és az álom valóra váltása

Írta: Oszvald György

RG SOTE 77leadA Semmelweis Szalonban, Judith Klein képzőművész különleges, a síkból kiemelkedő kollázsai között, a magas szintű kutatásfejlesztési, innovációs és képzési együttműködés biztosítása érdekében stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a Richter Gedeon Nyrt. és a fennállásának 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem képviselői június 6-án.

 

A Semmelweis polgárok, a sajtó képviselői és az eseményre meghívott vendégekkel szemben foglalt helyet dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke. Előttük az aláírásra váró dokumentum, ám az aktust megelőzően Csaba Lajos, a gyógyszergyár PR és kormányzati kapcsolatok osztályának osztályvezető-helyettese az együttműködési megállapodás indoklására, tartalmi részleteinek ismertetésére kérte az aláíró feleket.

 

   RG SOTE 88Elsőként dr. Merkely Béla (képünk) lépett a mikrofonhoz.

 

   „Két, az innováció és kutatás területén hazánkban és nemzetközi szinten is vezető, jelentős történelmi tradíciókkal rendelkező intézmény köt a mai napon stratégiai együttműködési megállapodást.

   A Semmelweis Egyetem és a Richter Gedeon története az elmúlt évek, évtizedek során több alkalommal kapcsolódott egymáshoz.” – utalt a két intézmény kapcsolataira, majd így folytatta:

 

   „A mai napon Közép-Európa vezető, magyarországi központú, innovációra épülő, közel 120 éves gyógyszergyára és az idén alapításának 250. évfordulóját ünneplő, a felsőoktatási rangsorok szerint legjobb közép-európai egyetem, a korábbaikat felülmúló, hosszú távú együttműködést indít az orvos, gyógyszerész, egészségtudományi oktatás, tehetséggondozás és innováció, valamint a gyógyszeripari jövőkép, a tudás alapú társadalom együttes kialakítása és formálása területén. Az egyetem célja, hogy 2030-ra a világ legjobb 100 egyeteme és Európa 5 legjobb gyógyító egyeteme közé emelkedjen.” – indokolta az együttműködést dr. Merkely Béla.

 

   A bevezető gondolatok után néhány részletet ismertetett a dokumentumból.

 

   Így a két intézmény a közös érdekkörbe tartozó pályázatokon egyeztetett stratégiával vesz részt.    

   A Richter –témapályázat keretében – évi 20 millió forint támogatási keretet különít el az egyetemen futó, a társaság kutatás-fejlesztési tevékenységéhez kapcsolódó PhD kutatási témák megvalósítására, továbbá a PhD-hallgatóknak szóló ösztöndíjprogram mellett tehetséggondozó pályázatot indít szeptembertől az egyetem oktatási tevékenységének támogatására.

   Dr. Merkely Béla azt is elmondta, hogy az egyetem a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projektnek köszönhetően hatalmas fejlesztések előtt áll, ennek egyik fontos eleme a Hőgyes–Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum, egy új gyógyszerészeti campus megépítése, melynek tervezésében és kialakításában is részt vállal a Richter Gedeon Nyrt.

   RG SOTE 165

 

   Az együttműködés részét képezi az egy hónapja, a Semmelweis egyetem kezdeményezésére a Semmelweis Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem közreműködésével az ipar határterületén működő Egészségipari-Biotechnológiai Science Park, és az azt megalapozó innovációs ökoszisztéma létrehozása, a kutatási-fejlesztési irányvonalak meghatározása.

   Az egyetem rektora büszkén vállalta az együttműködést, mondván, „két kiemelkedő intézmény összefogása képes arra, hogy hitét és álmait valóra váltsa, hiszen ahogy Semmelweis Ignác nevével mindenki azonosítja hazánkban az egészségügyet, az orvostudományt, a kor diktáló nézetein túlmutató megoldásokat, ugyanígy Richter Gedeon nemzetközileg ismert és elismert korszakalkotó gyógyszerész, a modern hazai gyógyszeripar megteremtője, aki az egyetemtől néhány száz méterre lévő Sas patikából indította el a ma már nemzetközi szinten is meghatározó gyógyszeripari vállalatot.”

 

   RG SOTE 126Azt a vállalatot, melyet a stratégiai együttműködés aláírásán Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke (képünk) képviselt.

 

   „Úgy gondolom, hogy az aláírás előtt álló megállapodás egy olyan lehetőség, mely mind a két félnek jelentős hasznot hoz, tudományos és néhány témában – vélhetően – pénzügyi oldalon is. Azért merem ezt mondani, mert a Semmelweis Egyetemmel régóta jó kapcsolata áll fenn a vállalatnak, az elmúlt valamivel több, mint 10 évben 429 millió forintot fordítottunk különböző kutatási megbízásokra. Hiszem, hogy a jövőben a különféle témapályázatok, kutatások ugyanígy sikeresek lehetnek. A Richter bevételének több, mint 10%-át fordítja a kutatás-fejlesztés területre.” – vázolta fel a lényeget Bogsch Erik.

   Hozzá tette, a stratégiai együttműködés egyik fontos célkitűzése, eleme, hogy a tehetséges embereket Magyarországon tudja tartani, munkát tudjon biztosítani számukra, ami a vállalat, az egyetem és az ország szempontjából is lényeges.

 

   A cégek rangsorát az árbevétel oldaláról tekintve a Richter abban a szerencsés helyzetben van, egyedüliként a magyar cégek közül, hogy a 2018-as adatok alapján a világranglista 79. helyén, az európai rangsorban pedig a 37. helyen áll. „Bár világviszonylatban egy közepes nagyságú gyógyszercég vagyunk, mégis jó tudni, hogy legjobbak közé tartozunk.” – jellemezte a Richter sikerességét Bogsch Erik.

 

   Befejezésként a Richter elnöke azt a reményét fejezte ki, „ha a két jó cég, a két elismert brand, az egyetem és a gyógyszergyár összefog, akkor megvan az akarat, hogy ebből sikerek legyenek!”

   RG SOTE 168

  

    A beszédek után tollat ragadtak, s a jelenlévők elismerő tapsa közepette adták át egymásnak az aláírt együttműködési megállapodást. A jövő elkezdődött…

 

kép: 10kerkult.hu/OGY

cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT 

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas