AD-blacklist1

2019
ápr.
22

Az új kóstolni való sör: Exotic Post Traumatic. Ja, és egy vadiúj CD

Írta: Oszvald György

MONYO bear pezi 115leadMásodik alkalom, hogy a MONYO Brewing Co. egy rock együttessel összefogva készít el egy új sörkülönlegességet. Az április elején tartott sajtótájékoztató vendégei az Ivan & The Parazol zenekar és a közösen készített sör voltak.

 

 

 

A sör bemutatására a KEG Sörművház adott exkluzív helyszínt. Ráérősen, kényelmesen érkeztek a média munkatársai, és a nélkülözhetetlen zenészek, no meg a MONYO sörfőző mestere, Németh Antal, és marketingese, Prischetzky Botond. Mire mindenki helyet foglalt, megérkeztek a sörök is. Első látásra úgy nézett ki, mint egy szűretlen, zavaros akármi. Aztán gyorsan kiderült, hogy ez nem véletlen. No, de menjünk sorjában!

 

   MONYO bear pezi 216Hagyomány, már amennyire két zenekari sör bemutatását annak lehet nevezni, hogy a sajtótájékoztató inkább egy laza beszélgetés. Van ugyan elvileg egy moderátor, de az élet megborítja a kigondolt sorrendet, menetrendet. Most is így volt, de azért ki lehetett hámozni a véleményeket.

 

   Vitáris Iván, elmondta, hogy a negyedik lemezükhöz, melynek felvételei a Nagy Vízen túl, a nyugati parton, a legendás Los Angeles-i EastWest stúdióban készültek, egy olyan főzdét és sört kerestek, melyek valahol lefedik a CD hangulatát, érzésvilágát. „Alapvetően szerettük volna, ha a lemez köré egy olyan kíséret kerül, ami az összes érzékszervet igénybe veszi: a zene a fülnek, a klipek és fotók a szemnek, az ízlelőbimbóknak pedig egy saját sör lesz az ingerlője”

 

   MONYO bear pezi 102No, itt kapcsolódott be Németh Anti. Megtudtuk, hogy egy hosszabb ideig tartó kóstolgatás után (egymást és a söröket is beleértve) a Brut Ale-re esett a választás.

 

   „A 2018-as sztárstílus, a Brut Ale egy teljesen új sörtípus, ami az Egyesült Államok nyugati partjáról ered, egész pontosan San Fransisco-ból. Egy fajta válasz az utóbbi évek egyik legnagyobb durranására a ködös és juicy keleti-parti New England IPA-kra. A Brut Ale elnevezés egyébként a sör szárazságára utal. Különböző technikák és metódusok segítségével a sört csontszárazra erjesztik a sörfőzők. A végeredmény pedig leginkább egy Extra Brut Champagne-ra hajaz, így innen kapta a nevét a stílus” – mutatta be a sört Anti (a képen jobbra, vele: Vitáris Iván).

    Elmondta azt is, hogy az ínyenc pezsgőzők az efféle italhoz finom epret fogyasztanak, ezért is az ízvilág, s hogy ezt elérjék, megőrizzék, a gyártási technológia egy szűretlen jellegű sört eredményezett.

 

   Néhány statisztikai adat: 2000 liter sört főztek, egy részét palackozták, a másikat hordókba töltötték. A különleges alaphoz 200 kg friss, kiváló minőségű epret használtak fel. „Édes, de mégis savanyú, világos, de nem átlátszó, erős, de mégis könnyed: így szülelett az Exotic Post Traumatic; olyan, mint a lemezünk” – tette hozzá Iván.

   Fontos információ, hogy mind csapolva, mind palackozva országos terjesztésű lesz a különleges sör!

 

   Kérdésre válaszolva Iván elújságolta, néhány napon belül egy nyugat-európai turnéra mennek, s igyekeznek minél nagyobb hírverést csinálni a sörüknek.

  

MONYO bear pezi 185

  A sajtótájkékoztató résztvevői

 

   Szerkesztőségünk kapott az alkalmon, s azt vetette fel, miért nem élnek azzal a lehetőséggel, hogy Los Angelesben összehoznak egy élő lemezbemutató koncertet, kivisznek mellé temérdek üveges és hordós sört, növelve ezzel részben a lemezeladást, másfelől pedig a MONYO-nak is piacot lehet teremteni. Ki tudja, melyik dollármilliomosnak tetszik meg a sör, és rendel belőle 5-6 ezer hektolitert?

   Szó se róla, az ötlet tetszett Ivánnak, sőt, talán másoknak is, de a válaszokból kiderült, bár lesz az angyalok városában koncertjük, az ötlet egyelőre ötlet marad (mint egy trezorba zárt ízminta).

 

   MONYO bear pezi 259Annyi viszont biztos, hogy az április turné után idehaza május 3-án, a budapesti Akvárium Klubban mutatja be az Ivan & The Parazol.

    A tájékoztatóban szerepelt, hogy a zenekar a pultnál csapolni is fog.

 

  A sajttáj hivatalos vég én rákérdeztünk, mikorra tervezik az attrakciót? Iván azt mondta, lehet most is. Nosza, beállt a pult mögé és néhány pereces tanácsadás után egészen elfogadható módon csapolta hab alá az epres nedűt.

 

cikkünkhöz „vékonyhabos” képgaléria tartozik – ITT

fotó. 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas