AD-blacklist1

2019
ápr.
11

360 millió forintba kerül a világ legdrágább whiskyje!

Írta: szerk

whisky leadA 2018 őszén elárverezett whisky a világ legdrágább itala jelenleg. A skót whiskyt 60 évig érlelték, hogy most új tulajdonosa ízlelegesse a különlegesen drága italt, ami a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült.

 

 

 

A Macallan Valerio Adami 1926 elnevezésű whiskyt 60 évig érlelték, mielőtt palackba zárták volna, ezért is van ekkora értéke az italnak, amire a gyűjtőknek azonnal felcsillant a szemük. A Macallan szeszfőzde anno Peter Blake és Valerio Adami művészeket kérte fel, hogy tervezzenek a 24 különlegesen drága whiskynek címkét, így 12 üvegre Blake, 12 üvegre Adams rajzai kerültek fel.

 

w bonhams

  A világ legdrágább whisky-jei

 

   A különleges üvegeket (már amennyit találtak belőle) 1 millió fontért, azaz nagyjából 360 millió forintért induló árért kínáltak aukcióra. A Macallan Valerio Adami whisky igencsak kapós, előzőleg egy Japán aukción szintén az 1926-os érlelésből adtak el egy palackkal. Azért 815 ezer fontot, azaz 294 millió forintot fizetett egy licitáló. A Peter Blake illusztrációjával készült whisky „csak” 751 ezer fontért, azaz 271 millió forintért kelt el. A legutóbbi aukció azonban minden rekordot felül írt, a több, mint 60 évig érlelt whiskyt 360 millió forintért ütötték le az aukciósháznál.

 

   Egyébként ezekből a művészek által készített palackokból nagyon kevés létezik a világon és mivel Japánban bukkantak fel eddig a palackot, így félő, hogy már csak néhány üveg van a világban, hiszen azt pletykálják, hogy egy-kettő megsemmisült belőlük a földrengések következtében.
   A rekord összeget fizető vevő kilétét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit tudni, hogy egy japán magángyűjtő volt a szerencsés, akinek a gyűjteménye ékét fogja képezni ez az üveg. Valószínűleg elfogyasztani sem fogja a vásárló, mert az élvezeti érték helyett nála inkább az eszmei érték dominál.