AD-blacklist1

2018
máj.
22

Szent László bora az őt megillető királyi helyen

Írta: Oszvald György

Csosztorony bor 003leadA tavalyi Szent László-emlékév egyik szenzációja volt az Esterházy Magánalapítvány kezdeményezésére palackozott borkülönlegesség, Szent László bora. Az év végén – más borok mellett – Balogh Attila atya ezt a bort is megszentelte, s most, néhány hónappal az emlékév zárása után, a Csősztorony kínálatában bukkant fel a fínom tokaji bor.

   

Nosza, Pünkösd vasárnapján meglátogattuk a Csősztorony vendéglőt, s Varga Gábor üzletvezetőt kérdeztük a tokaji furmintról, Szent László boráról. S ha már ott voltunk, azt sem hagytuk ki, hogy egy hosszabb szünet után milyen újdonságokkal csalogatja az éhes. szomjas vándorokat?

 

   Csosztorony bor 012– Valójában nagyon nehéz dolgom nem volt, hiszen itt dolgoztam korábban is, s amikor az önkormányzat új pályázatot írt ki az üzemeltetésre, nem az ismeretlenbe vágtam bele – kezdte a történetet Varga Gábor (képünk).

 

   Közben hadd jegyezzük meg, hogy az este hat órai időpontban sokan ültek a kerthelyiség asztalainál, családdal, barátokkal, s vacsoráztak, iszogattak; jól érezték magukat.

 

   – Milyen változások vannak a korábbi „bisztrós” kínálathoz képest?

   – Meggyőződésem, hogy fejlődtünk a gasztronómiai vonalon. Nyárias, kerti jellegű ételeink vannak, részben a mai trendnek megfelelően, másfelől a hagyományos konyha is jelen van. Például grillezünk tarját, cigánypecsenye jellegű flekkenünk van, és hamburgert is kínálunk. A kerítés mellett láthatók a saját neveéslésű zöldfűszereink, kakkukfű, zsálya és társaik, s ezekkel ízesítünk. A füstölt alapanyagból készült ételeinkhez helyi vállalkozás, a Donáth Hús szállítja a kiváló minőségű alapanyagot.

   Csosztorony bor 028

 

   – Egy jó ebéd vagy vacsora után van, aki inkább a bort választja. Itt az alkalom, hogy kicsit a Szent László-borról is beszéljünk. Hogyan jött az ötlet, hogyan találta meg a forrást?

   Csosztorony bor 009– Igazság szerint Menyhárt Sándorhoz – aki sok szempontból ötletgazdának számít az emlékév szervezésében – kapcsolódik ez a téma, a forgalmazás ötlete is. Nekem tetszett, hiszen az üzleti érdekek mellett a hagyomány tisztelete és ápolása is a forgalmazás mellett szólt. Némi segítséggel eljutottam a tokaji Kovalik Pincészethez, és ők sem zárkóztak el az ötlet elől, mint láthatja. A Szent László-bor egy rendkívül finom, nagy gonddal megalkotott bor, száraz tokaji furmint, amely az őt megillető, királyi helyen, az egykori szőlőültetvény centrumában emelt Csősztoronyban szerepel az italkínálatban. Őrizzük a hagyományt ezzel is, mint tesszük azt az őszi szüreti rendezvényünkkel vagy a januári disznóvágással. És nem fogytunk ki az ötletekből…

 

   Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Csősztorony szerdától vasárnapig 12.00 órától 22.00-ig van nyitva, a konyha 21.00-kor zár.

   És az is fontos, ha egy kiváló borral kívánják befejezni az ebédet vagy a vacsorát, ne habozzanak akár egy pohárral is rendelni Szent László borából! De egy egész palackot is kérhetnek… Egészségükre!

 

Készítettünk néhány friss fotót is, ezeket ITT lehet megtekinteni, a Szent László borról pedig ebben a cikkünkben olvasható néhány érdekesség.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px