Szent László bora az őt megillető királyi helyen
A tavalyi Szent László-emlékév egyik szenzációja volt az Esterházy Magánalapítvány kezdeményezésére palackozott borkülönlegesség, Szent László bora. Az év végén – más borok mellett – Balogh Attila atya ezt a bort is megszentelte, s most, néhány hónappal az emlékév zárása után, a Csősztorony kínálatában bukkant fel a fínom tokaji bor.
Nosza, Pünkösd vasárnapján meglátogattuk a Csősztorony vendéglőt, s Varga Gábor üzletvezetőt kérdeztük a tokaji furmintról, Szent László boráról. S ha már ott voltunk, azt sem hagytuk ki, hogy egy hosszabb szünet után milyen újdonságokkal csalogatja az éhes. szomjas vándorokat?
– Valójában nagyon nehéz dolgom nem volt, hiszen itt dolgoztam korábban is, s amikor az önkormányzat új pályázatot írt ki az üzemeltetésre, nem az ismeretlenbe vágtam bele – kezdte a történetet Varga Gábor (képünk).
Közben hadd jegyezzük meg, hogy az este hat órai időpontban sokan ültek a kerthelyiség asztalainál, családdal, barátokkal, s vacsoráztak, iszogattak; jól érezték magukat.
– Milyen változások vannak a korábbi „bisztrós” kínálathoz képest?
– Meggyőződésem, hogy fejlődtünk a gasztronómiai vonalon. Nyárias, kerti jellegű ételeink vannak, részben a mai trendnek megfelelően, másfelől a hagyományos konyha is jelen van. Például grillezünk tarját, cigánypecsenye jellegű flekkenünk van, és hamburgert is kínálunk. A kerítés mellett láthatók a saját neveéslésű zöldfűszereink, kakkukfű, zsálya és társaik, s ezekkel ízesítünk. A füstölt alapanyagból készült ételeinkhez helyi vállalkozás, a Donáth Hús szállítja a kiváló minőségű alapanyagot.
– Egy jó ebéd vagy vacsora után van, aki inkább a bort választja. Itt az alkalom, hogy kicsit a Szent László-borról is beszéljünk. Hogyan jött az ötlet, hogyan találta meg a forrást?
– Igazság szerint Menyhárt Sándorhoz – aki sok szempontból ötletgazdának számít az emlékév szervezésében – kapcsolódik ez a téma, a forgalmazás ötlete is. Nekem tetszett, hiszen az üzleti érdekek mellett a hagyomány tisztelete és ápolása is a forgalmazás mellett szólt. Némi segítséggel eljutottam a tokaji Kovalik Pincészethez, és ők sem zárkóztak el az ötlet elől, mint láthatja. A Szent László-bor egy rendkívül finom, nagy gonddal megalkotott bor, száraz tokaji furmint, amely az őt megillető, királyi helyen, az egykori szőlőültetvény centrumában emelt Csősztoronyban szerepel az italkínálatban. Őrizzük a hagyományt ezzel is, mint tesszük azt az őszi szüreti rendezvényünkkel vagy a januári disznóvágással. És nem fogytunk ki az ötletekből…
Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Csősztorony szerdától vasárnapig 12.00 órától 22.00-ig van nyitva, a konyha 21.00-kor zár.
És az is fontos, ha egy kiváló borral kívánják befejezni az ebédet vagy a vacsorát, ne habozzanak akár egy pohárral is rendelni Szent László borából! De egy egész palackot is kérhetnek… Egészségükre!
Készítettünk néhány friss fotót is, ezeket ITT lehet megtekinteni, a Szent László borról pedig ebben a cikkünkben olvasható néhány érdekesség.
fotó: 10kerkult.hu/OGY
Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!