AD-blacklist1

2018
már.
29

A Richteré a 2017. évi Innovációs Nagydíj

Írta: Oszvald György

RG Innovacios dij 039leadA Richter Gedeon Nyrt. nyerte a 2017. évi Innovációs Nagydíjat egy új, originális hatóanyag, a cariprazine kifejlesztéséért, valamint az ebből készített gyógyszerek gyártásáért és forgalmazásáért. A díjat március 28-án adták át a Parlamentben.

 

 

 

Az Országházba szigorú a beléptetés, ennek ellenére gyorsan megtörtént az ellenőrzés, s a szinte vallásos áhítatot sugárzó főlépcsőn a kupola alatt jobbra fordulva jutottunk a Felsőházi Terembe, mely gyakorlatilag megegyezik a televíziós közvetítésekből jól ismert ülésteremmel. A patkó egyik oldalán a díjak sorakoztak, a másikon egy mikrofon jelezte, honnan vezeti majd a díjátadást Pomezanski György újságíró, televíziós riporter.

 

   RG Innovacios dij 270 LA díjátadót a megnyitó – elmondta dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, levezető elnök – és a köszöntések vezették fel. Köszöntőt mondott Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke (képünk), dr. Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke és dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. A köszöntőn túl Pálinkás József, a bíráló bizottság elnöke rövid tájékoztatót adott a zsűri munkájáról, majd egy előadást prezentált az innovációs tevékenység céljairól, eredményeiről.

 

   Pálinkás József hangsúlyozta, hogy egy nemzet sikerének kulcsa egyéneinek és intézményeinek versenyképessége, ezért átlátható és tiszta versenyt szorgalmazott az innovációs rendszerben. – A nemzetek, régiók, szövetségek globális versenyében csak azoknak lehet hatása a világra, akiknek munkáját Magyarországon kívül is felismerik és értékelik – mondta. 
    A vállalatok és vállalkozások sikere Pálinkás József szerint a folyamatos megújulás képességén múlik, az innovációs rendszer hatékonysága pedig az összefüggően működő intézményi hálózattól. Az NKFI Hivatal elnöke a díjátadón szorgalmazta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap költségvetésének megduplázását 2020-ig. 

  

RG Innovacios dij 589 L

 Innovációs Nagydíj átadás, balról: Závodszky Péter, Pálinkás József, Bogsch Erik, Latorcai János

 

   A 2017. évi Innovációs nagydíjat utoljára adta át Latorcai János, Pálinkás József és Závodszky Péter, átvette Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke. Az átadási procedúra előtt egy rövidfilmet tekintettek meg a díjátadó résztvevői a Richter gyógyszergyár tevékenységéről.

 

   A méltatást Pomezanski György olvasta föl.

   RG Innovacios dij 732 L„A Richter Gedeon Nyrt. 117 éves történetében az innováció mindig meghatározó szerepet játszott. A gyógyszeripar számára a legnagyobb kihívást az eredeti (originális) gyógyszerek kutatása és fejlesztése jelenti. A cég az elmúlt 15 évben ezen a területen végzett eredményes munkája és jelentős pénzügyi befektetése eredményeként születtek meg a cariprazine hatóanyagot tartalmazó Vraylar® és Reagila® készítmények. Előbbi 2015-ben az USA-ban skizofrénia és I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epzódok indikációkban, utóbbi 2017-ben az EU-ban skizofrénia indikációban kapott forgalombahozatali engedélyt.

   Ennek a termékinnovációnak a legfontosabb jellemzője, hogy az első és egyetlen olyan originális, hazai kutató és fejlesztő szakemberek által feltalált, a későbbeikben partner bevonásával kifejlesztett, majd döntően hazánkban gyártott gyógyszer, amely a világ gyógyszerpiacának több, mint 70%-án forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik.

   Az innováció eredménye, hogy az amerikai piacon 2017. december 31-ig 382 millió USD forgalmat produkált, a Richter Nyrt. royalty bevétele (2017. december 31-ig) 68,3 millió USD volt. Az első EU forgalomba hozatalok 2018. januárban történtek meg. Az innovációra a Richter 19 eredeti szabadalmi védettséggel rendelkezik, s összesen a világ 74 országában további 221 bejelentéssel bír.

   A Richter Gedeon Nyrt. megvalósította az ideális >>Invented and Made in Hungary<< gazdaságfejlesztési koncepciót.”

  

  Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke az elmúlt évek legjelentősebb magyar innovációs sikerének nevezte a Richter fejlesztését, amely – mint mondta – rendkívül erős világpiaci versenyben született meg. Aláhúzta, hogy a bemutatott film is jól mutatja, a világ gyógyszeripara innovációs kényszerben van; „napról napra jelennek meg úgy gyógyszerek a világban”. – Aki csak kicsit is tisztában van a gyógyszergyártással, az tudja, egy ilyen innovációt hosszú éveken át tartó komoly munka, fejlesztés és azt megelőzően oktatás áll – érzékeltette egy új gyógyszer piacra vezetését.

 

   Bogsch Erik, kiemelte, magyarországi központú cégként a legjelentősebb eredménynek azt tartják, hogy tehetséges magyar szakembereket az országban tudnak tartani. Meg is kérte a siker kivívásában részt vevő kutatókat, álljanak fel egy pillanatra, hadd legyen rájuk büszke mindenki! A gesztust óriási taps kísérte.

   RG Innovacios dij 644 L

  A sikert elérők egy csoportja

 

   – Ritka az, amikor azt mondhatjuk, hogy az első fázistól, a kémiai molekula szintézisétől kezdve a preklinikai és klinikai vizsgálatokon keresztül a törzskönyvezésig, majd a gyártásig, a forgalmazásig sikerül saját erőből megoldani a feladatot. Ez azt mutatja, hogy lehet Magyarországon is eredményeket elérni. Ehhez a legszükségesebb mindig az ember, aki képes világszínvonalon kihasználni a lehetőségeket. A kutatónak pedig a legfontosabb a hit, hogy a feladatot meg lehet oldani – értékelt Bogsch Erik.
   

Az ünnepség végén Zettwitz Sándor, a 2016. évi innovációs nagydíjas 77 Elektronika Műszeripari Kft. ügyvezető igazgatója üdvözölte a díjazottakat.

 

   RG greinerSzerkesztőségünk a csoportképek készítése után kapta mikrofonvégre dr. Greiner István, a gyógyszergyár kutatási igazgatóját (képünk).

 

   – A Richter Gedeon Nyrt. a tevékenységét sok oldalról minősítő értékes külföldi és honi díjakat kapott az utóbbi években. Hol helyezkedik el közöttük a cég értékrendje szerint az innovációs nagydíj?

   – A legnagyobbak közé sorolható ez a díj. Ahogy elhangzott az imént, ez a harmadik eset, hogy elnyerjük (2002-ben majd 2005-ben nyerték el eddig -a szerk.) a nagydíjat. Azt gondoljuk, ez bizonyítéka annak, hogy a Richetrnél az innováció mindig is meghatározó volt. Ami pedig magát a terméket illeti, nemcsak a cég életében, de a magyar gyógyszeriparban is mérföldkőnek tekinthető, amint ez a méltatásban is elhangzott. Ezek alapján a Richternél az innovációs nagydíj fizikailag is kitüntetett helyet foglal el: a vitrin díszhelyén áll!

 

*


    Ipari Innovációs Díjat nyert el a nehézgépjárművek csökkentett emissziójú üzemanyagának kifejlesztéséért a Mol Nyrt.
    Agrár Innovációs Díjat érdemelt ki a Kite Zrt. az időjárásfüggetlen trágyázási rendszer megvalósításáért.
    Környezetvédelmi Innovációs Díjat kapott a Gremon Systems Zrt. a növények súlymérésén alapuló, aktivitásukat valós időben mutató döntéstámogató rendszer kidolgozásáért. 


    A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Innovációs Díjában a Kőröstej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. részesült az idén a gyártás- és csomagolástechnológiában innovatív készítményekért és a nemzetközi piacon elért sikerekért.
    A Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díját a Shapr3D Zrt. vehette át tervező és modellező alkalmazásáért.


    A bíráló bizottság kiemelt elismerést ítélt meg az Agrova Kft.-nek és a Phylazonit Kft.-nek a termőtalaj állapotát javító technológiáért.

   A beérkezett 29 pályázatból további 8 innováció és 4 startup részesült elismerésben.

 

RG Innovacios dij 763 L

  A Richter sikercsapat a nagydíjjal
    

*

   Az évente átadott Innovációs Nagydíjat a Magyar Innovációs Szövetség alapította 1992-ben a kiemelkedő műszaki és gazdasági újítások elismerésére. Az értékelésnél a pályázatok eredetisége mellett az újításoknak köszönhető pénzügyi eredményeket és a társadalmi hasznosságot is figyelembe veszi a Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriuma által felkért bíráló bizottság. 

 

Fotó. 10kerult.hu/Oszvald György

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px