AD-blacklist1

2018
feb.
18

Quimby-sör az ínyenceknek

Írta: Oszvald György

Monyo Quimbi beer leadAz Ördög magyar hangja a neve annak az új kraft sörnek, mely a Monyo Brewing Co. és a Quimby zenekar együttműködéséből született. A különleges vörös IPA sört a zenekarral együtt a Neked Csak Dezsőben mutatták be, s ütötték csapra, február 14-én.

 

 

Az lassan megszokott dolog, hogy világhírű sportolók, énekesek exluzív parfűmöt boszorkánykodnak össze egy világmárka orrával, vagy valamilyen különleges, a nevükkel fémjelzett ruhát, kiegészítőt „terveznek”.

   Monyo Quimbi beer 021De az, hogy egy, a magyar könnyűzenei élet meghatározó zenekara az egyik dinamikusan fejlődő, a piaci szegmensben élen álló kisüzemi sörfőzdével álljon össze és trombitaszó mellett egy új sört találjanak ki, nos, az nem egy mindennapos dolog! (Bár van rá példa a világon, lásd az Iron Maden, a Metalica vagy az AC/DC zenekar sörét.)

 

   A Qumby zenekar és a kőbányai Monyo Brewing Co. sörfőzde sajtótájékoztatóval egybekötött sörcsapolásra hívta az érdeklődőket. A Neked Csak Dezső söröző különtermében lassan összegyűltek és helyet foglaltak a Qumby tagjai és Németh Antal, a Monyo Brewing sörfőző mestere.

 

  Varga Líviusz (balra) kocogtatta meg a poharát, miután kiderült. hogy Mikuli Ferenc kicsit késik, mert parkolót keres, s imígyen szólt a sajtó képviselőihez (valaki halkan beszámolt: egy, kettő, három).

   Monyo Quimbi beer 125– Jó estét kívánok mindenkinek, köszönjük, hogy eljöttetek, s ne felejtsük el, hogy a sör mellett – mely elválaszthatatlan a rock and rolltól, és a rock and roll is elválaszthatatlan sörtől – összeér a két kéz, ezért tapsoljátok meg magatokat.

 

    A gyér taps hallatán, Líviusz úgy reagált, hogy csak tesztelte az ismerősöket, mert a sajtó munkatársai profik, nem ugranak be a tréfának.

 

   – De hadd adjam át a szót azoknak, akik nagyot alkottak, s aminek én ugyanúgy részese vagyok, mint ti. Egy nagyszerű sört, összekeverve a mi furcsaságainkkal. Szóval, ki jön? – nézett Kiss Tibire, de ő hárított, s Kárpáti Dódira (jobb oldali kép) testálta a szóvivőséget. A döntést taps, és bravózás követte, miközben Dódi megjegyezte, hogy készült.

 

    Monyo Quimbi beer 146– Az első alkoholos élményem a sörhöz fűződik. Amikor elkezdtem otthonról eljárogatni, felfigyeltem arra, hogy a sörösüveg kiöntő részénél, ez a kis karima –  mutatta egy üvegen, mire gondol – (a legömbölyített perem, melyre a kupakot ráfeszítik -a szerk.) pontosan akkora, mint a trombita fúvókája. Fújni ugyan nem, de szívni és inni lehetett, tehát igaza van tanult barátomnak, a sör és a rock összefüggéséről, nálam is mély múltra tekint vissza sör. De itt, ugye, egészen másról van szó, hiszen az együttműködés már másfél éves, de inkább több. A Monyo azonnal szimpatikus lett, mert semmi olyan nem volt, ami ezt kizárta volna. Körbe néztünk, s minden tetszett. Egy csodavilágot láttunk.

 

   Én magam összenőttem ezzel a világgal, s a zenekarnál is osztatlan volt az elismerés. Valahogy volt egy olyasmi, amit megtaláltunk, s ezt én a kreativitáshoz sorolom. Valami olyat csinálunk, ami még nincs, s a Monyo ettől fantasztikus, ettől költészet, sörköltészet, amit csinál, létrehoz egy eddig nem tapasztalt különleges ízt. Azonnal meggyőzött engem, s adta magát, hogy én lettem az összekötő, meg különben is, a culáger miatt nyagattam Botiékat, hát miért is ne? Persze, sok mindent elmagyaráztak a srácok, hogy mitől olyan, és mitől más, szóval felvetődött, hogy legyen egy közös sörünk.

   És lőn. De azt is tudni kell, hogy a közös munka elején eldöntötték, hogy a színe legyen vörös.

 

   Monyo Quimbi beer 144Azt kicsit később megtudtuk, hogy a döntés után Dódi szinte a mindenes lett, az ízvilág kialakításától kezdve a kóstolásokon át, a sörfőzésig részt vett a folyamatokban, ha kellett, adagolta a komlót, sőt, mint említettük, trombitaszóval is segítette a főzést.

 

   Annyira megtetszett neki ez az egész, hogy kijelentette, a „következő életében valószínű, hogy sörfőző lesz, maximum pék”. Pék azért, mert egyes pékárukra nagyszerűen lehet sörözni. De nem zárta ki azt sem, hogy muslinca lesz…

 

   Dódi lírai szónoklata után elvitatkozgattak egymás közt arról, ki mit gondol a sörről. Beszéltek a címkéről is, megjegyezve, hogy nagyon teszik nekik humor, a színvilág és a figurák, melyek ők maguk, és az apró kis szövegek. A címkéket a Graphasel Design Stúdió grafikusai tervezték, miután a zenekar tagjai saját magukat jellemezték, Ezen vallomásokhoz igazítva készültek el a rajzok, s helyezték ezeket el  a Monyo Brewing világában.

 

    Kiss Tibi jelezte, hogy ne csak ők beszéljenek, lehet kérdezni. Éltünk a lehetőséggel, s zenészekről lévén szó, szakmai ihletettségű kérdést szegeztünk nekik.

 

    Monyo Quimbi beer 201Az imént Dódi úgy fogalmazott, hogy a Mnyo sörköltészetet csinál. Nos, a líra után egy zenei kérdés: milyen hang, milyen akkord jut eszetekbe a sörötökről, mondjuk négy bé és öt kereszt között?  

     Kiss Tibi (képünk) válaszolt, s azzal indított, hogy minden viszonyítás kérdése. De fordított egyet, s azt mondta, „itt egy muzsikához kellett egy zamatot találni.”

    – Ha nekünk meg kellene találnunk ennek a zamatnak a muzsikáját, elviekben, ha jól csinálták, akkor nekünk a saját dalunkat kellene megtalálnunk – csavart egyet a válaszon Tibi.  

 

    Valaki a kérdést abszolút valóságában értelmezve az Asz hangot nevezte meg. De elhangzott a Desz is, végül abban maradtak némi vita után, hogy mindenképpen „fekete billentyűs” akkordra szavaznak. (Ez pedig a módosított hangok világa…)

 

     Monyo Quimbi beer 164Németh Antal (balra) kapcsolódott Dódi monológjához, s elmondta: – A sörfőzésben egészen más „rocksztárnak” lenni, mint a rockzenei életben, ezért sok, otthoni, kis mennyiségű próbálkozás után alakul ki az ízvilág, ami aztán az üzemi körülmények között valósítank meg. Itt is ez történt, több, néhány liternyi tesztfőzés után döntöttünk arról, hogy a „sörforradalom zászlóshajóját”, az India Pale Ale-t (IPA) választjuk alapnak. Egy izgalmas és elegáns Mosaic komlóval főztük, ráadásul hidegkomlóztuk is, és így ezek eredménye egy nagyon friss, citrusos és markánsan keserű sört kaptunk, amit bárki azonnal megkedvelhet – avatta be a részletekbe is a közönséget.

 

   (Megjegyezzük, közben megjött Mikuli Ferenc, illő módon megtapsolták, s be is szóltak neki, ahogy kell: – na, megjöttél a sörszagra, ugye, de ezt azonnal javítani is kellett, mert ugye, a sörnek illata van!)

     Anti egy kérdésre válaszolva elmondta, a komló nagyon sokféle olajat tartalmaz, melyek különféle hőfokon és sok mindentől függően adnak nagyon sokféle ízt.

  

    Lassan eljött az idő, amikor a söröző vendégeinek csapra verik az Ördög magyar hangját, s ezzel együtt további húsz csapból a Monyo további söreit kóstolhatják, így bejelentették, hogy ennek a közös sörprojektnek van ám egy nagyon komoly oldala is. Mind a Quimby zenekar, Mind a Monyo Brewing számára fontos a társadalmi felelősségvállalás (CSR).

   Monyo Quimbi beer 290

   Kárpáti József Dódi csapolja a Quimby-sört

 

   A sajtótájékoztatón jelen volt a Down Alapítvány 2. számú Kőbányai Gondozóház és Átmeneti Otthona képviselője, dr. Gruiz Katalin, az alapítvány elnöke és egyik lakója, Janzsó Cecília. Ő ki is állt a plénum elé, s ott hallgatta meg a lényeget.

   Monyo Quimbi beer 220

  Janzsó Cecília (elől) köszöni meg a dedikált palackok eladásából befolyó adományt

 

   A kőbányaiak már több alkalommal is segítettek a Monyo Brewing exkluzív söreinek csomagolásában, s egyfajta viszonzásként, a zenekar tagjai dedikáltak 100 palackot, melyeket a bemutató után lehetett megvásárolni, s az ebből befolyó összeget a kőbányai gondozóháznak ajánlották fel.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px