AD-blacklist1

2017
dec.
04

A gyógyszerforgalmazás rejtelmei

Írta: szerk

rg logo napi dot huVizsgálják, hogy májkárosodást okoz-e a Richter egyik gyógyszere, az Esmya. Az európai gyógyszerügyi hatóság (EMA) vizsgálatot rendelt el a Richter zászlóshajójával kapcsolatban, miután a hírek szerint négy, a készítménnyel kezelt betegnél is akut májgyulladást fedeztek fel, hármuknál májátültetésre volt szükség.  

 

A Richter közben megerősítette a vizsgálat tényét, és mint fogalmaztak: a legnagyobb mértékben együttműködnek a hatóságokkal. A társaság elismeri, hogy valóban 4 esetet jelentettek, ebből 3 májátültetéssel végződött, de a Richter véleménye szerint egyéb tényezők is közrejátszhattak. Így például más gyógyszerek egyidejű használata, vírusfertőzés vagy a máj egyéb okból történt megbetegedése.

 

   A vizsgálat kimenetele többféle lehet, akár az érékesítést is felfüggeszthetik. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy – a vizsgálatok eredményeitől függően – csak korlátozzák, feltételekhez kötik a forgalmazást, de az is kiderülhet, a gyógyszernek nincs köze a megbetegedésekhez.

   rg esmyaÍgy vagy úgy, már a vizsgálat ténye is befolyásolta a Richter részvényeit. A hírre 6,5 százalékkal esett vissza a Richter részvényeinek árfolyama. „A Richternek komoly veszteség lenne, ha betiltanák a gyógyszert, ugyanis az Esmya értékesítéséből csak az idén 85 millió eurót (26,6 milliárd forint) vár a cég, ami a teljes árbevétel közel 10 százalékát jelenti” – írja az idex.hu.

 

   A Richter a gyógyszer amerikai piacra törtrénő bevezetését tervezi, ami már csak azért is fontos, mert az Esmya  Európában csak 2020-ig élvez szabadalmi védettséget. Ugyanakkor a bevezetést az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) vizsgálata előzi meg, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az európai vizsgálat miatt csúszik-e az amerikai hatóság döntése.

 

Forrás: vg.hu; index.hu; fotó: MTI/Faludi Imre